Νέες έρευνες δείχνουν ότι όχι μόνο ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να ελεγχθεί με δίαιτα, αλλά μπορεί επίσης να αντιστραφεί, θεραπεύοντας αποτελεσματικά την ασθένεια. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Yale έχουν αποκαλύψει βασικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εξηγήσουν πώς μια διατροφή με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να αντιστρέψει τον διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές στο Yale έχουν ρίξει φως στο πώς μια τέτοια ειδική διατροφή μπορεί να οδηγήσει την ασθένεια σε ύφεση. Η ομάδα εντόπισε τρεις πρωταρχικούς μηχανισμούς που φαίνεται να είναι υπεύθυνοι για τη μείωση των συγκεντρώσεων γλυκόζης αίματος κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων και υδατανθράκων.
Εστιάζοντας στις βασικές μεταβολικές διαδικασίες που επικεντρώνονται στο ήπαρ, η ειδική αυτή διατροφή φαίνεται να μειώνει την παραγωγή γλυκόζης στο όργανο. Η δίαιτα μειώνει επίσης την περιεκτικότητα του ήπατος σε λίπος, που ενισχύει την ευαισθησία του ήπατος στην ινσουλίνη, μειώνοντας την ινσουλινοαντίσταση.
Αυτοί οι μηχανισμοί παρατηρήθηκαν μόλις τρεις ημέρες στη διατροφή, δείχνοντας μια εντυπωσιακά γρήγορη απόκριση και αντιστροφή των υπεργλυκαιμικών συνθηκών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism
Υπάρχει η μέθοδος της μελέτης ήδη στην Ελλάδα
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην μελέτη υπάρχει και στην Ελλάδα με υποχρεωτική ιατρική παρακολούθηση. Ονομάζεται Eurodiet, δέστε www.eurodiet.gr
Η μέθοδος Eurodiet είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση παχύσαρκων ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και αποτελεί επιλογή με περισσότερα μεταβολικά οφέλη γιατί οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε καλύτερο γλυκαιμικό και λιπιδαιμικό προφίλ, σε μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μείωση ή διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής. Για πληροφοριες επικοινωνήστε με www.eurodiet.gr .
Σχετικά άρθρα
Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους
Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη
Η Υγιεινή Διατροφή στο Διαβήτη Ξεκινά με Πρόγευμα
Ο Χάρης Δημοσθενόπουλος συνοψίζει τη σημασία του πρωινού γεύματος στη διατροφή μας, και προτείνει γρήγορες και εύκολες λύσεις.
Πασχαλινό τραπέζι: Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια του Πάσχα
Αναλυτικές οδηγίες για τις τροφές που θα καταναλωθούν στο Πασχαλινό τραπέζι εξέδωσε ο ΕΟΔΥ – Τι να προσέξετε…
Ξαναζεσταμένο ρύζι; Ξανασκεφτείτε το!
Υπάρχουν τροφές που όλοι μας συνδέουμε ενστικτωδώς με το ρίσκο της τροφικής δηλητηρίασης – ωμό κοτόπουλο, ωμά αυγά,…