Η άμεσα αποτελεσματική μέθοδος ψυχοθεραπείας EMDR

Eye movement desensitization and reprocessing Post-traumatic stress disorder (PTSD)

Η EMDR είναι μια μέθοδος ψυχοθεραπείας που στοχεύει στην απαλλαγή του ατόμου από συμπτώματα και διαταραχές που πηγάζουν από τραυματικές εμπειρίες, το λεγόμενο: Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες (post-traumatic stress disorder – ptsd). Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν αυτό το είδος θεραπείας βλέπουν αποτελέσματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήθελαν χρόνια ψυχοθεραπείας για να πετύχουν. Μέχρι τώρα, θεωρείται ότι χρειάζεται να περάσουν πολλά χρόνια για να απαλλαχτεί ένα άτομο από τον ψυχικό πόνο, ωστόσο η μέθοδος EMDR έχει αποδείξει ότι το μυαλό μπορεί να θεραπευτεί από ένα ψυχικό τραύμα με τον ίδιο τρόπο που το σώμα θεραπεύεται από ένα σωματικό τραύμα. Όπως ο οργανισμός προσπαθεί από μόνος του να κλείσει μια πληγή, έτσι και το μυαλό προσπαθεί από μόνο του να επιτύχει την ψυχική υγεία. Χρησιμοποιώντας τα λεπτομερή πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που εμπεριέχονται στη μέθοδο EMDR, οι ειδικοί βοηθούν τους θεραπευόμενους να ενεργοποιήσουν τη φυσική διαδικασία ίασης.
Τα αρχικά EMDR σημαίνουν στην αγγλική γλώσσα Eye Movement Desensitization and Reprocessing, όρος που αποδίδεται στα ελληνικά ως «απευαισθητοποίηση και επαναπροσαρμογή μέσω οφθαλμικών κινήσεων».  Τη μέθοδο εμπνεύστηκε τυχαία, από μια δική της προσωπική εμπειρία, η Αμερικανίδα ψυχολόγος και επιστημονική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ψυχικής Έρευνας στο Palo Alto της Καλιφόρνια, Francine Shapiro.  Πρόκειται για μια θεραπεία 8 φάσεων. Για ένα μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας χρησιμοποιούνται οι κινήσεις των ματιών ή κάποιο άλλο αμφίπλευρο ερέθισμα. Αφού ο θεραπευτής στοχεύσει σε κάποια επίπονη ανάμνηση, ζητά από τον θεραπευόμενο να εστιάσει την προσοχή του σε διάφορα στοιχεία του γεγονότος που την προκάλεσε, ενώ διατηρώντας το χέρι του στο οπτικό πεδίο του θεραπευόμενου, το κουνά μπρος-πίσω. Με αυτή τη διαδικασία βγαίνουν στην επιφάνεια εσωτερικευμένες συσχετίσεις και στη συνέχεια ο θεραπευόμενος ξεκινά να επεξεργάζεται την ανάμνηση και τα όποια αρνητικά συναισθήματα του προκαλεί. Σε μια επιτυχημένη θεραπεία EMDR, οι επίπονες αναμνήσεις μετουσιώνονται σε συναισθηματικό επίπεδο. Αντίθετα με τη ψυχοθεραπεία που βασίζεται στη συζήτηση, με αυτή τη μέθοδο, οι ασθενείς κάνουν διαπιστώσεις σε σχέση με το επίπονο συμβάν που δεν προέρχονται από την ανάλυση του θεραπευτή, αλλά από εσωτερική διανοητική και συναισθηματική επεξεργασία. Έτσι, τα άτομα που ολοκληρώνουν τη διαδικασία καταλήγουν να αισθάνονται ενδυναμωμένα από τις εμπειρίες που κάποτε τους προκαλούσαν κατάπτωση.
Η μέθοδος ασχολείται με τρεις χρονικές περιόδους: το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η προσοχή εστιάζεται σε δυσάρεστες αναμνήσεις και γεγονότα του παρελθόντος, αλλά και σε καταστάσεις του παρόντος που προκαλούν ταραχή. Τέλος το άτομο αναπτύσσει τις δεξιότητες και τη θετική στάση που χρειάζεται να έχει κανείς για να κάνει θετικές μελλοντικές ενέργειες.  Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, ο θεραπευτής παίρνει το ιστορικό του θεραπευόμενου και αναγνωρίζει τις στρεσσογόνες καταστάσεις που θα αποτελέσουν το στόχο της θεραπείας. Στη συνέχεια, εφόσον είναι σίγουρος ότι ο θεραπευόμενος είναι σε θέση να διαχειριστεί τη συναισθηματική αναταραχή, προχωρά στην επεξεργασία της επιλεγμένης κατάστασης. Εφόσον ο θεραπευόμενος σταματήσει να έχει αρνητικές αντιδράσεις από τη συγκεκριμένη ανάμνηση, η συνεδρία ολοκληρώνεται. Ο θεραπευτής ζητά από τον θεραπευόμενο να κρατήσει ημερολόγιο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και να εντοπίσει τυχόν μεταβολές στις αντιδράσεις του σε σχέση με τις στρεσσογόνες καταστάσεις.
Πληροφορίες στο www.emdr.gr
Το άρθρο που σας παραθέτουμε έχει δημοσιευτεί στη Γλυκιά Ατζέντα 2019. Λίστα με τα σημεία διανομής μπορείτε να βρείτε εδώ.

Glykouli.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα