Πώς να ζούμε καλά με το Διαβήτη τύπου 1 σε κάθε στάδιο της ζωής.

Πώς να ζούμε καλά με το διαβήτη σε κάθε στάδιο της ζωής
Πώς να ζούμε καλά με το διαβήτη σε κάθε στάδιο της ζωής

Κάθε ηλικία έρχεται με τις δικές της προκλήσεις στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1. Στόχος κάθε φορά είναι να πετυχαίνουμε αυτό που αισθανόμαστε ότι λειτουργεί σωστά στη δική μας περίπτωση: να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις αλλάζοντας τη στρατηγική μας όποτε χρειάζεται, να απευθυνόμαστε σε γιατρούς που μας δίνουν σωστές συμβουλές και μας στηρίζουν, να βρίσκουμε συμπαράσταση από την κοινότητά μας, να φροντίζουμε τη συναισθηματική μας υγεία προσπαθώντας να καταπολεμήσουμε την κόπωση και να προσπαθούμε να βλέπουμε μπροστά ό,τι και αν μας συμβαίνει.
Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες της ασθένειας που αντιστοιχούν σε ορισμένες ηλικίες. Στο άρθρο αυτό, που έχουμε μεταφέρει από το έγκυρο website diabetesdaily.com, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε περιληπτικά το πως ο διαβήτης μας επηρεάζει στην κάθε φάση της ζωής, ώστε να δώσουμε σε όλους τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες προκλήσεις πιο αποτελεσματικά.

Παιδική Ηλικία

Όταν ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, την ευθύνη για την φροντίδα και την ενημέρωση αναλαμβάνουν οι γονείς. Η διαχείριση του διαβήτη δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν, μιας και χρειάζεται τρομερή αφοσίωση, επιμόρφωση και επιμονή.
Ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται, τα παιδιά που εμφανίζουν διαβήτη τύπου 1, μπορεί να καταλαβαίνουν από τίποτα, έως και αρκετά πράγματα σχετικά με την ασθένειά τους και τι σημαίνει αυτή για την υπόλοιπη ζωή τους. Όσο το παιδί μεγαλώνει, είναι σημαντικό να ενημερωθεί σχετικά με τον διαβήτη και τις στρατηγικές διαχείρησης της ασθένειας με τρόπο αποτελεσματικό για ην ηλικία του, ώστε να μπορεί να αναλάβει το ίδιο την ευθύνη σε αυτόν τον τομέα της ζωής του αλλά και σε άλλους όταν έρθει η ώρα.
Άρθρα που μπορεί να σας βοηθήσουν για την αντιμετώπιση των παιδιών σε νεαρή ηλικία είναι τα εξής..
Μεγαλώνοντας δύο παιδιά με διαβήτη τύπου 1 
Ο φόβος των παιδιών για τις ενέσεις ινσουλίνης και πως να τον ξεπεράσετε
Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να ζει με το διαβήτη στην καθημερινότητά του και χωρίς να στερείται τίποτα
Παιδί και διαβήτης: τα συμπτώματα και οι υποχρεώσεις των γονιών
Η ηλικία στην οποία ένα παιδί ή ένας έφηβος θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη της διαχείρισης του διαβήτη του διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με τις καταστάσεις. Κάποια παιδιά αναλαμβάνουν γρήγορα και σε πολύ νεαρή ηλικία να πραγματοποιούν κάποιες ενέργειες, όπως να ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου τους, να κάνουν μόνα τους τις ενέσεις ινσουλίνης, να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στην αντλία ινσουλίνης ή στο σύστημα διαρκούς μέτρησης γλυκόζης που διαθέτουν, ενώ άλλα μπορεί να μη θέλουν να κάνουν αυτά τα πράγματα μόνα τους μέχρι πολύ αργότερα στη ζωή τους. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη «σωστή στιγμή», παρά μόνο η στιγμή που το ίδιο το παιδί και οι γονείς του κρίνουν ότι έχει έρθει η ώρα. Λίγο-πολύ, μέχρι το τέλος της εφηβείας, οι περισσότεροι νεαροί άνθρωποι γίνονται εντελώς ανεξάρτητοι στη διαχείριση του διαβήτη τους.

Εφηβεία

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που ενέχει από μόνη της πολλές προκλήσεις και σίγουρα η κατάσταση επιβαρύνεται πολύ όταν ένα παιδί έχει διαβήτη.
Σε αυτό το στάδιο της ζωής είναι πιθανό ότι θα υπάρχει μια σταδιακή ανάληψη ευθυνών της διαχείρισης του διαβήτη.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ορμόνες της εφηβείας επηρεάζουν σημαντικά την ινσουλινοαντίσταση, καθιστώντας δυσκολότερη τη διαχείριση.
Μπορεί να βρείτε ενδιαφέροντα τα εξής άρθρα…
Έξι στρατηγικές για να μεταβιβάσετε την ευθύνη για τη διαχείριση του διαβήτη στα παιδιά σας.
Το συγκινητικό τραγούδι μιας 16χρονης για τη ζωή της με το διαβήτη

Πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης

Άλλη μια σημαντική περίοδος μετάβασης για όλους τους ανθρώπους είναι αυτή από την εφηβεία στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Για πολλούς αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπουν το σπίτι των ανθρώπων που τους φροντίζουν και αρχίζουν να ζουν ανεξάρτητα, συχνά για τις ανάγκες του πανεπιστημίου.
Η πραγματοποίηση αυτής της μετάβασης για τα άτομα με διαβήτη δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Ενήλικες

Η ενηλικίωση για τους περισσότερους ανθρώπους σημαίνει προσήλωση στην επαγγελματική πρόοδο, ενώ για πολλούς μπορεί να σημαίνει και η απόκτηση οικογένειας και δικών τους παιδιών.
Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα γεγονότα στη ζωή των ανθρώπων, έτσι κι αυτά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν όταν μπαίνει ο διαβήτης στη μέση.
Πρέπει πάντα να θυμόμαστε τους νόμους που προστατεύουν τους ανθρώπους με διαβήτη στον εργασιακό χώρο. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τα δικαιώματα των διαβητικών στα δύο παρακάτω άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στην γλυκιά ατζέντα.
Δικαιώματα διαβητικών και παροχές που τους αναλογούν
Χρήσιμος οδηγός για τα δικαιώματα των διαβητικών 
Όταν είστε έτοιμοι να αρχίσετε τη δικιά σας οικογένεια, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και να τον ρωτήσετε όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες σύλληψης. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα εξής άρθρα σχετικά με το διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης.
Η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης κι εσείς.
Διαβήτης και εγκυμοσύνη: Ποιές είναι οι άμεσες συνέπειες για το μωρό.
Εγκυμοσύνη και υπογλυκαιμία: Τι πρέπει να ξέρετε

Μέση Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να κάνουμε τις εξετάσεις μας, κάτι που είναι επιτακτικό για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη. Η διαπίστωση επιπλοκών όπως η αμφιβληστροπάθεια, η νευροπάθεια, ή η νεφροπάθεια, ή και άλλα προβλήματα υγείας, στα αρχικά τους στάδια είναι πολύ σημαντική ώστε να λαμβάνεται η κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατόν.
Όταν παρακολουθούμε την υγεία της καρδιάς με παράγοντες όπως η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης, ή όταν μειώνουμε τους παράγοντες κινδύνου σταματώντας το κάπνισμα και αποκτώντας το επιθυμητό βάρος, αυξάνονται οι πιθανότητες να μην έχουμε προβλήματα μέχρι τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Επιπλέον, οι γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση πρέπει να γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη μετάβαση θα έχει αντίκτυπο στην ινσουλινοαντίσταση και στη διαχείριση της γλυκόζης.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σε αυτό τα άρθρο σχετικά με την εμμηνόπαυση.
Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 συνδέεται με την πρόωρη εμμηνόπαυση

Χρόνια συνταξιοδότησης

Αυτό είναι ένα στάδιο της ζωής που πολλοί προσμένουν με ανυπομονησία για να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τα προνόμια για τα οποία έχουν δουλέψει τόσα χρόνια. Μπορεί κάποιοι να θέλουν να ταξιδέψουν, να περάσουν χρόνο με την οικογένειά τους, ή απλά να έχουν περισσότερο χρόνο να απολαύσουν τη ζωή. Ο διαβήτης δεν είναι ανάγκη να τους εμποδίσει να κάνουν κάτι απ’ όλα αυτά. Βέβαια είναι σημαντικό να είναι συνεπείς με τη διαχείριση του διαβήτη και να κάνουν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για την υγεία τους.
Σήμερα, η υγεία των ανθρώπων με διαβήτη είναι καλύτερη από ποτέ, καθώς πολλοί διαβητικοί ζουν υγιεινά ακόμη και πολλές δεκαετίες μετά τη διάγνωση.

Συμπέρασμα

Το να ζει κανείς καλά με το διαβήτη σημαίνει να έχει εκπαίδευση, να είναι δραστήριος και να μην τα παρατά ποτέ. Σημαίνει να μαθαίνει κανείς να αντιμετωπίζει διάφορους παράγοντες που του προκαλούν στρες και αγωνία, καθώς και να ενδυναμώνεται από τις διάφορες εμπειρίες της ζωής.
Είναι σημαντικό να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να αναγνωρίζει τις προκλήσεις που έρχονται με κάθε νέο στάδιο στη ζωή μας, να κάνουμε μελλοντικά σχέδια και να λαμβάνουμε μέτρα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να ζήσουμε όσο καλύτερα γίνεται για την υπόλοιπη ζωή μας.
Πηγή: diabetesdaily.com

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Νηστεία
Περισσότερα

Νηστεία – Πάσχα: Διατροφικές οδηγίες για τα άτομα με Διαβήτη

Μεγάλη προσοχή τόσο στη Νηστεία όσο και το Πάσχα πρέπει να δείξουν τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη…