Πιστοποίηση ΚΕΠΑ: τέλος στις συνεχείς επιτροπές για ακρωτηριασμούς και δευτερεύουσες μη αναστρέψιμες παθήσεις

Πιστοποίηση ΚΕΠΑ: τέλος στις συνεχείς επιτροπές για ακρωτηριασμούς και δευτερεύουσες μη αναστρέψιμες παθήσεις
Πιστοποίηση ΚΕΠΑ: τέλος στις συνεχείς επιτροπές για ακρωτηριασμούς και δευτερεύουσες μη αναστρέψιμες παθήσεις

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι οι πολίτες με ακρωτηριασμούς και μη αναστρέψιμες παθήσεις δεν θα χρειάζεται πλέον να λαμβάνουν συνεχείς πιστοποιήσεις της συγκεκριμένης αναπηρίας τους.
Στα πλαίσια επίσκεψής του στα ΚΕΠΑ στην οδό Πειραιώς, ο υπουργός ανέφερε ότι η απόφαση αυτή «συμπεριλαμβάνεται στον πρώτο κανονισμό για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνο Τσακλόγλου».
Σύμφωνα με τον κανονισμό που ίσχυε μέχρι τώρα, η δυνατότητα εφ’ όρου ζωής πιστοποίησης μη αναστρέψιμων παθήσεων δινόταν μόνο για πρωτεύουσες παθήσεις, ενώ με τον νέο κανονισμό, η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται και για τις δευτερεύουσες παθήσεις.
Με τον νέο κανονισμό ενοποιούνται και απλοποιούνται οι κανόνες και οι κανονισμοί που αφορούν τους ασφαλισμένους με αναπηρία, και οι οποίοι ίσχυαν από την εποχή του ΙΚΑ, και ορίζονται τα εξής:

  • Αυξάνονται σε 14 ημερολογιακές ημέρες (από 10 που ήταν μέχρι σήμερα) οι προθεσμίες προσφυγής στις Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές.
  • Προβλέπεται ρητά ότι τα σημεία διενέργειας των Υγειονομικών Επιτροπών πρέπει να είναι προσβάσιμα στα Άτομα με Αναπηρία.
  • Ορίζεται η υποχρέωση ενημέρωσης των ασφαλισμένων τουλάχιστον επτά ημέρες πριν από την ημερομηνία εξέτασης.
  • Για πρώτη φορά, αποτυπώνεται ευδιάκριτα η μεθοδολογία και τα βήματα που ακολουθούνται για τον υπολογισμό του ποσοστού αναπηρίας. Έτσι, οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν πλήρως όλα τα στάδια της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, ενισχύεται η διαφάνεια, αποφεύγεται η σύγχυση ως προς τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, την οργάνωση των επιτροπών ΚΕΠΑ, τον τρόπο υπολογισμού του ποσοστού αναπηρίας, κ.ά..

Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μονιμοποιείται το μέτρο των ηλεκτρονικών ραντεβού, που θεσπίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι: «Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, ανακοινώνουμε σήμερα δύο πρωτοβουλίες σε σχέση με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Η πρώτη είναι αυτονόητη, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Αφορά στους αναπήρους με ακρωτηριασμούς και άλλες μη αναστρέψιμες παθήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα χρειάζεται να περνούν από επιτροπές ξανά και ξανά για την πιστοποίηση της ίδιας αναπηρίας. Είναι αυτονόητο, αλλά δεν είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Επιτέλους γίνεται!».
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, σημείωσε ότι: «Η ύπαρξη ενός αξιόπιστου μηχανισμού πιστοποίησης της αναπηρίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη λειτουργία ολόκληρου του κράτους πρόνοιας. Τον ρόλο αυτό στη χώρα μας έχουν τα ΚΕΠΑ. Τα ΚΕΠΑ για διάφορους λόγους δεν είχαν λάβει τη σημασία που τους άξιζε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με διάφορες ενέργειες της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν να κάνουν είτε με το θεσμικό πλαίσιο είτε με την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του Οργανισμού, αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Στην πρώτη κατεύθυνση είναι ο κανονισμός λειτουργίας, που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε, με τον οποίο προσπαθούμε να ελαφρύνουμε την ταλαιπωρία που υφίσταται ο πολίτης κατά τις εξετάσεις αυτές».
Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, υπογράμμισε ότι: «Στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι οι εξετάσεις των υγειονομικών επιτροπών να γίνονται μέσα σε αξιοπρεπείς χώρους. Για την επίτευξη του στόχου αυτού έχουν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη».
Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Total
47
Shares
Σχετικά άρθρα

Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Μεγάλο Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης της Ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη (Σ.Δ.) ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012 από την πόλη της Λάρισας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.).