Δεν είχα ακούσει ποτέ μου τον όρο A1C αιμοσφαιρίνη, μέχρι που το 2002 ο άντρας μου διαγνώστηκε με Διαβήτη τύπου 1. Ενώ τα φυσιολογικά όρια της A1C είναι μεταξύ 4-5,7% , η δική του τιμή ήταν στο 15,8%. (Σύμφωνα με το DiabetesMine, η υψηλότερη τιμή A1C που έχει συναντήσει η Δρ. Francine Kaufman ήταν 22%).
Η εξέταση της A1C αιμοσφαιρίνης αντικατοπτρίζει τον μέσο όρο των επιπέδων του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος για ένα διάστημα 3 μηνών. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα. Η εξέταση A1C μετρά πόσα σάκχαρα έχουν «κολλήσει» σε αυτά τα αιμοσφαίρια. Η εξέταση αυτή χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του Διαβήτη τύπου 1 και 2.
- Η A1C είναι γνωστή και με άλλους όρους, όπως γλυκοποιημένη αιμοσφαιρίνη, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, αιμοσφαιρίνη A1C και HbA1c.
- Το Α στο A1C είναι το αρχικό της λέξης Adult, δηλαδή της λέξης «ενήλικας» στα αγγλικά.
- Το 2013, ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) ενέκρινε για πρώτη φορά την εξέταση της A1C για τη διάγνωση του διαβήτη.
- Η τιμή της A1C είναι ψηλότερη σε μη διαβητικούς Αφρικάνους, Ασιάτες και Λατίνους σε σχέση με τους Καυκάσιους. Αν και η διαφορά είναι μικρή, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η εξέταση για τη διάγνωση του διαβήτη πρέπει να διαφέρει ανάλογα με την εθνικότητα.
- Για τους περισσότερους ενήλικες, η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) συστήνει η τιμή της A1C να βρίσκεται κάτω από 7%. Ωστόσο, σύμφωνα με νέες συστάσεις από το Αμερικανικό Κολλέγιο Παθολόγων (American College of Physicians), που έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις, οι περισσότεροι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, θα πρέπει να προσπαθούν να βρίσκονται μεταξύ του 7-8%.
- Η σιδηροπενική αναιμία συνδέεται με αυξημένες τιμές A1C. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις πρόσκαιρης αναιμίας, όπως μετά από χειρουργείο, ή μετά από μεγάλη ροή αίματος κατά την έμμηνη ρήση μπορεί η τιμή της A1C να δείξει λανθασμένα χαμηλή.
- Η εξέταση A1C δεν αποτυπώνει τις ξαφνικές, πρόσκαιρες αυξήσεις ή μειώσεις στην ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα. Αν και η τιμή της A1C μας δίνει τον μέσο όρο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται η γλυκόζη τις τελευταίες 30 μέρες πριν την εξέταση, επηρεάζουν το αποτέλεσμα περισσότερο από ότι τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν νωρίτερα.
- Η εξέταση της A1C μας δίνει μια μέση τιμή. Δεν μπορεί με αυτήν την τιμή να διαμορφώσει κάποιος εικόνα για το πόσο χρονικό διάστημα τα σάκχαρα του αίματος βρίσκονταν μέσα στα θεμιτά όρια. Για παράδειγμα, το 6% στα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων ενός ατόμου, θα μπορούσε να είναι ο μέσος όρος πολλών υψηλών και χαμηλών τιμών σακχάρου και να μη σημαίνει απαραίτητα μια σταθερή πορεία μέσα στο χρονικό διάστημα που αντικατοπτρίζει η εξέταση.
- Δεν χρειάζεται να είναι κανείς νηστικός για να κάνει εξέταση A1C.
- Μπορείτε να ρίξετε την τιμή της A1C κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Για παράδειγμα μπορείτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα να προσθέσετε άσκηση, ή να αλλάξετε τρόπο διατροφής καταναλώνοντας γεύματα και σνακ με λίγες θερμίδες.
Τιμή A1C Εκτιμώμενη μέση τιμή σακχάρων του αίματος
5% 97 mg/dL (5.4 mmol/L)
6% 126 mg/dL (7 mmol/L)
7% 154 mg/dL (8.5 mmol/L)
8% 183 mg/dL (10.2 mmol/L)
9% 212 mg/dL (11.8 mmol/L)
10% 240 mg/dL (13.3 mmol/L)
11% 269 mg/dL (14.9 mmol/L)
12% 298 mg/dL (16.5 mmol/L)
13% 326 mg/dL (18.1 mmol/L)
14% 355 mg/dL (19.7 mmol/L)
Πηγή: asweetlife.org