Την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας τόσο η ΕΣΑΜΕΑ όσο και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας τόσο η ΕΣΑΜΕΑ όσο και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ
Την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης ζήτησαν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας τόσο η ΕΣΑΜΕΑ όσο και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, και των οικογενειών τους ζήτησαν τόσο η ΕΣΑΜΕΑ όσο και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.
Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί ανησυχία μεταξύ των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εργάζονται σε θέσεις που έχουν άμεση επαφή με την εξυπηρέτηση του κοινού, όπως νοσοκομεία, σχολεία κλπ, μιας και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην μόλυνση από τον κορωνοϊό COVID-19, και, όπως πολλοί αναφέρουν, δεν έχουν ληφθεί καθόλου μέτρα για την προστασία τους.
Εφόσον μια τέτοια μόλυνση θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη επιβαρυμένη υγεία των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, η ΕΣΑΜΕΑ και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους από τις θέσεις εργασίας τους, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, χωρίς οι ημέρες αυτές να χρεώνονται στην κανονική τους άδεια και χωρίς να μειωθούν οι απολαβές τους.
Σας παραθέτουμε τα δελτία τύπου της ΕΣΑΜΕΑ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Επείγουσα ανάγκη η προστασία ΑμεΑ και χρονίων πασχόντων από τον κορονοϊό

Παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς και των οδηγιών που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ για την αποφυγή επαφής των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου για την προστασία τους από τη συγκεκριμένη λοίμωξη, η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια έως τώρα για την αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΣΑμεΑ τόνιζε ότι: «Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως νεφροπαθείς, θαλασσαιμικοί, μεταμοσχευμένοι μυελού οστών και συμπαγών οργάνων, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοανεπάρκειες, σακχαρώδη διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα, επίκτητα σύνδρομα, με λεμφώματα (π.χ. Hodgkin), λήπτες βιολογικών παραγόντων (TNFα inhibitor Anti–IL-6 receptor), λήπτες κορτικοστεροειδών και γενικότερα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και γονείς τέκνων με αναπηρία που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση μόλυνσης με τον ιό, που εργάζονται σε νοσοκομεία, σχολεία και γενικά σε δομές, ή υπηρεσίες δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα στις οποίες έρχονται σε επαφή με το κοινό, θα πρέπει έχουν τη δυνατότητα επιλογής απομάκρυνσης από τις θέσεις εργασίες τους ή ακόμα και αποχή από την εργασία και παραμονή κατ΄ οίκον, χωρίς να χρεώνονται άδεια και χωρίς μείωση των αποδοχών τους, για την αποφυγή εμφάνισης της νόσου και επιπλοκών αυτής. Πρόκειται για τις ευπαθείς ομάδες όπως έχουν οριστεί από το ίδιο το υπουργείο Υγείας».
Έχοντας επίγνωση των κινδύνων, η ΕΣΑμεΑ ζητά ξανά με επιστολή της από το υπουργείο Υγείας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσει άμεσα όλους τους εργαζομένους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και γενικά σε δομές, ή υπηρεσίες δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα στις οποίες έρχονται σε επαφή με το κοινό, με τον ορισμό αρμόδιου υπαλλήλου σε κάθε ΥΠΕ ή στις υπηρεσίες που εργάζονται, με τον οποίο θα μπορούν να έρθουν σε επαφή για την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις εργασίες τους, για την αποφυγή εμφάνισης της νόσου και επιπλοκών αυτής.

Επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στον υπουργό Υγείας με θέμα: «Λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των γονέων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη»

Επιστολή με θέμα: «Λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των γονέων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη» απέστειλε στον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και στη χώρα μας.
Οι άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως αναφέρει και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό.
«Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να παρέμβετε άμεσα για τη λήψη μέτρων για όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως επίσης και για γονείς παιδιών που πάσχουν από Διαβήτη και εργάζονται σε υπηρεσίες, δημόσιες ή ιδιωτικές, που έχουν άμεση επαφή με την εξυπηρέτηση κοινού (χώροι παροχής υγείας, σχολικές μονάδες, δικαστήρια κλπ)» επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και προσθέτει: «Για όλες αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού που εργάζονται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και γενικά σε δομές ή υπηρεσίες δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα στις οποίες έρχονται σε επαφή με το κοινό, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα επιλογής απομάκρυνσης από τις θέσεις εργασίας τους ή ακόμα και αποχή από την εργασία και παραμονή κατ’ οίκον, χωρίς να χρεώνονται οι ημέρες αυτές ως άδεια και χωρίς μείωση των αποδοχών τους, για την αποφυγή εμφάνισης της νόσου και επιπλοκών αυτής, που στην περίπτωση των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη ενδέχεται να είναι εξαιρετικά σοβαρές για την υγεία τους και απειλητικές για τη ζωή τους. Για την καλύτερη μάλιστα εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, είναι απαραίτητος ο ορισμός αρμόδιου υπαλλήλου σε κάθε ΥΠΕ ή στις υπηρεσίες που εργάζονται, με τον οποίο θα μπορούν να έρθουν σε επαφή για την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις εργασίας τους, για την αποφυγή εμφάνισης της νόσου και επιπλοκών αυτής.
»Την ίδια ανησυχία σας εξέφρασε τόσο στις 6/3/2020 (Αρ. Πρωτ.: 332), όσο και στις 9/3/2020 (Αρ. Πρωτ.: 341) και η Εθνική Συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η οποία επίσης ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους.
Κύριε Υπουργέ,
»Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι βέβαιο, όπως αναφέρουν και οι επιστήμονες, ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων και επομένως είναι αναγκαίο και απαραίτητο η Πολιτεία να λάβει ειδικά μέτρα προστασίας κατά προτεραιότητα, προς όφελος των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των γονιών των παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ανάγκη υποστήριξης για την προστασία της υγείας τους και της ίδιας τους της ζωής».

Total
43
Shares
Σχετικά άρθρα