Θησαυρός τα δεδομένα από 180.000 χρήστες του Minimed 670G που έδωσε στη δημοσιότητα η Medtronic

θησαυρός τα δεδομένα από 180.000 χρήστες του Medtronic 670g που έδωσε στη δημοσιότητα η Medtronic
θησαυρός τα δεδομένα από 180.000 χρήστες του Medtronic 670g που έδωσε στη δημοσιότητα η Medtronic

Την περασμένη εβδομάδα η Medtronic δημοσίευσε δεδομένα από 180.000 χρήστες του Minimed 670G, ανακοινώνοντας ότι τα αποτελέσματα της χρήσης του αυτόματου συστήματος κλειστού βρόγχου ήταν εντυπωσιακά. 
Το MiniMed 670, γνωστό και ως τεχνητό πάγκρεας, συνδυάζει σύστημα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης και αντλία ινσουλίνης. Αν και οι χρήστες ακόμη χρειάζεται να ρυθμίζουν την ινσουλίνη κατά τη διάρκεια των γευμάτων, το σύστημα προσαρμόζει αυτόματα το βασικό ρυθμό ώστε το σάκχαρο του αίματος να διατηρείται μέσα σε συγκεκριμένα επίπεδα. Το μηχάνημα υπόσχεται όσο το δυνατόν λιγότερη ενασχόληση του χρήστη, μιας και πραγματοποιεί αυτόματα τη διαχείριση του σακχάρου και δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να περάσει τη μέρα (και τη νύχτα ) του με λιγότερο άγχος.  
Η Medtronic αναφέρει ότι για το 71% του χρόνου χρήσης, τα επίπεδα του σακχάρου των χρηστών βρίσκονταν εντός των επιθυμητών ορίων, δηλαδή μεταξύ 70 – 180 mg/dL. Αυτό το ποσοστό όμως είναι δύσκολο να αξιολογηθεί χωρίς μέτρο σύγκρισης, καθώς κανείς δε γνωρίζει τις διακυμάνσεις που είχε το σάκχαρο των χρηστών πριν αρχίσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα. Η εταιρία επιπλέον αναφέρει ότι το σάκχαρο των ανθρώπων που έκαναν χρήση των πιο εξειδικευμένων λειτουργιών του 670G, παρέμενε εντός των ορίων κατά 10% πιο συχνά από αυτούς που δεν τις χρησιμοποιήσαν, και είχαν κατά πολύ λιγότερα επεισόδια υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας. Αυτό δε μας εκπλήσσει, μιας και φαίνεται ότι στις περιπτώσεις επίμονης υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας, το σύστημα έβγαινε από την αυτόματη λειτουργία και χρειαζόταν η παρέμβαση του χρήστη.  
Με τη χρήση των συστημάτων συνεχούς μέτρησης γλυκόζης, ο στόχος του να διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου τους μέσα στα επιθυμητά όρια, γίνεται όλο και πιο σημαντικός για τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1. Ακόμη δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με τα συγκεκριμένα στατιστικά, και μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι η επιστήμη να δημιουργήσει συγκεκριμένους δείκτες αναφοράς σχετικά με το πόσο χρόνο θα πρέπει το σάκχαρο του αίματος να βρίσκεται μέσα στα επιθυμητά όρια. Ο μόνος ανάλογος δείκτης που έχουμε σήμερα είναι η εξέταση της A1CΕίναι άραγε καλό το 71%; Σε σχέση με τι; Σε έναν κόσμο όμως που η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 δεν καταφέρνουν να επιτύχουν τις τιμές αναφοράς που θέτει η Αμερικανική Ομοσπονδία Διαβήτη, το σύστημα σίγουρα αποτελεί βελτίωση για δεκάδες χιλιάδες ευτυχισμένους πελάτες της Medtronic 
Είναι προφανές το γιατί ένα σύστημα που επιτελεί όλες τις παραπάνω λειτουργίες αυτόματα είναι θελκτικό και έχει γίνει ανάρπαστο. Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έκαναν χρήση του συστήματος, είπε ότι: “Για κανέναν λόγο δε θα γύριζα σε ένα σύστημα που δεν παρακολουθεί τα επίπεδα του σακχάρου μου αυτόματα. Είναι σα να αγοράζεις καρότσα με άλογα ενώ μπορείς να αγοράσεις αυτοκίνητο.” Και άλλες εταιρίες έχουν υποσχεθεί ότι θα δώσουν σύντομα τα συστήματά τους στην κυκλοφορία και είναι εύκολο να οραματιστεί κανείς ένα μέλλον όπου τέτοιου είδους συστήματα θα αποτελούν το βασικό εξοπλισμό για άτομα με διαβήτη τύπου 1.  
Ωστόσο, η ομάδα του ASweetLife δε συμφωνεί με το χαρακτηρισμό του εύρους 70 – 180 mg/dL ως βέλτιστο εύρος γλυκαιμικού δείκτη. Το σύστημα έχει πολύ περιορισμένες επιλογές ως προς τους γλυκαιμικούς στόχους – τα 120 mg/dL είναι η χαμηλότερη τιμή που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή. Ιδιαίτερα, άτομα που ακολουθούν διατροφή με λίγους υδατάνθρακες, καταφέρνουν να διατηρούν το σάκχαρό τους σε φυσιολογικά ή σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της ημέραςκαι έτσι το πιο πιθανό θα ήταν να αποφασίσουν ότι το σύστημα 670G θα τους χαλάσει τον έλεγχο. Τέλος, οποιαδήποτε μορφή αξιολόγησης εξισώνει τα 83 mg/dL με τα 173 mg/dL προφανώς έχει ελαττώματα. Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πολλά υποσχόμενη και ελπίζουμε ότι τα μελλοντικά μοντέλα θα επιτρέπουν πιο ολοκληρωμένη αυτόματη διαχείριση της γλυκόζης. 
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση σίγουρα μόλις που αγγίζει την επιφάνεια του πόσο σημαντικά είναι τα συγκεκριμένα δεδομένα. Μας ενδιαφέρει πολύ να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αποτελέσματα σε έφηβους, που είναι παραδοσιακά η ηλικιακή ομάδα που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα με τη διαχείριση του διαβήτη, και είμαστε περίεργοι να μάθουμε πόσο καλά λειτουργεί το σύστημα και με άλλα είδη διατροφής, με εκτενή άσκηση και άλλες τέτοιες μεταβλητές. Τα δεδομένα από 180.000 συστήματα συνεχούς μέτρησης γλυκόζης είναι σίγουρα θησαυρός ανεκτίμητος 
Πηγή: ASweetLife.org

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα