Η Τερέζα Μέι εκτός των μεγάλων μπελάδων της με το Brexit, δηλώνει την μεγάλη ανησυχία της για πιθανή έλλειψη ινσουλίνης για τους Άγγλους με διαβήτη! Η Τερέζα Μέι εκτός των μεγάλων μπελάδων της με το Brexit, δηλώνει την μεγάλη ανησυχία της για πιθανή έλλειψη ινσουλίνης για τους Άγγλους με διαβήτη!
Εκατομμύρια διαβητικοί στη Μεγάλη Βρετανία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ινσουλίνη, στην περίπτωση που η χώρα βγει από την Ε.Ε. χωρίς να έχει διασφαλίσει μια... Η Τερέζα Μέι εκτός των μεγάλων μπελάδων της με το Brexit, δηλώνει την μεγάλη ανησυχία της για πιθανή έλλειψη ινσουλίνης για τους Άγγλους με διαβήτη!

Εκατομμύρια διαβητικοί στη Μεγάλη Βρετανία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ινσουλίνη, στην περίπτωση που η χώρα βγει από την Ε.Ε. χωρίς να έχει διασφαλίσει μια καλή συμφωνία. Η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι που έχει διαβήτη τύπου 1, σε άρθρο στην Indepenent, δήλωσε δημόσια αυτήν την ανησυχία.

Ο πρόεδρος της Αγγλικής Υπηρεσίας Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), Sir Michael Rawlins, είπε ότι η χώρα εισάγει «κάθε σταγόνα ινσουλίνης» που χρησιμοποιούν περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, για αυτό και οι αξιωματούχοι πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους ώστε να μην υπάρξει έλλειψη φαρμάκων στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να διασφαλίσει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Ο Sir Michael, σε συνέντευξή του στο Pharmaceutical Journal είπε ότι:

«Υπάρχουν προβλήματα που το Υπουργείο Υγείας  πρέπει να επιλύσει. Για παράδειγμα: στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν παράγουμε ινσουλίνη, εισάγουμε κάθε της σταγόνα. Η ινσουλίνη δεν μπορεί να μεταφέρεται με συμβατικά μέσα γιατί πρέπει να συντηρείται σε σωστή θερμοκρασία». Και προσέθεσε «Εάν υπάρξει διακοπή στην προμήθειά της, οι ασθενείς θα αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα. Πρόκειται για κάτι που μπορεί να συμβεί αν δεν προετοιμαστούμε κατάλληλα. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε ξαφνικά να παράγουμε ινσουλίνη, πρέπει σίγουρα να λάβουμε τα μέτρα μας».

Εν τω μεταξύ, Ο Matt Hancock, ο νέος Υπουργός Υγείας, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σχέδια για να δημιουργηθεί ένα απόθεμα φαρμάκων και φαρμακευτικών συσκευών στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Με τη σειρά του ο Sir Michael μετά την ανακοίνωση του υπουργού δήλωσε:

«Μια υπεύθυνη κυβέρνηση προετοιμάζεται για οποιοδήποτε αποτέλεσμα, και το Υπουργείο Υγείας  λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στον τομέα υγείας και να προστατευτεί η υγεία των πολιτών».

Δήλωση όμως έκανε και ο Chris Leslie, υπουργός του Εργατικού Κόμματος, που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα παράδειγμα, του πόσο καταστροφικές θα ήταν οι συνέπειες αν η χώρα βγει από την Ένωση χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

«Εκατομμύρια ασθενείς εξαρτώνται από την ινσουλίνη καθημερινά, και η Βουλή αυτή την εβδομάδα ψήφισε να δώσει την εντολή στην πρωθυπουργό να παραμείνει η χώρα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να το λαμβάνει υπόψη.»

Η πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει σχετικά με την προμήθεια φαρμάκων στο Αγγλικό Κανάλι 5 λέγοντας «Αντί να ανησυχούν σχετικά με τις προετοιμασίες που κάνουμε, θα έλεγα ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να καθησυχαστούν από το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και εργάζεται ώστε να διασφαλίσει μια καλή συμφωνία. Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε, μη γνωρίζοντας όμως πιο θα είναι το αποτέλεσμα, προετοιμαζόμαστε για κάθε περίπτωση».

Το θέμα του αποθέματος φαρμάκων άλλωστε είναι κάτι που αφορά την πρωθυπουργό προσωπικά, κάτι που η ίδια έχει τονίσει σε διάφορες περιστάσεις. Χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ότι η ινσουλίνη που χρησιμοποιεί η ίδια, παρασκευάζεται στη Δανία.

«Πρόκειται για ένα θέμα που με αφορά προσωπικά. Πάσχω από διαβήτη τύπου 1 και εξαρτώμαι από την ινσουλίνη καθημερινά. Η ινσουλίνη που λαμβάνω παρασκευάζεται σε εταιρία που βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρω ότι το θέμα αυτό απασχολεί τους πολίτες, και το Υπουργείο Υγείας κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.”

Επιπλέον οι Βρετανοί πολίτες έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι μόλις η χώρα αποχωρήσει από την Ε.Ε. και δεν χρειάζεται να στέλνει τα «υπέρογκα ποσά» που τη δεσμεύουν κάθε χρόνο, το επιπλέον ποσό που θα διατίθεται κάθε μήνα για τον Οργανισμό Υγείας της χώρας θα ανέρχεται στις 394 εκατομμύρια λίρες.

Πηγή: independent.co.uk

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares