Κορωνοϊός και διαβήτης: απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις

Κορωνοϊός και διαβήτης: απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις
Κορωνοϊός και διαβήτης: απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στο έγκυρο site για τον διαβήτη Diabetes Daily και περιέχει πληροφορίες σχετικά με το πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό άτομα με διαβήτη. Σας το μεταφέρουμε μεταφρασμένο.
Ο κορωνοϊός COVID-19 έκανε την αρχική του εμφάνιση στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο, προκαλώντας σάλο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Άπειρα άρθρα έχουν γραφτεί που αναλύουν τόσο το ίδιο το θέμα του κορωνοϊού, όσο και θέματα που σχετίζονται με αυτόν. Εδώ θα προσπαθήσουμε παρουσιάσουμε με συντομία την παθογένεση του COVID-19 και να απαντήσουμε στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με το πως μπορούν άτομα με διαβήτη να προστατευθούν και πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν συμπτώματα μόλυνσης από τον ιό.

Επιγραμματικά

  • Ο ιός θεωρείται ότι μεταδίδεται μεταξύ ατόμων κυρίως μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού που εκκρίνονται κατά τον βήχα και το φτέρνισμα, αλλά μπορεί και να επιζεί σε διάφορες επιφάνειες προσβάλλοντας όσους τις ακουμπούν.
  • Άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό μπορεί να μην εμφανίσουν καθόλου συμπτώματα, ή μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας και δύσπνοια σε διάφορους βαθμούς σοβαρότητας.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε οι ίδιοι αλλά και για να αποτρέψετε την μετάδοση του ιού, είναι να ακολουθείτε απλά μέτρα κοινής λογικής, όπως να μειώσετε την πιθανότητα έκθεσης στον ιό (π.χ. μπορείτε να ελαττώσετε τα ταξίδια, ιδιαίτερα σε χώρες με αυξημένα κρούσματα, να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας) και να τηρείτε τους κανόνες προσωπικής υγιεινής (π.χ. να πλένετε τα χέρια σας).

Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας

Προκειμένου να διαπιστώσουμε ερωτήματα και ανησυχίες που μπορεί να έχουν τα άτομα με διαβήτη σχετικά με τον κορωνοϊό, απευθυνθήκαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εδώ θα απαντήσουμε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας έγιναν.

Γιατί οι άνθρωποι με διαβήτη είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις και στις επιπλοκές τους;

Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λοιμώξεων και των σχετικών επιπλοκών και συγκεκριμένα βακτηριακών λοιμώξεων. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι διάφοροι και δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, όμως οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορεί να έχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ότι:

“Η καλή ρύθμιση του σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη είναι θεμιτός στόχος για την πρόληψη συγκεκριμένων λοιμώξεων και για την καλή διατήρηση των συνηθισμένων μηχανισμών άμυνας που παίζουν ρόλο στην αντίσταση και την αντίδραση στις μολύνσεις.”

Η καλή ρύθμιση του σακχάρου, είναι λογικό να αποτελεί μια καλή στρατηγική πρόληψης των επιπλοκών που προκαλεί ο COVID-19, όπως η δευτερεύουσα βακτηριακή λοίμωξη (π.χ. πνευμονία) και πιθανόν να παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόγνωση για την υγεία των ατόμων που θα προσβληθούν.

Πως μπορεί να επηρεαστεί το σάκχαρο του αίματος αν κάποιος προσβληθεί από τον ιό;

Πολλά είδη ασθενειών μπορεί να επιφέρουν αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος (ακόμη και σε άτομα χωρίς διαβήτη), επιβάλλοντας προσαρμογή στη θεραπεία ώστε να διατηρηθεί ο έλεγχος. Αυτό συμβαίνει και με άλλους ιούς, όπως αυτόν της γρίπης. Καθώς τα επίπεδα του σακχάρου επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα αντιδράσει ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου, τα άτομα που θα προσβληθούν είναι πιθανόν να παρατηρήσουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε;

Πέρα από την καλή ρύθμιση του σακχάρου, ο καλύτερος τρόπος να προστατευτεί κανείς είναι να ακολουθήσει τα μέτρα κοινής λογικής που έχουν εξαγγείλει οι διάφοροι οργανισμοί υγείας.
“Για να αποφύγετε την προσβολή από τον κορωνοϊό, πλένετε τα χέρια σας, κρατάτε αποστάσεις από άρρωστους ανθρώπους και από ανθρώπους που έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε μέρη που είναι γνωστό ότι υπάρχει έξαρση του ιού (όπως η Κίνα, η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και η Ιταλία). “

Τι πρέπει να κάνουμε αν έχουμε συμπτώματα;

Όπως συμβαίνει και με τον γενικό πληθυσμό, οι άνθρωποι με διαβήτη που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του COVID-19 συστήνεται να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, προσπαθώντας παράλληλα να περιορίσουν τη μετάδοση της ασθένειας. Επιπλέον, συστήνεται να συμβουλευτούν άμεσα τον γιατρό που τους παρακολουθεί. Δεν συστήνεται να μεταβούν στο νοσοκομείο αν δεν υποπτεύονται ότι τίθεται θέμα κάποιου άλλου έκτακτου περιστατικού, όπως αυτού της κετοξέωσης.

“Είναι σημαντικό, άτομα που στο ιστορικό τους υπάρχει λόγος να υποπτεύονται προσβολή από τον COVID-19 και παρουσιάζουν συμπτώματα, να απευθυνθούν στους τομείς υγείας για να εξετασθούν και να γίνει ιχνηλάτιση της ασθένειας. Στην Ελλάδα καλούμε το 210-5212054 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η θεραπεία είναι συμπτωματική, όμως άνθρωποι που πάσχουν από κάποια άλλη ασθένεια (όπως ο διαβήτης) θα πρέπει να βρίσκονται σε παράλληλη επαφή με την ιατρική ομάδα που τους παρακολουθεί ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές. Καθώς το ποσοστό θνησιμότητας είναι χαμηλό, αναμένεται ότι οι ασθενείς θα ανακάμψουν πλήρως.”

Μπορεί η ασθένεια να μεταδοθεί μέσω ενέσεων ή με τρύπημα στα δάκτυλα;

Ο COVID-19 πιστεύεται ότι μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να επιζεί σε διάφορες σκληρές επιφάνειες. Ωστόσο, ο ιός είναι καινούριος και ακόμη δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται. Έχουν εκφραστεί ανησυχίες και για άλλους πιθανούς τρόπους μετάδοσης (όπως μέσω αίματος).
Γενικά, θεωρείται καλό να μην μοιραζόμαστε πένες ινσουλίνης, σύριγγες ή μηχανήματα μέτρησης και να αλλάζουμε μόνοι μας τις βελόνες στην πένα ή τη σύριγγα όταν πρόκειται να κάνουμε ένεση ινσουλίνης, και να αλλάζουμε μόνοι μας τους σκαρφιστήρες κάθε φορά που ελέγχουμε τα επίπεδα σακχάρου μας.

Συμπεράσματα

Γενικά, οι ασθενείς με διαβήτη προς το παρόν συστήνεται να ακολουθούν τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές με τον υπόλοιπο πληθυσμό προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωνοϊό. Είναι βασικό να αποφεύγουμε την έκθεση στον ιό και εφαρμόζουμε κοινή λογική ως προς την πρόληψη. Προπάντως συμβουλευόμαστε άμεσα τον ιατρό που μας παρακολουθεί για οδηγίες σχετικά με με την δική μας περίπτωση.
Πηγή: Diabetes Daily

Total
115
Shares
Σχετικά άρθρα