Στο κάλεσμα του Glykouli.gr για αντίδραση ανταποκρίθηκε ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας, με επιστολή προς τους συντελεστές της εκπομής "Υγεία πάνω απ' όλα"

υγεία πάνω απ' όλα
υγεία πάνω απ’ όλα

Πριν από μια εβδομάδα το Glykouli.gr έγραφε σχετικά με την παραπληροφόρηση που μεταδόθηκε για το θέμα του διαβήτη από γνωστή εκπομπή για την υγεία που προβάλλεται κάθε Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι στον ΑΝΤ1. Δίνοντας βάση στο γεγονός ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να συντελούν στην ενημέρωση του κοινού και όχι στην παραπληροφόρησή του, έκανε μνεία στις διάφορες ανακρίβειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής δια στόματος της Ιατρού Διευθύντριας του Διαβητολογικού Τμήματος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.  Είναι διπλά ζημιογόνο όταν οι πληροφορίες μεταδίδονται με την σφραγίδα του ειδικού, μιας και θεωρούνται από τους τηλεθεατές εμπεριστατωμένες. 
Το Glykouli, που ενημερώθηκε για τις ανακρίβειες που αναφέρθηκαν στη συγκεκριμένη εκπομπή από τους αναγνώστες του, κάλεσε τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους για το διαβήτη, να πάρουν θέση και να καταδικάσουν το γεγονός, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο θεωρούσαν πιο κατάλληλο. 
Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας απάντησε σε αυτό το κάλεσμα στέλνοντας στη συντακτική ομάδα της εκπομπής “Υγεία πάνω απ’ όλα” επιστολή, στην οποία αναφερόταν στα σημεία που προκάλεσαν την αντίδραση της διαβητικής κοινότητας. Στην επιστολή, ο σύλλογος αναφέρεται στο γεγονός ότι στην εκπομπή δεν έγινε διάκριση μεταξύ των τύπων του διαβήτη, καθώς και στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση του κόσμου σχετικά με το διαβήτη, επομένως οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν δίνουν λανθασμένη εικόνα της ασθένειας και του τρόπου αντιμετώπισής της. Μάλιστα, στη δημοσίευση που ανάρτησε ο σύλλογος σε σχέση με την επιστολή, συμπεριέλαβε το βίντεο της εκπομπής, ευχαριστώντας το glykouli.gr που το ανάρτησε.  
Είναι ευοίωνο το γεγονός ότι βρήκαμε ανταπόκριση στο κάλεσμά μας και ότι κινητοποιήθηκε η κοινότητά μας ώστε να ταράξει τα νερά και να μην αφήσει τέτοιου είδους ανακρίβειες να μείνουν αναπάντητες.  
Η παρουσίαση εκ μέρους των ΜΜΕ της ασθένειας που λέγεται διαβήτης είναι κάτι το θετικό, πράγμα που αναλύσαμε πρόσφατα σε δημοσίευμα σχετικά με την διαφήμιση του freestyle libre που προβάλλεται στην τηλεόραση. Ωστόσο, όπως επίσης αναλύσαμε, είναι σημαντικό να γίνεται με τρόπο σωστό και σε συνεννόηση με τις κοινότητες των διαβητικών που οπωσδήποτε θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ενημέρωση στους συντελεστές των εκπομπών.  
Σας παραθέτουμε το κείμενο της επιστολής που έστειλε ο Σύλλογος υπ’ όψη της παρουσιάστριας, κυρίας Φωτεινής Γεωργίου.  
Η επιστολή του Συλλόγου: 
Προς :    Συντακτική Ομάδα Εκπομπής 
«Υγεία πάνω από όλα» 
Υπόψη Κας Φωτεινής Γεωργίου 
Κοιν: 
Κα Γιούλη Αργυρακοπούλου, Διευθύντρια Διαβητολογικής Μονάδας 
«Ιατρικού Κέντρου Αθηνών» 
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι, 
O Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας (πρώην ΣΥ.Ν.Ε.Δ.) παρακολούθησε την εκπομπή «Η υγεία πάνω από όλα», που προβλήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, η οποία είχε ένα μέρος της αφιερωμένο στα αποτελέσματα μίας νέας κλινικής ερευνητικής μελέτης. Με αφορμή τα ποικίλα σχόλια και τα ερωτηματικά που γεννήθηκαν από τηλεθεατές – ανθρώπους με διαβήτη, όπως καταγράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θέση του συλλόγου μας, ο οποίος έχει 20αετή δράση στο χώρο της διαβητικής κοινότητας με κύριο σκοπό την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για μία νόσο, η οποία το 2040 θα αριθμεί γύρω στα 462 εκατομμύρια ανθρώπους. 
