Προτάσεις για το νέο σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία απέστειλε η ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ με επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας

Αντιδρά η ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ στο νέο σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία με επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας
Αντιδρά η ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ στο νέο σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία με επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας

Όπως αναφέρεται σε επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς τον Υπουργό Υγείας, αν και η δημιουργία Μητρώου Εθελοντικών Οργανώσεων Δράσεων Δημόσιας Υγείας που αναγγέλθηκε είναι ένα θετικό βήμα, ωστόσο αποκλείονται από την ένταξή τους σε αυτό πολλά από τα Σωματεία και τους Συλλόγους ασθενών γιατί οι προϋποθέσεις που θέτει το Υπουργείο Υγείας είναι οικονομικά δυσβάσταχτες.
Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι προκειμένου να ενταχθούν, οι Σύλλογοι και τα Σωματεία θα πρέπει να απασχολούν υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων, ορκωτό λογιστή για την τήρηση των αναλυτικών οικονομικών καταστάσεων και ασφάλιση των μελών της επιστημονικής ομάδας έναντι τρίτων.
Κάτι τέτοιο ξεπερνά τις δυνατότητες των Συλλόγων και των Σωματείων που έχουν και αυτοί πληγεί από την οικονομική κρίση. Ως αντιπρόταση, η ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ αναφέρει ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Έτσι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κέντρο GDPR σε κάθε περιφέρεια, ενώ για τα οικονομικά θα μπορούσε να αναβαθμιστεί η διαδικασία που ήδη υπάρχει, σύμφωνα με την οποία οι σύλλογοι καταθέτουν κάθε χρόνο τον απολογισμό τους μαζί με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους προκειμένου να σφραγίσουν τα βιβλία τους. Τέλος προτείνει η ασφάλιση των επιστημονικών ομάδων να γίνεται μέσω της κάθε ΥΠΕ αφού τα μέλη τους απασχολούνται από τους συλλόγους εθελοντικά και δεν λαμβάνουν αμοιβές για την παροχή των υπηρεσιών τους.
Τέλος, η ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ αντιδρά στην απουσία εκπροσώπου της ΕΣΑΜΕΑ στην Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Δημόσιας Υγείας που πρόκειται να συσταθεί, ενώ αντίθετα καθιερώνεται την ύπαρξη εκπροσώπου της Ένωσης Ασθενών, ενός οργάνου που έχει μόλις ιδρυθεί. Αντίθετα, η ΕΣΑΜΕΑ είναι αναγνωρισμένος κοινωνικός εταίρος του Κράτους σε ζητήματα αναπηρίας και θεωρείται αδιανόητο να μην εκπροσωπείται στην Επιτροπή.
Η ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ στην επιστολή παραθέτει ανάλυση σχετικά με το μέγεθος του πληθυσμού τον οποίο αφορά η ασθένεια του διαβήτη, και αναφέρει ότι είναι ασύμφορο κοινωνικά και οικονομικά να μην υπάρχει σχέδιο πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού. Άλλωστε, ο διαβήτης έχει ανακηρυχθεί από τον ΠΟΥ ως η μάστιγα του σύγχρονου κόσμου και η κυβέρνηση φαίνεται να αναγνώρισε την ανάγκη αντιμετώπισής του διοργανώνοντας στις 24 Φεβρουαρίου ημερίδα με θέμα “Ο Νεανικός Διαβήτης”, στην οποία χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της ΠΟΣΑΣΣΔΙΑ

Θέμα: Επισημάνσεις και προτάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επί του σχεδίου νόμου για τη Δημόσια Υγεία

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ένα σχέδιο δράσης για τη Δημόσια Υγεία είναι αυτονόητο ότι πρέπει να επιτέλους να συγκροτηθεί, καθώς η μη ύπαρξη προγραμμάτων πρόληψης χρονίων παθήσεων, η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, η απουσία εκπαίδευσης των ήδη πασχόντων επιφέρουν ένα δυσβάσταχτο κοινωνικό και οικονομικό φορτίο όχι μόνο για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, αλλά και για το σύστημα Υγείας και την Πολιτεία, ακόμη και για την ίδια την κοινωνία.
Ωστόσο, θεωρούμε ότι στη Δημόσια Υγεία δε θα πρέπει να μπαίνουν «προτεραιότητες» για μερικές μόνο κατηγορίες παθήσεων, αλλά η Πολιτεία θα πρέπει να εντάσσει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης όλες τις κατηγορίες χρονίων παθήσεων και αναπηριών. Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι από τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί στο παρόν σχέδιο νόμου, λείπουν σημαντικές ομάδες χρονίων παθήσεων, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ο οποίος στην Ελλάδα αφορά σχεδόν 1.000.000 συνανθρώπους μας, καταγράφει ποσοστά επιπολασμού που αγγίζουν το 10% και ο οποίος τέθηκε σε προτεραιότητα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στις 30 Ιανουαρίου από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μάλιστα, επιβεβαιώνοντας τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία και τη βαρύτητα της χρόνιας αυτής πάθησης, πραγματοποιεί στις 24 Φεβρουαρίου Ημερίδα με θέμα: «Ο Νεανικός Διαβήτης» όπου χαιρετισμό θα δώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εναρκτήριες ομιλίες θα παραθέσουν, εκτός από εσάς, ο Kωνσταντίνος Αν. Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο Βασίλειος Οικονόμου, Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η μάστιγα του σύγχρονου κόσμου που εξαπλώνεται ραγδαία, παίρνοντας επιδημικές διαστάσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται προσπάθειες που στοχεύουν στην πρόληψη και στην ανακοπή της κλιμακούμενης συχνότητας της εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη, ο οποίος σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, συνδέεται, σε αρκετές περιπτώσεις, και με τον τρόπο ζωής. Σύμφωνα με διεθνή δεδομένα, αλλά και με τα δεδομένα από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το οικονομικό φορτίο του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι τεράστιο και επιβαρύνει σε πολλαπλά επίπεδα τόσο το Σύστημα Υγείας, όσο και γενικότερα το κράτος Πρόνοιας μιας χώρας.
Οι στοχευμένες και ολοκληρωμένες δράσεις για την πρόληψή του και την έγκαιρη διάγνωσή του, αλλά και την πρόληψη των επιπλοκών που επιφέρει, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να επιφέρουν σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, αν στη χώρα μας θέλουμε να μιλάμε για πρόληψη χρονίων παθήσεων, τότε ο Σακχαρώδης Διαβήτης θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, ώστε να γίνει από όλους αντιληπτό ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή νόσο που οι επιπτώσεις της απειλούν τόσο τον άνθρωπο που πάσχει και την οικογένειά του, όσο και το Σύστημα Υγείας.
Επιπλέον, ως θετική εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί η δημιουργία Μητρώου Εθελοντικών Οργανώσεων Δράσεων Δημόσιας Υγείας στο υπουργείο Υγείας. Οι ελάχιστες προϋποθέσεις, όμως, που τίθενται, καθιστούν αδύνατη την ένταξη των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων/Σωματείων στο Μητρώο. Και αυτό γιατί η οικονομική επιβάρυνση που προϋποθέτουν είναι μεγάλη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, τα οποία, μέσα στις συγκυρίες της βαθιάς οικονομικής κρίσης, που βιώνει η χώρα μας την τελευταία δεκαετία, βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Η ύπαρξη των Συλλόγων/Σωματείων, σε τοπικό επίπεδο, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς με το έργο τους συμπληρώνουν ή καλύπτουν τα κενά του Συστήματος Υγείας.
Παρόλα αυτά, όμως, φαίνεται ότι τώρα γίνεται προσπάθεια για την περιθωριοποίησή τους. Προϋποθέσεις όπως η απασχόληση υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων, η τήρηση αναλυτικών οικονομικών καταστάσεων από ορκωτούς λογιστές, η ασφάλιση για αστική ευθύνη έναντι τρίτου των μελών της επιστημονικής ομάδας κλπ, απαιτούν ένα σοβαρό οικονομικό υπόβαθρο, στο οποίο τα Πρωτοβάθμια Σωματεία/Σύλλογοι αδυνατούν να ανταποκριθούν. Υπάρχει σκέψη από το υπουργείο για οικονομική ενίσχυση των Σωματείων προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι προϋποθέσεις που τίθενται;
