Reversed (Αναστρέψιμος): Γνωρίζατε ότι υπάρχει reality show για τον διαβήτη που παρουσιάζει ο ανιψιός του Bob Marley;

Reversed Reality Tv Show for Diabetes

Τα reality shows πρωτοεμφανίστηκαν στις αρχές του 2000 κάνοντας δυναμική αρχή με δημοφιλείς εκπομπές όπως το Survivor, το Big Brother και το American Idol. Μέσα σε 19 χρόνια, η δημοτικότητα των reality shows έχει εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα να βλέπουμε εκπομπές με θεματολογία που έχει να κάνει με οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε. Κάποιες από αυτές είναι το Keeping Up With the Kardashians, το Top Chef, το Shark Tank, το Dirty Jobs, το Dancing With the Stars, το Duck Dynasty και το The Voice. Και ας μην ξεχάσουμε και το Real Housewives. Υπάρχουν reality shows για όλα τα γούστα και, είτε μας αρέσει είτε όχι, μας προκαλούν το ενδιαφέρον. Και, για να είμαστε και ρεαλιστές, κάποιες φορές απλά δεν υπάρχει τίποτε άλλο να δούμε στην τηλεόραση.  
Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό να εμφανιστεί και ένα reality show για ανθρώπους με διαβήτη. Αν και το Reversed δεν είναι η πρώτη εκπομπή που έχει να κάνει με θέματα υγείας (I Didn’t Know I Was Pregnant και Untold Stories of the E.R. είναι δύο παραδείγματα εκπομπών που είχαν μεγάλη επιτυχία), μέχρι πρόσφατα, κανένα reality show δεν είχε ασχοληθεί αποκλειστικά με το διαβήτη. Και ιδού! Το Reversed είναι η πρώτη εκπομπή που παρουσιάζει αποκλειστικά ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 και 2. Η πρώτη σεζόν βγήκε στον αέρα το 2017 στο κανάλι Discovery Life, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει η δεύτερη. Και γιατί όχι. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικάνοι πάσχουν από διαβήτη και άλλα 84 εκατομμύρια βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο. Άρα το κοινό είναι τεράστιο και σε αυτό επενδύουν, στην τηλεθέαση!

Η ιστορία του Reversed

Στα γυρίσματα του Reversed
Στα γυρίσματα του Reversed
Το Reversed είναι δημιούργημα του Charles Mattocks, ανιψιού του Bob Marley. Ο Mattocks είναι ηθοποιός, τηλεοπτική προσωπικότητα, σεφ, και δεινός θιασώτης των διαβητικών. Έκανε το ντεμπούτο του στην ταινία The Summer of Ben Tyler, και έχει εμφανιστεί στο CNN, στο The Dr. Oz Show, στο Good Morning America και στο Today, παριστάνοντας τον «Φτωχό Σεφ» και παρουσιάζοντας προτάσεις για οικονομικά γεύματα. Ο Mattocks διαγνώστηκε με Διαβήτη τύπου 2 το 2011 στην ηλικία των 38. Όπως συμβαίνει και με τους περισσότερους διαβητικούς όταν πρωτοέρχονται αντιμέτωποι με την ασθένεια, απογοητεύτηκε από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις σε τόσες πολλές ερωτήσεις, και από το πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουν οι διαβητικοί για τον έλεγχο της πάθησης. Θέλοντας να επιμορφώσει τον κόσμο, ο Mattocks αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΕ, και έτσι το 2017 βγήκε στον αέρα το Reversed.
Η εκπομπή παρουσιάζει την καθημερινότητα πέντε διαβητικών: του Roger, της συζύγου του Lisa, του Jerome, της Margie και του Rev. Όλοι αυτοί, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, διέμειναν το Milbrooks Resort στο Montego Bay της Jamaica. Αν και ακούγεται σαν να παραθέριζαν σε κάποιο εξωτικό μέρος, οι πρωταγωνιστές μόνο διακοπές δεν έκαναν. Κάθε μέρα έρχονταν σε επαφή με γιατρούς, με μια νοσοκόμα που τους εκπαίδευε σχετικά με το διαβήτη, με διαιτολόγο, με γυμναστή και με ψυχολόγο. Έκαναν γιόγκα και διαλογισμό, μαθήματα υγιεινής διατροφής, ομαδικές συζητήσεις και έλαβαν καθοδήγηση ως προς τα θεραπευτικά σχήματα. Επιπλέον, οι πρωταγωνιστές ήρθαν αντιμέτωποι και με τη σκληρή πραγματικότητα στην καθημερινή διαχείριση του διαβήτη. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις υπογλυκαιμίας, νευροπάθειας και διαβητικού ποδιού, ακρωτηριασμού και δυσκολίες στην όραση λόγω αμφιβληστροειδοπάθειας.
Οι πρωταγωνιστές όμως, έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν και την πρόκληση του να περάσουν 10 μέρες μαζί, καθώς και με την ομάδα ειδικών που ήταν εκεί για να τους συμπαρασταθούν και να τους εκπαιδεύσουν (χωρίς να τους χρυσώνουν το χάπι σχετικά με την κατάστασή τους). Ως παντρεμένο ζευγάρι, ο Roger και η Lisa πέρασαν στιγμές έντασης, και ο Jerome δεν έκρυβε την αντιπάθειά του για τον Rev, λέγοντας ότι «ο Rev έχει έρθει για να κάνει διακοπές». Ακόμη και οι ειδικοί αντιμετώπισαν απροσδόκητα προβλήματα.
Αν και ο τίτλος της εκπομπής (Reversed) (Αναστρέψιμος) έχει προκαλέσει ερωτηματικά στην κοινότητα των διαβητικών, ο Mattocks έχει τονίσει την έννοιά του πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Ένας από τους στόχους του είναι να βοηθήσει τους πρωταγωνιστές  να μειώσουν κάποια από τα φάρμακα που παίρνουν, και αν είναι δυνατόν να τους κάνει να τα χρειάζονται λιγότερο (αυτό για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2). Ο σκοπός δεν είναι να αναστρέψει τον διαβήτη. Όπως το έχει θέσει ο Mattock, αυτό που θέλει να πετύχει είναι να «αναστρέψει τη ζωή τους» δίνοντας βάση στην ελπίδα και σε ένα καλύτερο μέλλον για κάθε έναν από αυτούς. Επιπλέον, σκοπός του είναι να στείλει σπίτι τον Roger, τη Lisa, τη Margie, τον Jerome and τον Rev με πρόγραμμα και με μεγαλύτερη αισιοδοξία ως προς τη διαχείριση του διαβήτη τους.

Παρακολουθώντας το Reversed

Αν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχετε από διαβήτη, αξίζει να παρακολουθήσετε το Reversed. Μπορεί να μη συμφωνείτε με όλα όσα προτείνονται στην εκπομπή, αλλά μπορεί να αλλάξει η οπτική σας και να αποκτήσετε καλύτερη αντίληψη του τι σημαίνει διαβήτης. Πάνω από όλα, μπορεί και να ανακαλύψετε ότι συμφωνείτε με αυτά που θέλει να περάσει η εκπομπή: δηλαδή ότι ο διαβήτης είναι διαχειρίσιμος, ότι πάντα υπάρχει ελπίδα, και ότι είναι δυνατόν να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Πηγή: diabetesselfmanagement.com

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
ins-1200
Περισσότερα

Σύριγγες

Οι περισσότεροι διαβητικοί χρησιμοποιούν πλαστικές σύριγγες μιας χρήσης, τις οποίες τις απορρίπτουν αμέσως μετά τη χρήση. Κάποιοι χρησιμοποιούν…