Ο Σ.Δ. συναντάται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τον διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε και άλλους τύπους διαβήτη, όπως τον διαβήτη τύπου Mody, Lada κ.α.  Η παράλειψη αναφοράς από μέρους των συντελεστών της εκπομπής ως προς τις διαφορές που συναντώνται μεταξύ κυρίως του τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενου και του τύπου 2 (ρυθμιζόμενου με χάπια κυρίως στα πρώτα χρόνια εμφάνισης του) οδήγησε σε πλήθος αρνητικών σχολίων από τους τηλεθεατές διαβητικούς και μη. 
Επισημαίνουμε ότι η ελληνική κοινωνία και ακόμα και ένα μεγάλος μέρος των διαβητικών δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για τον διαβήτη λόγω της έλλειψης από τους αρμόδιους φορείς όπως το Υπουργείο Υγείας ενός μακρόπνοου Σχεδίου Δράσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και της κοινότητας των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη συμπεριλαμβανομένης και της ιατρικής κοινότητας στο σύνολό της οπότε εκπομπές που θολώνουν τα νερά σε μια ανημέρωτη κοινωνία μόνο καλό δεν προσφέρουν. 
Η καλεσμένης ιατρός της εκπομπής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της κλινικής ερευνητικής πειραματικής μελέτης  Direct, σύμφωνα με την οποία ο διαβήτης σε ασθενείς που ακολούθησαν υπολειμματική δίαιτα και έχασαν κιλά είδαν τον διαβήτη τους να υποστρέφεται αναφέροντας, πως «αυτοί οι ασθενείς δεν έχουν πια διαβήτη το οποίο σημαίνει ότι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους είναι κάτω του 6,5%»! Δικαιολογημένα η παραδοχή αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους διαβητικούς είτε τύπου 1 είτε τύπου 2, αφού στα διεθνή ιατρικά δεδομένα και στις  τιμές αναφοράς στα διαγνωστικά εργαστήρια δεν έχει ουδέποτε αναγραφεί ως ανώτατη φυσιολογική τιμή γλυκοζυλιωμένης το 6,5%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η παρουσιάστρια έδειχνε σε ένα ζουμαρισμένο χαρτί τον δείκτη γλυκοζυλιωμένης ως εξής: Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη 6,5%<  ενώ σχετική λεζάντα υπήρχε για αρκετά δευτερόλεπτα. 
Από το πλήθος των συνεδρίων, που έχουν διοργανωθεί από την ιατρική κοινότητα και από τις συστάσεις των θεραπόντων ιατρών μας, γνωρίζουμε ότιο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να είναι καλά ρυθμισμένος διαβήτης, υπό δίαιτα μετά από απώλεια κιλών ακόμη και με υψηλή γλυκοζυλιωμενη στη διάγνωση με άριστη γλυκοζυλιωμενη στη συνέχεια. Ο ασθενής όμως δεν παύει να θεωρείται διαβητικός ακόμα και με άριστη ρύθμιση. Άλλωστε εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό ότι δίαιτα (που συνεπάγεται απώλεια κιλών) και άσκηση είναι τα πρώτα που ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, άσχετα αν παίρνουν ή όχι χάπια.  
Από την πλευρά μας, ως Σύλλογος που εκπροσωπεί τους ανθρώπους με Σ.Δ., συνιστούμε στους συμπάσχοντες μας να συζητούν για την πάθησή τους με τον θεράποντα ιατρό τους και αποκλειστικά με αυτόν ή να ενημερώνονται από τα επίσημα ιατρικά συνέδρια που διοργανώνει η διαβητική κοινότητα σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς μας και τις ιατρικές εταιρείες για τον διαβήτη. 
Με την προσδοκία ότι θα λάβουμε απάντηση για τα όσα επισημαίνουμε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και ότι κάποια στιγμή ο τηλεοπτικός σας σταθμός όπως και το σύνολο των ιδιωτικών σταθμών θα ανταποκριθούν στις προσκλήσεις μας για την κάλυψη συνεδρίων και εκδηλώσεων των συλλόγων που εκπροσωπούν τους διαβητικούς. 
 
 

Glykouli.gr

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτης

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για τις σύγχρονες επιδημίες της παχυσαρκίας και του διαβήτη με απλό τρόπο! Συχνά ερωτήματα βρίσκουν απάντηση σε αυτό το βιβλίο που είναι γραμμένο υπό τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων.