Νέο εργοστάσιο ινσουλίνης από τη Novo Nordisk και οι συναρπαστικές εξελίξεις που υπόσχεται η εταιρία στον τομέα της έρευνας και του φαρμάκου

το κεντρικό εργοστάσιο της Novo Nordisk στη Δανία
το κεντρικό εργοστάσιο της Novo Nordisk στη Δανία

Στη μεγαλύτερη επένδυση του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας διεθνώς, προχώρησε η Δανέζικη φαρμακευτική Novo Nordisk, με την δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής ινσουλίνης στην περιοχή της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. 
Πρόκειται για το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής ινσουλίνης της εταιρίας, μετά το κεντρικό εργοστάσιο της Δανίας, το οποίο μέχρι σήμερα καλύπτει το 50% της παγκόσμιας ζήτησης, η οποία εξυπηρετείται ήδη από την Novo Nordisk. 
Η επένδυση φθάνει τα 2 δισ. δολλάρια και η ολοκλήρωση του εργοστασίου αναμένεται το 2020. 
Το κριτήριο για την επιλογή του χώρου δημιουργίας του νέου εργοστασίου ήταν η ασφάλεια του χώρου από σεισμούς και θεομηνίες, καθώς και η απόσταση από αεροδρόμιο για την αποφυγή ατυχημάτων. 
Σήμερα, η παραγωγή ινσουλίνης γίνεται στο κεντρικό εργοστάσιο της εταιρίας στη Δανία και από κει, σε ξηρή κρυσταλλική μορφή διανέμεται σε επτά άλλα εργοστάσια ανά τον κόσμο, όπου συνεχίζεται η επεξεργασία της πρώτης ύλης για τη δημιουργία των διαφόρων σκευασμάτων ινσουλίνης της φαρμακευτικής, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών. 
Η σχετική ανακοίνωση έγινε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Novo Nordisk, από το επιτελείο της φαρμακευτικής, υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Lars Fruergaard Jørgensen, στη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρίας, αλλά και η διεθνής στρατηγική της, που κυρίαρχο στόχο έχει την υποστήριξη των ασθενών, ανεξάρτητα από τις δυσχέρειες που παρατηρούνται στις χώρες, από πολιτικο-οικονομικές κρίσεις μέχρι πολέμους. 

Ερευνητικό πρόγραμμα 

Η εταιρία, στο πλαίσιο του ερευνητικού της προγράμματος συμμετέχει στην πρωτοβουλία HypoResolve, του ευρωπαϊκού προγράμματος Innovative Medicines Iniciative (ΙΜΙ) στην οποία 5 βιομηχανίες (Sanofi, Abbott, Medtronic, Lilly, Novo Nordisk), 4 κοινωνικοί φορείς για τον διαβήτη και 14 ακαδημαϊκοί φορείς μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια Cambridge, Sheffield, Λωζάνης, Graz, Μονπελιέ, Πάδοβας, Εδιμβούργου, Dundee, King’s College London κλπ, δημιουργούν μια πλατφόρμα με 100 μελέτες. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 40 εκ. ευρώ σε διάρκεια 4 ετών, όμως τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα εντός των πρώτων δύο ετών. 
Στόχος είναι να τεθούν επί τάπητος όλα τα στοιχεία, όλων των μελετών, σε μια ενιαία γλώσσα, προκειμένου από τη χρήση των big data, να εξαχθούν πρόσθετα συμπεράσματα πέραν της κάθε μεμονωμένης μελέτης. Τα συμπεράσματα αυτά, αναμένεται να δημιουργήσουν ένα καινούριο εργαλείο για τη σωστή ρύθμιση των ασθενών. 
Και αυτό γιατί από το σύνολο των πασχόντων, το 50% γνωρίζει ότι πάσχει από διαβήτη, το 50% αυτών ακολουθεί κάποια θεραπεία, το 50% αυτών ρυθμίζεται ικανοποιητικά και τελικά μόλις το 6% των πασχόντων από διαβήτη πετυχαίνει μια υγιή ζωή χωρίς επιπλοκές. 

Η χελώνα – λεοπάρδαλη 

Μια άλλη φιλόδοξη συνεργασία της Novo Nordisk στο πλαίσιο του ερευνητικού της προγράμματος είναι αυτή με το ΜΙΤ, που αναμένεται να φέρει το τέλος στις ενέσεις ινσουλίνης και άλλων αντιδιαβητικών φαρμάκων. 
Η χελώνα – λεοπάρδαλη, είναι μια μικρή χελώνα, που έχει τη δυνατότητα να επιστρέφει στην κανονική της θέση, εάν τύχει να αναποδογυρίσει. Αιτία το κωνικό της κέλυφος, που την οδηγεί αυτόματα στη σωστή θέση. 
Η συγκεκριμένη χελώνα, ενέπνευσε τους ερευνητές του ΜΙΤ και της Novo Nordisk να αναπτύξουν ένα … χάπι, στο σχήμα της χελώνας, προκειμένου να καταφέρουν να χορηγούν την ινσουλίνη από του στόματος, χωρίς ένεση. 
Το «χάπι» αυτό, μεγέθους blueberry, περιέχει μια ακίδα, η οποία μπορεί να «τσιμπήσει» τα τοιχώματα του στομάχου και να εγχύσει στην κυκλοφορία την απαραίτητη ινσουλίνη,αποφεύγοντας έτσι τα τρυπήματα, αλλά και τα λοιπά προβλήματα των ινσουλινοεξαρτώμενων διαβητικών, όπως η συντήρηση του φαρμάκου σε παγοκύστη κλπ. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen, στόχος της εταιρίας είναι να νικήσει το διαβήτη, γι΄ αυτό μελετάται η δημιουργία μιας «έξυπνης» ινσουλίνης, η οποία θα μετρά τη γλυκόζη στο αίμα και θα απελευθερώνει την απαιτούμενη ποσότητα για την εξισορρόπηση του οργανισμού. Στην κατεύθυνση αυτή έχει γίνει μια διπλή επένδυση με μια βρετανική βιοτεχνολογική εταιρία και ακαδημαϊκούς φορείς προκειμένου να αναπτυχθεί η απαιτούμενη τεχνολογία. 

Επόμενοι στόχοι 

Ενόσω τα παραπάνω ερευνητικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη, η εταιρία ετοιμάζεται να θέσει σε κυκλοφορία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τη σεμαγλουτίδη, ενέσιμο ανάλογο GLP-1 για τη ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ, που θα χορηγείται μια φορά την εβδομάδα, ενώ ως το 2023 αναμένεται να κυκλοφορήσει η σεμαγλουτίδη σε μορφή χαπιού, χορηγούμενου από το στόμα. 

Πηγή: Healthmag

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

ABC του διαβήτη

Η πολύ επιτυχημένη αυτή εισαγωγή στην πρακτική αντιμετώπιση του διαβήτη έχει πλήρως αναθεωρηθεί και εμπλουτιστεί με υψηλής ποιότητας έγχρωμες εικόνες, χρήσιμα διαγράμματα και αλγορίθμους.

απεργία εργαστηριακών γιατρών
Περισσότερα

Τριήμερη απεργία των κλινικών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών από την ερχόμενη Πέμπτη

Η τριήμερη απεργία των κλινικών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών ξεκινά από την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ αναμένεται να προκαλέσει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ,…