Σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη παγκόσμια ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας

Σήμερα η πρώτη παγκόσμια ημέρα για τον γυναικολογικό καρκίνο
Σήμερα η πρώτη παγκόσμια ημέρα για τον γυναικολογικό καρκίνο

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ομάδων Προστασίας του Γυναικολογικού Καρκίνου (ENGAGe) εγκαινιάζουν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, ως την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας.
Η φετινή πρωτοβουλία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και τον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου, των συμπτωμάτων, των στρατηγικών έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης που σχετίζονται με τους κύριους τύπους γυναικολογικών καρκίνων που πλήττουν τις γυναίκες: αυχενικό, ωοθηκικό, μητρικό, κολπικό και αιμορραγικό.
Οι γυναικολογικοί καρκίνοι επηρεάζουν περίπου 98 χιλιάδες γυναίκες ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ 58 χιλιάδες γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο στην Ευρώπη, αλλά το επίπεδο ευαισθητοποίησης και συνείδησης εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλό.
Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας επιδιώκει να ενθαρρύνει τις γυναίκες να αναγνωρίσουν τα σημεία και να αναλάβουν δράση με τη διεθνή εκστρατεία «Εμπρός για … Ευαισθητοποίηση, Δράση, Ελπίδα, Ζωή » που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε περισσότερες από 20 χώρες στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.
“Ελπίζουμε ότι σε συνεργασία με άλλους ενδιαφερόμενους και με στενή συνεργασία με ομάδες υπεράσπισης και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να υποστηρίξουμε καλύτερα τις προσπάθειες για την προώθηση της πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης των γυναικολογικών καρκίνων. Η Παγκόσμια Ημέρα Go είναι μια κοινή παγκόσμια προσπάθεια για τη βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των γυναικών παγκοσμίως, λέει ο Denis Querleu, πρόεδρος της ESGO.
Η Esra Ürkmez, Συμπρόεδρος της ENGAGe, τονίζει: “Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικολογικής Ογκολογίας στις 20 Σεπτεμβρίου θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να δράσουν, να ενισχύσουν τις τοπικές δραστηριότητες και να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των γυναικών για την πρόληψη, τη διάγνωση και την καλύτερη θεραπεία επιλογές. Η ENGAG καλεί τις γυναίκες να ενεργούν τώρα για μια πιο υγιεινή ζωή “.
“Περισσότερες από 50 ομάδες υποστήριξης καρκίνου σε περισσότερες από 20 χώρες, φαρμακευτικές εταιρείες και διεθνείς οργανώσεις καρκίνου έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την ευαισθητοποίηση στις 20 Σεπτεμβρίου. Μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον με το «GO for … Ευαισθητοποίηση, δράση, ελπίδα και ζωή» – ένας κόσμος χωρίς γυναικολογικούς καρκίνους” αναφέρει ο Murat Gultekin, συμπρόεδρος της ENGAGe.

Σχετικά με τους Γυναικολογικούς καρκίνους

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2018: περίπου. 44% με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, 23% νέα κρούσματα καρκίνου των ωοθηκών, 29% με καρκίνο του ενδομητρίου και λιγότερο από 5% διαγνώστηκαν με άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, δηλαδή καρκίνο του αιδοίου και του κόλπου. Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 21% των νέων περιπτώσεων το 2018.
468.000 Γυναίκες ανά τον κόσμο πέθαναν από γυναικολογικούς καρκίνους το 2018.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιπροσώπευε το 67% αυτών των περιπτώσεων καρκίνου, περίπου. 311.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους το 2018.

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι μπορούν να αποφευχθούν

Οι τακτικοί έλεγχοι και εξετάσεις, καθώς και οι επιλογές τρόπου ζωής, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα πρόληψης ή ακόμα και έγκαιρης διάγνωσης γυναικολογικών καρκίνων όταν η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική και είναι δυνατή μια πλήρη θεραπεία.
Παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και μπορεί να θεραπευθεί αν γίνει διάγνωση σε πρώιμο στάδιο με τον έλεγχο HPV και την τακτική εξέταση, 7 στις 10 γυναίκες αποφεύγουν να εξεταστούν με ανησυχία για το ενδεχόμενο να έχουν τον ιό HPV.
Οι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και άλλων γυναικολογικών καρκίνων συγκαταλέγονται στους πιο συνηθισμένους καρκίνους που πλήττουν τις γυναίκες, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτούς τους καρκίνους εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλή.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Πρόκειται για μια ασθένεια που μπορεί να αποφευχθεί, αλλά το 2018 εμφανίστηκαν 570.000 νεοδιαγνωσθείσες περιπτώσεις και 311.000 θάνατοι παγκοσμίως.
Στην ΕΕ, κάθε ώρα, 2 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Τα εμβόλια κατά του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV), ο πρωταρχικός αιτιολογικός παράγοντας των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, είναι αποτελεσματικά έναντι του 70% -80% όλων των ογκογόνων τύπων HPV και έχουν τεράστιο δυνητικό αντίκτυπο για τις νέες γενιές.
Τα ποσοστά πρόσληψης των μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για τη μείωση της επίπτωσής του παραμένουν επίμονα κάτω από το 80%, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Πηγή: Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Recognize-Gluten-Intolerance-600
Περισσότερα

Δυσανεξία στη γλουτένη: πόσο σπάνια είναι τελικά;

Η νόσος της Κοιλιοκάκης ή αλλιώς της Εντεροπάθειας λόγω γλουτένης ή της Δυσανεξίας στη γλουτένη, όπως είναι ίσως πιο γνωστή, είναι μια παθολογική κατάσταση αρκετά διαδεδομένη παγκοσμίως και σίγουρα πιο συχνή από όσο οι περισσότεροι νομίζουν.

Περισσότερα

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Δείτε τι Ακριβώς Πρέπει να Τρώτε Σύμφωνα με τη Δίαιτα FODMAP του Πανεπιστημίου Μονάς

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια συχνή διαταραχή που επηρεάζει το παχύ έντερο. Τα συνήθη συμπτώματα…