Πρότασή μας είναι όλα τα παραπάνω να ενταχθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το θέμα του υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων, μπορεί να δημιουργηθεί ένα κέντρο αναφοράς για GDPR σε κάθε ΥΠΕ, ώστε να συμβάλει στη στήριξη των τοπικών συλλόγων και να τους διαθέτει τις απαραίτητες φόρμες εγγραφής/διαγραφής μέλους, ενώ ανά πάσα στιγμή, παρουσία του ΔΣ του φορέα, θα μπορεί να γίνεται έλεγχος, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Σε ό,τι αφορά την τήρηση αναλυτικών οικονομικών καταστάσεων από ορκωτούς λογιστές, σας ενημερώνουμε ότι οι φορείς, ανάλογα με τη μορφή τους και τον βαθμό στον οποίο εντάσσονται (πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο) και ανάλογα με την περιοχή στην οποία έχουν την έδρα τους, καταθέτουν κάθε χρόνο απολογισμό προηγούμενου έτους και προϋπολογισμό επόμενου έτους προς έγκριση, ώστε να μπορέσουν να σφραγίσουν τα μπλοκ αποδείξεων συνδρομών μελών αλλά και τα βιβλία που τηρούν (βιβλίο ταμείου, καταγραφής μελών, πρακτικών Δ.Σ. κλπ). Η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική για όλους και για τον λόγο αυτό μπορεί να υπάρχει υπεύθυνος ορκωτός λογιστής στην κάθε Περιφέρεια, ο οποίος θα μπορεί να ελέγχει και να εγκρίνει τα δικαιολογητικά των Συλλόγων, συνεπώς μια αναδιαμόρφωση της ήδη υπάρχουσας δομής θα ήταν ιδιαίτερα εξυπηρετική.
Σε ό,τι αφορά την ασφάλιση για αστική ευθύνη των μελών της Επιστημονικής Ομάδας έναντι τρίτων, μπορεί και αυτό να στηριχτεί από την εκάστοτε ΥΠΕ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, εξάλλου, ότι τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας των φορέων συμμετέχουν εθελοντικά και δεν εισπράττουν αμοιβή για τις υπηρεσίες που παρέχουν προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι δράσεις του κάθε φορέα. Τα μέλη των Επιστημονικών Ομάδων, σε περίπτωση που αφορούν ιατρούς, είναι ήδη μέλη των αντίστοιχων Επιστημονικών Εταιρειών τους και επομένως σε γνώση των κατά τόπους ΥΠΕ. Συνεπώς, την αστική ευθύνη θα μπορούσε να καλύψει είτε η ΥΠΕ, είτε, εφόσον αυτό είναι δυνατό, η Επιστημονική Εταιρεία στην οποία ανήκουν.
Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Υγεία ορίζεται ότι θα συσταθεί Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην Επιτροπή αυτή προβλέπεται να υπάρχει εκπρόσωπος από την Ένωση Ασθενών, ένα δευτεροβάθμιο όργανο που μόλις τώρα δημιουργήθηκε, και όχι από τον αναγνωρισμένο από την ελληνική Πολιτεία τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα εκπροσώπησης των ανθρώπων με αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που είναι η ΕΣΑμεΑ. Θεωρούμε αδιανόητο ο αναγνωρισμένος κοινωνικός εταίρος του Κράτους, σε ζητήματα αναπηρίας και χρόνιας πάθησης να μην εκπροσωπείται σε αυτήν την Επιτροπή και αντ’ αυτού να υπάρχει πρόβλεψη για ύπαρξη εκπροσώπου από ένα δευτεροβάθμιο όργανο, το οποίο μόλις έχει δημιουργηθεί και στον οποίο έχουν ενταχθεί μέρος των μελών της ΕΣΑμεΑ χωρίς να εκπροσωπείται στο σύνολό του ο χώρος μας.
Κύριοι Υπουργοί,
Η ένταξη, επιτέλους, της έννοιας της πρόληψης στον χώρο της Υγείας και ο σχεδιασμός ενός σχεδίου δράσης για τη Δημόσια Υγεία είναι προς τη θετική κατεύθυνση και κάτι που ήταν εδώ και χρόνια επιβεβλημένο να υλοποιηθεί. Ωστόσο, η υλοποίησή του απαιτεί σωστό σχεδιασμό που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού, ώστε να αποφέρει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος σε όλους τους τομείς.
Για τον λόγο αυτό αναμένουμε να εξετάσετε προσεκτικά τις επισημάνσεις και τις προτάσεις μας, οι οποίες στόχο έχουν την πρόληψη της χρόνιας πάθησης του Σακχαρώδη Διαβήτη που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και στη χώρα μας. Τις προτάσεις μας αυτές έχουμε ήδη αναρτήσει και στην ιστοσελίδα www.opengov.gr.
Πηγή: Γλυκός Πλανήτης

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Ευκολία, εγκυρότητα κι ασφάλεια: ό,τι χρειάζονται από ένα σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης αίματος τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2

Πώς να κάνετε την καθημερινότητά σας πιο εύκολη με ένα εύχρηστο και ακριβές σύστημα παρακολούθησης γλυκόζης αίματος
Περισσότερα

O ΕΟΠΠΥ κλείνει την αγορά των διαβητικών παπουτσιών, ελέγχει τα σημεία αλλά δεν ελέγχει το προϊόν! Συνέντευξη με την Αικ. Καψιμάνη.

Μιλήσαμε με την κυρία Αικατερίνη Καψιμάνη, εκπρόσωπο της Εταιρείας ΠΟΛΥΦΡΟΝΤΙΣ που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση προβλημάτων των κάτω άκρων και…