Διαβήτης: Προειδοποιητικά σημάδια ότι το σάκχαρό σας είναι εκτός ελέγχου

Η ξαφνική απώλεια βάρους, η εξάντληση, η αργή επούλωση και οι συχνοί πόνοι είναι όλα σημάδια ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλά

Τα μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μια χρονική περίοδο μπορεί να οδηγήσουν σε πολλές δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ακόμη και με τις καλύτερες προσπάθειές τους, θα έχουν επεισόδια όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους θα πέφτουν, αλλά με τακτική παρακολούθηση και σωστή διατροφή, άσκηση και φαρμακευτική αγωγή μπορεί κανείς να φέρει τα επίπεδα σακχάρου υπό έλεγχο τις περισσότερες φορές. Όταν τα σάκχαρά σας είναι υψηλά, το σώμα σας είναι πιθανό να σας προειδοποιήσει με μια σειρά από συμπτώματα. Εάν αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι ακόμα και μετά την ανάπαυση, οι εμπειρίες της διάθεσής σας αλλάζουν, οι πληγές σας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν από πριν, η όρασή σας αρχίζει να θολώνει ή νιώθετε συχνούς πόνους, μπορεί να υποδηλώνει ότι χρειάζεστε καλύτερο σχέδιο διαχείρισης του διαβήτη.

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το να μένετε ενεργοί, η τακτική άσκηση και η παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα γενικά σας βοηθάνε να έχετε τον έλεγχο, αλλά κάποιος πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του εάν τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν.

Ακολουθούν ισχυρά σημάδια υψηλού σακχάρου στο αίμα που δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς.

Απώλεια βάρους ακόμα και μετά από κανονική διατροφή

Εάν ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη χάνει βάρος ακόμα και μετά από κανονική διατροφή, αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου είναι εκτός ελέγχου καθώς χάνονται πολλές θερμίδες στα ούρα.

Νιώθετε εξάντληση ακόμα και μετά από ξεκούραση

Όταν το επίπεδο της γλυκόζης αυξάνεται, η απορρόφησή της από τον οργανισμό γίνεται δύσκολη. Οδηγεί σε υπερβολική κόπωση ακόμα και μετά από καλό ύπνο ή ξεκούραση.

Αργή επούλωση κοψίματος, πληγών και λοιμώξεων

Τα λευκά αιμοσφαίρια που εξαλείφουν τη μόλυνση εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τη γλυκόζη, διότι εάν η τελευταία είναι υψηλότερη υπάρχει αργή απόκριση και από αυτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αργή επούλωση των ούλων αίματος, τις μικρές αμυχές, τις πληγές και τις μολύνσεις.

Η όρασή σας θολώνει

Όταν το επίπεδο του σακχάρου αυξάνεται, ο φακός του ματιού είτε συρρικνώνεται είτε διογκώνεται προκαλώντας θολή όραση λόγω της δημιουργίας μικρών κηλίδων γνωστών ως «μυγάκια».

Συχνοί πόνοι

Άλλα κρίσιμα συμπτώματα υψηλών επιπέδων γλυκόζης είναι συχνός πόνος στους ώμους, λιποθυμία, δύσπνοια και δυσφορία στο στήθος, τα χέρια ή τη γνάθο.

Total
213
Shares
Σχετικά άρθρα
Παντελής Κουστουμπέκης: συνέντευξη με τον personal trainer που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προκλήσεις της άσκησης με διαβήτη
Περισσότερα

Παντελής Κουστουμπέκης: συνέντευξη με τον personal trainer που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προκλήσεις της άσκησης με διαβήτη

Ο Παντελής Κουστουμπέκης είναι καθηγητής φυσικής αγωγής με ειδικότητα στην ευρωστία και την υγεία. Η ενασχόλησή του με…