Την προστασία των εργαζομένων που πάσχουν οι ίδιοι ή είναι γονείς παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη εν όψει πανδημίας κορωνοϊού ζήτησαν με τη σειρά τους ο ΣΥ.Δ.Α. και η ΕΛΟΔΙ από το Υπουργείο Υγείας
Οι φωνές τους έρχονται να προστεθούν σε αυτές της ΕΣΑΜΕΑ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ που έστειλαν τις δικές τους επιστολές πριν λίγες μέρες ζητώντας μέτρα για την προάσπιση της υγείας των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Έτσι, ο ΣΥΔΑ σε επιστολή που έστειλε προς το Υπουργείο Υγείας, ζητά την μετάθεση ή απομάκρυνση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη που τυχόν εργάζονται σε θέσεις που τα φέρνει σε άμεση επαφή με το κοινό. Στην περίπτωση της απομάκρυνσης με άδεια, η άδεια αυτή να είναι πέραν της κανονικής και χωρίς μείωση των αποδοχών τους.
Η ΕΛΟΔΙ, με ανάλογη επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, δίνει επιπλέον προτάσεις ζητώντας, εκτός από την δυνατότητα της απομάκρυνσης, την δυνατότητα τηλεργασίας για τους εργαζόμενους με σακχαρώδη διαβήτη, όπου αυτό είναι εφικτό, και τη διεύρυνση του μέτρου ειδικής αδείας των γονέων, ώστε στην περίπτωση που έχουν παιδί με σακχαρώδη διαβήτη να μπορούν αν απομακρυνθούν και οι δύο γονείς από την εργασία τους. Τέλος, ζητά την εξασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών για όλα τα μέλη της διαβητικής κοινότητας.
Σας παραθέτουμε τις σχετικές ανακοινώσεις.
ΣΥ.Δ.Α: Λήψη προστατευτικών μέτρων για τους εργαζόμενους πάσχοντες από Σ.Δ. & τους γονείς
«Κύριε Υπουργέ,
Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας –ΣΥ.Δ.Α. ιδρύθηκε το 1997 και είναι ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στην οποία συμμετέχει ενεργά έως σήμερα. Στα 23 χρόνια λειτουργίας του ο ΣΥ.Δ.Α. έχει προωθήσει δράσεις ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε ότι αφορά τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη ,η οποία, όπως γνωρίζετε, εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Παράλληλα με τις ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις παρεμβαίνει στους φορείς της Πολιτείας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.
Με το παρόν έγγραφό μας, και στο πλαίσιο κοινών δράσεων με την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ως θεσμικό εκπρόσωπο της κοινότητας των ατόμων με ΣΔ στη χώρα μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αμέριστη στήριξη του ΣΥ.Δ.Α. στο αίτημα που κατέθεσε πρόσφατα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) σχετικά τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων με χρόνιες παθήσεις και των γονέων τέκνων ατόμων με αναπηρία που εργάζονται σε χώρους παροχής υγείας, σε σχολικές μονάδες ή γενικά σε υπηρεσίες που υπάρχει άμεση επαφή με το κοινό από τον νέο ιό covid 19 .
Σε ότι αφορά στους εργαζόμενους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο Διεθνής Οργανισμός για τον Διαβήτη (IDF) παραθέτει τα παρακάτω στοιχεία σχετικά με τον νέο και δυνητικά σοβαρό ιό covid 19 : Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και το άσθμα) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη σοβαρή νόσο του ιού COVID-19. Όταν τα άτομα με διαβήτη αναπτύσσουν ιογενή λοίμωξη, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και ενδεχομένως της εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη. Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Πρώτον, το ανοσοποιητικό σύστημα διακυβεύεται, καθιστώντας πιο δύσκολο τον αγώνα κατά του ιού και πιθανόν να οδηγήσει σε μεγαλύτερη περίοδο αποκατάστασης. Δεύτερον, ο ιός μπορεί να ευδοκιμεί σε περιβάλλον αυξημένης γλυκόζης στο αίμα.
Από τα προαναφερόμενα στοιχεία που παραθέτει το I.D.F.γίνεται αντιληπτό ότι όταν αναπτύσσεται λοίμωξη στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη υπάρχουν σοβαρές διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, ενώ η εμφάνιση επιπλοκών ακόμα και σε αρχικό στάδιο αυξάνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το άτομο με διαβήτη.
Για όλους αυτούς του λόγους ζητούμε από εσάς να εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή το αίτημα της ΕΣΑμεΑ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ , που αφορά στη λήψη ειδικών μέτρων για άτομα με αναπηρία και χρόνια πάσχοντες, μεταξύ των οποίων τα άτομα με Σ.Δ. και οι γονείς παιδιών με Σ.Δ., που εργάζονται σε νοσοκομεία, σχολεία και γενικά σε δομές, ή υπηρεσίες δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, στις οποίες έρχονται σε επαφή με το κοινό.
