Επιστολή της ΕΛΟΔΙ προς την Υπουργό Παιδείας για την εξαίρεση των φοιτητών με ΣΔ1 από το νόμο ν+2

Η ΕΛΟΔΙ απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας για την εξαίρεση των φοιτητών με ΣΔ1 από τον νόμο ν+2
Η ΕΛΟΔΙ απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας για την εξαίρεση των φοιτητών με ΣΔ1 από τον νόμο ν+2

Η ΕΛΟΔΙ απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας ώστε να εξαιρεθούν οι φοιτητές με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 από το νόμο ν+2 που αφορά το ανώτατο όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια.
Όπως είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του Glykouli.gr, η υπουργός σχεδιάζει να επαναφέρει το νόμο αυτό προκειμένου να καταπολεμήσει το φαινόμενο των “αιώνιων φοιτητών”. Ο κάθε φοιτητής θα έχει περιθώριο μέχρι δύο χρόνια πέραν του ελάχιστου χρόνου φοίτησης της σχολής στην οποία ανήκει, για να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Η Υπουργός, σε δηλώσεις της, ανέφερε ότι θα υπάρξει μέριμνα για εξαιρέσεις φοιτητών από τον νόμο όταν θα διατρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας. Το Glykouli, είχε απευθύνει κάλεσμα στα θεσμικά όργανα που αντιπροσωπεύουν την κοινότητα των διαβητικών, να στείλουν επιστολή στην κ. Κεραμέως, ώστε στις εξαιρέσεις αυτές να συμπεριληφθούν οι φοιτητές με διαβήτη τύπου 1.
Στην επιστολή της, η ΕΛΟΔΙ αναφέρεται στις επιπλέον δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με διαβήτη τύπου 1 λόγω της ασθένειας, η οποία χρειάζεται διαρκή ρύθμιση και αδιάλειπτη παρακολούθηση. Πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εμποδίσει την παρακολούθηση των μαθημάτων, χωρίς απαραίτητα ο πάσχοντας να χρειάζεται νοσηλεία.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει:

“Η Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη απέστειλε σήμερα επιστολή στην νέα Υπουργό Παιδείας κα. Νίκη Κεραμέως με την οποία ζητά εξαίρεση των φοιτητών με ΣΔΤ1 από την επαναφορά του ανώτατου ορίου ολοκλήρωσης προπτυχιακών σπουδών (ν+2) που εξήγγειλε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση.
Ο διαβήτης τύπου 1 εξαιτίας ακριβώς της πολυπλοκότητάς του επιδρά σωματικά και ψυχολογικά στο άτομο που καλείται να τον διαχειριστεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 μέρες την εβδομάδα. Μια διαταραγμένη ρύθμιση μπορεί εύκολα να εμποδίσει το άτομο που έχει ΣΔΤ1 από οποιαδήποτε δραστηριότητα, συνεπώς να του στερήσει την παρακολούθηση του ακαδημαϊκού προγράμματός του. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στα νοικοκυριά τα τελευταία δέκα χρόνια, αντιλαμβανόμαστε ότι το πλαίσιο ν+2 μπορεί να γίνει ασφυκτικό σε πολλές περιπτώσεις παιδιών με ΣΔΤ1.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μελών της κοινότητάς μας δημοσιεύουμε και ηλεκτρονικά το κείμενο της επιστολής που κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο.”

Εδώ σας παραθέτουμε την επιστολή:

Προς: Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων
Θέμα: Σχετικά με την αλλαγή της ρύθμισης ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών,
Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
Έπειτα από τις τελευταίες ανακοινώσεις σχετικά με την επαναφορά του ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών, το οποίο θα καθοριστεί στα δύο (2) χρόνια επιπλέον της προβλεπόμενης διάρκειας φοίτησης (ν+2) της εκάστοτε σχολής, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στα ακόλουθα:

  • Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 (ΣΔ1), είναι μια χρόνια, μη αναστρέψιμη, αυτοάνοση πάθηση, η οποία απαιτεί καθημερινή και αδιάλειπτη παρακολούθηση. Το άτομο με ΣΔ1 υποχρεούται καθημερινώς σε μετρήσεις της γλυκόζης του αίματος και χορήγηση ινσουλίνης είτε ενέσιμα, είτε με αντλία συνεχούς έγχυσης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαχειρίζεται την διατροφή, την άσκηση, ακόμη και την ψυχολογική του κατάσταση, γεγονός που από μόνο του καθιστά τον ΣΔ1 μια επιβαρυντική κατάσταση για την καθημερινότητα ενός ανθρώπου.
  • Οι καθημερινοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ρύθμιση του ΣΔ1 είναι πολλοί και ποικίλοι: μη σωστή διατροφή, μη σωστή συμμόρφωση με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, περίοδοι έντονου στρες (π.χ. εξεταστική περίοδος), διαταραχές στον οργανισμό λόγω εμφάνισης άλλης ασθένειας (π.χ. γρίπη κτλ.) ταυτόχρονη συνύπαρξη και άλλων χρόνιων νοσημάτων κ.ο.κ.

Από τα προαναφερόμενα, διαφαίνεται ότι ο ΣΔ1, μπορεί να οδηγήσει τον φοιτητή σε αδυναμία παρακολούθησης ανελλιπώς των μαθημάτων του από λίγες ημέρες, έως πολλούς μήνες, ανάλογα με την σοβαρότητα της παρουσιαζόμενης κατάστασης, είτε αυτή απαιτήσει νοσηλεία, είτε όχι (δεν θα πρέπει να συνδέεται με νοσηλεία η σοβαρότητα της κατάστασης).
Με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του ΣΔ1, η οποία έχει οδηγήσει στην εισαγωγή των πασχόντων στα πανεπιστήμια, στην ειδική κατηγορία των σοβαρών παθήσεων, προτείνουμε και για την φοίτηση του ατόμου με ΣΔ1 να υπάρξει ρύθμιση ώστε είτε να εξαιρεθεί από την διάταξη περί ανώτατου ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών, είτε να αξιολογείται ανά περίπτωση ο λόγος της υπέρβασης και να μην αποβάλλεται ο φοιτητής με ΣΔ1.

Η επιστολή της ΕΛΟΔΙ προς το Υπουργείο Υγείας
Η επιστολή της ΕΛΟΔΙ προς το Υπουργείο Υγείας

Glykouli.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Invincible: Η εφαρμογή που θα λανσαριστεί στις ΗΠΑ και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους που φροντίζουν άτομα με διαβήτη τύπου 1
Περισσότερα

Invincible: Η εφαρμογή που θα λανσαριστεί στις ΗΠΑ και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους που φροντίζουν άτομα με διαβήτη τύπου 1

Οι οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο ένα μεγάλο πρόβλημα: την προετοιμασία…
Χρήσιμες πληροφορίες για τις αιτήσεις έγκρισης υποστήριξης μαθητών από τον Σχολικό Νοσηλευτή Σεραφείμ Λάππα
Περισσότερα

Χρήσιμες πληροφορίες για τις αιτήσεις έγκρισης υποστήριξης μαθητών από τον Σχολικό Νοσηλευτή Σεραφείμ Λάππα

Χρήσιμες πληροφορίες για τις αιτήσεις έγκρισης υποστήριξης μαθητή/τριας από Σχολικό Νοσηλευτή. Από τον Σεραφείμ ( Μάκη ) Λάππα…