Οι διαβητικοί στη Γαλλία διαδήλωσαν ενάντια στην υψηλή τιμή της ινσουλίνης με την υποστήριξη του Γάλλου βουλευτή Francois Ruffin

Οι διαβητικοί στη Γαλλία διαδήλωσαν ενάντια στην υψηλή τιμή της ινσουλίνης με την υποστήριξη του Γάλλου βουλευτή Francois Ruffin
Οι διαβητικοί στη Γαλλία διαδήλωσαν ενάντια στην υψηλή τιμή της ινσουλίνης με την υποστήριξη του Γάλλου βουλευτή Francois Ruffin

“Η πολύ ακριβή ινσουλίνη σκοτώνει” “η ινσουλίνη δεν είναι άρωμα” “ινσουλίνη για όλους”. Με αυτά τα σλόγκαν διαδήλωσαν ενάντια στην υψηλή τιμή της ινσουλίνης μέλη του οργανισμού Diabete et Mechant μπροστά στα κεντρικά γραφεία της Sanofi στη Γαλλία την περασμένη Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου.
Αίτημα των διαδηλωτών είναι η μείωση της τιμής της ινσουλίνης, μιας και, σύμφωνα με στοιχεία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού T1 International, 50% των ατόμων με διαβήτη ανά τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στην ινσουλίνη.
Τη φωνή του με τους διαδηλωτές ενώνει ο Γάλλος βουλευτής Francois Ruffin που, αναφερόμενος στην τιμή της ινσουλίνης, μιλάει για σκάνδαλο. Στην Μοζαμβίκη, το προσδόκιμο ζωής ενός παιδιού με διαβήτη τύπου 1 είναι 8 μήνες. Στις ΗΠΑ, το κόστος για τη θεραπεία ενός διαβητικού είναι 730$ το μήνα (πριν από δέκα χρόνια ήταν $230), ένα ποσό που στη Βραζιλία αποτελεί το 82% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος.
Ο Ruffin είπε: “Το κίνημα των διαδηλωτών είναι λογικό. Παλεύουν για να επαναφέρουν την ινσουλίνη στον κόσμο. Είναι φοβερό να γνωρίζει κανείς ότι πριν από εκατό χρόνια, ο άνθρωπος που την ανακάλυψε πούλησε την πατέντα στο συμβολικό ποσό του 1$ και σήμερα η ινσουλίνη χρησιμοποιείται για να επιφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη στους τρεις γίγαντες της υγείας, ενώ τώρα δεν μπορούν να την αγοράσουν οι διαβητικοί. Είναι σκάνδαλο.”
Στην Γαλλία, αυτή τη στιγμή η ινσουλίνη πωλείται σε κουτιά των 5 φιαλιδίων στην τιμή των 60€ για τη Lantus, ενώ στα 40 με 50€ για τα βιοομοειδή. Οι διαδηλωτές ζητούν οι εταιρίες να μειώσουν τις τιμές αυτές κατά 10€, κάτι που, όπως αναφέρουν, είναι εφικτό για τις εταιρίες, εφόσον αυτές μειώσουν τα έξοδά τους για διαφήμιση και χρηματοδότηση αχρείαστων μεσαζόντων. Επιπλέον, είναι κάτι που θα τους επιφέρει κέρδος, γιατί όπως λέει ο Ruffin, “οι νεκροί διαβητικοί δεν αγοράζουν ινσουλίνη”.
Το κίνημα “Diabete et Mechant” έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια της καμπάνιας του T1 International για την πρόσβαση όλων των ανθρώπων με διαβήτη στην ινσουλίνη, #insulinforall (ινσουλίνη για όλους). Το κίνημα διεξάγεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό για τη διαφάνεια στα φάρμακα και τον μη κερδοσκοπικό γαλλικό οργανισμό Sante Diabete.
Πηγή: huffingtonpost.fr

Total
60
Shares
Σχετικά άρθρα