Η αποτελεσματικότητα του Freestyle Libre στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνάντηση της ADA

freestyle libre
freestyle libre

Σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (A1C) σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν ενέσιμη ινσουλίνη, καταγράφει η πρώτη αξιολόγηση δεδομένων (real-world data) για τη συσκευή FreeStyle Libre της Abbott Laboratories. 
Τα δεδομένα μετα-ανάλυσης παρουσιάστηκαν στην ετήσια επιστημονική συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για τον Διαβήτη (ADA) που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο, συλλέγοντας στοιχεία από τρεις μελέτες. Στην μετα-ανάλυση περιλαμβάνονται περισσότεροι από 360 ασθενείς. Από την Γαλλία, την Γερμανία και την Αυστρία. Οι ασθενείς λάμβαναν θεραπεία με ινσουλίνη περισσότερο από οκτώ χρόνια. 
Τα αποτελέσματα έδειξαν σχεδόν πλήρη πτώση του μέσου όρου γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, μετά από τρεις μήνες χρήσης. Τα ποσοστά μειώθηκαν από 8,9% σε 8,0%. Η φαρμακευτική επιχείρηση Abbott να κάνει λόγο για «ένα ισχυρό βήμα προς το στόχο του 7% που θέτει η ADA. Ο στόχος αφορά τους περισσότερους ενήλικες ασθενείς με διαβήτη». 
Τα δεδομένα μετά-ανάλυσης δεν έδειξαν διαφοροποιήσεις στην αποτελεσματικότητα σε μια σειρά από κριτήρια. Όπως για παράδειγμα η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος ή η διάρκεια λήψης ινσουλίνης. 
Τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, τα οποία υπολογίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διάστημα τριών μηνών, μπορεί να αποτελούν δείκτη ανταπόκρισης στη θεραπεία. Ή στις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του ασθενούς από τον διαβήτη, όπως τονίζει η Abbott. 
Επιπλέον, μια ξεχωριστή τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους, καταδεικνύει ότι η χρήση του συστήματος παρακολούθησης FreeStyle Libre της Abbott θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Όπως και στη βελτίωση του ελέγχου γλυκόζης για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. 

Αποτελέσματα έρευνας

Συγκεκριμένα, σε διάστημα άνω των 10 εβδομάδων τα επίπεδα με FreeStyle Libre μειώθηκαν κατά 0,82%, σε σύγκριση με την μείωση 0,33% της ομάδας που έκανε μετρήσεις με συμβατικές μεθόδους. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περίπου 100 ασθενείς δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο περιοδικό ADA Diabetes Care. 
Σύμφωνα με την Abbott, το σύστημα FreeStyle Libre χρησιμοποιείται από 1,5 εκατομμύριο ασθενείς με διαβήτη, σε 46 χώρες. 
«Περισσότεροι από 425 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για την τεχνολογία FreeStyle Libre της Abbott να αλλάξει τις ζωές περισσότερων ανθρώπων με διαβήτη στο μέλλον», όπως δήλωσε ο Mahmood Kazemi, αντιπρόεδρος του Ιατρικού και Επιστημονικού τμήματος της Abbott. 

Πηγή: Healthpharma.gr

 

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα