Η παχυσαρκία δεν αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης διαβήτη τύπου 1 ενημερώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη

η παχυσαρκία δεν οδηγεί σε διαβήτη τύπου 1
η παχυσαρκία δεν οδηγεί σε διαβήτη τύπου 1

Η παχυσαρκία δεν αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης διαβήτη τύπου 1. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 1 συνήθως προκαλείται αυτοάνοσα, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη.
Αυτή είναι η απάντηση που θα λάβει όποιος αποφασίσει να κάνει το τεστ γνώσεων σχετικά με το διαβήτη που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα discoverdiabetes.idf.org, την οποία έχει δημιουργήσει η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την ασθένεια.
Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο, μεταφέρεται κανείς στην αρχική σελίδα της καμπάνιας, η οποία έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, που είναι η 14η Νοεμβρίου. Εκεί, μπορεί να κάνει το τεστ γνώσεων το οποίο έχει διάφορες ερωτήσεις που έχουν ως στόχο να ενημερώσουν σχετικά με τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
Μεταξύ άλλων, ο χρήστης καλείται να απαντήσει αν είναι σωστή ή όχι η παρατήρηση ότι: «Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης διαβήτη τύπου 1». Επιλέγοντας τη λέξη «ΑΛΗΘΕΣ» λαμβάνει κανείς την απάντηση που αναφέρθηκε παραπάνω. Η ερώτηση αυτή είναι σαφές ότι στοχεύει στο διαχωρισμό μεταξύ των δύο τύπων διαβήτη, ο οποίος συνήθως δεν είναι ξεκάθαρος σε άτομα που δεν έχουν άμεση επαφή με την ασθένεια.
Είναι σύνηθες όταν γίνεται λόγος για διαβήτη να παραλείπεται η διευκρίνιση του τύπου, κάτι που είδαμε στην πρόσφατη καμπάνια της Φιλαδέλφιας στην Αμερική κατά της παχυσαρκίας, που προκάλεσε σάλο αντιδράσεων από την κοινότητα του διαβήτη τύπου 1. Ανάλογη παράλειψη είχε γίνει σε γνωστή εκπομπή υγείας του Αντ1, για το οποίο μας ενημέρωσαν οι αναγνώστες του Glykouli.gr. Εμείς αναρτήσαμε με άρθρο σχετικό με την εκπομπή, και καλέσαμε τους επίσημους φορείς της κοινότητας να βγάλουν ανακοίνωση, στο οποίο είχε ανταποκριθεί ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας με επιστολή προς τους συντελεστές της εν λόγω εκπομπής.
Η παράλειψη του διαχωρισμού μεταξύ των δύο τύπων μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη ενημέρωση αφού οι διαφορές στη θεραπεία και στην αντιμετώπιση είναι μεγάλες. Ειδικά στην περίπτωση της εκπομπής, έγινε λόγο για πλήρη ίαση από την ασθένεια μέσω της διατροφής και της άσκησης, κάτι που ως γνωστόν, για τον διαβήτη τύπου 1 είναι αδύνατο. Επιπλέον, όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, είναι συχνό το φαινόμενο του στιγματισμού των ατόμων στα οποία γίνεται διάγνωση για διαβήτη τύπου 1, λόγω της λανθασμένης αντίληψης ότι τα άτομα αυτά έχουν νοσήσει γιατί ακολούθησαν έναν τρόπο ζωής χωρίς μέτρο, σε τέτοιο βαθμό, που τους ανέβηκε το σάκχαρο στα ύψη.
Ας γίνει λοιπόν κατανοητό στον κόσμο ότι παρ’ ότι έχουν το ίδιο όνομα, οι δύο τύποι έχουν διαφορετικά αίτια και διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, ώστε τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 να απαλλαγούν μια και καλή από το στίγμα της παχυσαρκίας.

Glykouli.gr

Total
3
Shares
Σχετικά άρθρα