Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων και εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, πραγματοποίησαν την πρώτη παράδοση ινσουλίνης μέσω drone, σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ιρλανδίας.
Με επικεφαλής ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, η ομάδα επέβλεψε την απογείωση και την προσγείωση ενός drone που μετέφερε ινσουλίνη και γλυκακόγονη, καθώς και δείγματα αίματος μεταξύ του αεροδρόμιου Connemara της πόλης Galway και του Inis Mor στα Νησιά Aran.
“Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μου και το να υπάρχει μια υπηρεσία μεταφοράς φαρμάκων με drone για τους διαβητικούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα εξασφαλίσει την επιβίωσή μου σε ένα τόσο απομακρυσμένο νησί.” είπε ο Marion Hernon, ένας ασθενής με διαβήτη που ζει στα νησιά Aran.
Η επιτυχημένη προσγείωση του drone την περασμένη Παρασκευή δείχνει ότι πρόκειται για μια τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τη μεταφορά φαρμάκων και άλλων προμηθειών, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Το εγχείρημα εμπνεύστηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Galway και ενδοκρινολόγος Derek O’ Keeffe. Πριν από δύο έπληξαν την Ιρλανδία πλημμύρες λόγω του τυφώνα Ophelia και οι ασθενείς του που έμεναν στα νησιά, δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο ιατρείο του. Ένα χρόνο αργότερα, με την καταιγίδα Emma, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους λόγω βαριάς χιονόπτωσης.
“Κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι τέτοιου είδους σοβαρά καιρικά φαινόμενα θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.” είπε ο O’ Keeffe. “Τα άτομα και οι κοινότητες που βρίσκονται εκτός πόλεων μπορεί να αποκοπούν για ημέρες μετά από κάποιο σοβαρό καιρικό φαινόμενο και οι ασθενείς μπορεί να ξεμείνουν από φάρμακα.”
Τα drones μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση πλημμύρας, όπου δεν υπάρχει διάδρομος για να προσγειωθούν τα συμβατικά αεροπλάνα.
Η δρ. Σπυριδούλα Μαράκα, επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Arkansas και Γιατρός Εργασίας στο κεντρικό Arkansas VA, που συνεργάστηκε στο εγχείρημα, είπε στο ABC News ότι πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικά επιτεύγματα με αυτήν την παράδοση. Το πρώτο ήταν ότι η μεταφορά ήταν με αυτόνομο σκάφος και το δεύτερο ότι το drone βγήκε εκτός εμβέλειας της όρασης.
Όπως πρόσθεσε η δρ. Μαράκα, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρέδωσε τα φάρμακα και παρέλαβε δείγματα αίματος για να μεταφέρει πίσω στη βάση κει έτσι πραγματοποίησε τον αποκαλούμενο “πλήρη κύκλο φροντίδας της υγείας”. Drones έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς και στο παρελθόν για τη μεταφορά προϊόντων υγείας.
Στη μέχρι τώρα πορεία της, η δρ. Μαράκα έχει ασχοληθεί με την βελτίωση της διαδικασίας παράδοσης προϊόντων υγείας, οπότε ήταν σε θέση να ενημερώσει σχετικά με διάφορα προβλήματα που θα μπορούσαν να είχαν παρουσιαστεί.
Το drone που χρησιμοποίησε η ομάδα δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να βρει να αγοράσει στο διαδίκτυο, αντίθετα, όπως είπε η δρ. Μαράκα, συνεργάστηκαν στενά με μια εταιρία ώστε να δημιουργήσουν ένα drone κατά παραγγελία.
Το σκάφος που δημιούργησαν μπορούσε να ταξιδέψει μέχρι και 100 χιλιόμετρα, ενώ είχε ως τελική ταχύτητα τα 200 χλμ την ώρα. Για το συγκεκριμένο ταξίδι, διέσχισε 18 χλμ. νερού και πέταξε σε ύψος 130 μέτρων. Η διάρκεια της πτήσης ήταν 32 λεπτά.
“Ήταν ένα σημαντικό κατόρθωμα” είπε η δρ. Μαράκα. “Όπως το έχουμε οραματιστεί, η παράδοση με drone μπορεί να πραγματοποιηθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και στο μέλλον ίσως και σε καθημερινές καταστάσεις. Είναι ένα μέσο που έχει ατέλειωτες προοπτικές και μπορεί να μας βοηθήσει να συνεργαστούμε καλύτερα με τις κοινότητες των ασθενών.”
Glykouli.gr