Στους εργαζόμενους με χρόνιες παθήσεις που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο ΠΟΥ και η διεθνής επιστημονική κοινότητα, θα πρέπει να παρέχεται από την εκάστοτε Διεύθυνση/προϊστάμενη αρχή, η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλη θέση εργασίας ή ακόμα αν επιβάλλεται κατά περίπτωση, η απουσία και παραμονή στην κατοικία τους, στο διάστημα που ισχύουν τα μέτρα, χωρίς να χρεώνονται στην άδεια τους και χωρίς μείωση των αποδοχών τους, για την αποφυγή εμφάνισης της νόσου και επιπλοκών αυτής. Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για τις ευπαθείς ομάδες όπως έχουν οριστεί από το ίδιο το υπουργείο Υγείας, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.»
Επιστολή της ΕΛΟΔΙ στους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας για την προστασία των ατόμων με διαβήτη από τον κορονοϊό
Επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας κ.κ. Κικίλια και Βρούτση απέστειλε στις 12-03-2020 η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) με θέμα «Πανδημία COVID-19 και άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη». Στην επιστολή τονίζεται η ανάγκη λήψης προστατευτικών μέτρων για όσους ζουν με σακχαρώδη διαβήτη στην επικράτεια ή έχουν κάποιο μέλος στην οικογένειά τους με διαβήτη. Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας γίνεται μετά και την επίσημη ανακήρυξη στις 11-03-2020 του κορονοϊού ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Η ΕΛΟΔΙ ζητά ειδικά προστατευτικά μέτρα για τα άτομα με διαβήτη στους χώρους εργασίας και ειδικά στα σημεία άμεσης επαφής με το κοινό και τους χώρους όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας, ενώ επισημαίνει την ανάγκη επέκτασης της άδειας ειδικού σκοπού που έχει προκηρυχθεί από την κυβέρνηση και στους δύο γονείς παιδιών με διαβήτη προκειμένου να εξασφαλισθεί ύψιστη προστασία από την έκθεση στον ιό. Τέλος, υπενθυμίζεται η ανάγκη διασφάλισης της επάρκειας σε φάρμακα και αναλώσιμο υλικό για τους πάσχοντες τους επόμενους μήνες και η πρόσβαση σε αυτά με εύκολα μέσα.
Διαβάστε το κείμενο της επιστολής που κοινοποίησε η ΕΛΟΔΙ:
«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Έπειτα από την επίσημη πλέον ανακήρυξη από τον Π.Ο.Υ. ως πανδημία την εξάπλωση του νέου κορονοϊού COVID-19 και την εντεινόμενη αγωνία της κοινότητας των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και του έκτακτου μηνύματος που μετέδωσε η Γ.Γ. Πολ. Προστασίας, στις 11/03 με την παρότρυνση: «Ευπαθείς ομάδες: μείνετε σπίτι όσο γίνεται περισσότερο», η ΕΛ.Ο.ΔΙ. προτείνει τα ακόλουθα:
- Να δοθούν σαφείς οδηγίες στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και στις οικογένειές τους σχετικά με τους τρόπους προστασίας τους από τον ιό.
- Να υπάρξει μέριμνα προφύλαξης των ατόμων με διαβήτη ή γονέων με παιδιά με διαβήτη, στον χώρο εργασίας τους, ιδιαίτερα αν εργάζονται σε τομέα όπου έρχονται σε άμεση επαφή με κοινό, είτε με προσωρινή αλλαγή αντικειμένου, είτε με την παρότρυνση στους εργοδότες να επιτρέψουν στους ανθρώπους με διαβήτη την τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό.
- Να υπάρξει μέριμνα για δυνατότητα «ειδικής» άδειας, που δεν θα προσμετρείται στην κανονική άδεια και θα είναι μετ’ αποδοχών, αν δεν είναι δυνατή η προφύλαξη των ατόμων με διαβήτη ή γονέων με παιδιά με διαβήτη από τυχόν επαφή με τον ιό με άλλη μέθοδο. Θεωρούμε δε ότι γονείς παιδιών με διαβήτη που εργάζονται σε χώρους υψηλής πιθανότητας μόλυνσης από τον ιό, να μπορούν και οι δύο ταυτόχρονα να κάνουν χρήση της ειδικής αυτής άδειας.
- Για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη ή γονείς παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη που εργάζονται σε χώρους υπηρεσιών υγείας (πχ. νοσοκομεία κτλ.) να υπάρξει μέριμνα προφύλαξής τους από τυχόν επαφή με τον ιό, με όποιον τρόπο κριθεί αποτελεσματικότερος, ακόμη και αν αφορά σε «ειδική άδεια».
- Να εξασφαλιστεί η επάρκεια των αναγκαίων φαρμάκων και αναλωσίμων και η δυνατότητα προμήθειάς τους, με τρόπο που δεν θα θέσει τα άτομα με διαβήτη σε κίνδυνο (πχ. συνταγογράφηση εξ’ αποστάσεως, λιγότερες μετακινήσεις κτλ.)
Στην ΕΛ.Ο.ΔΙ. γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι με διαβήτη είναι δραστήρια μέλη της παραγωγικής κοινωνίας και δεν απαιτούμε την απομάκρυνσή τους από τους χώρους εργασίας τους, αν δεν είναι απόλυτα αναγκαίο ή επιβεβλημένο. Ωστόσο, επειδή αποτελούν μια ομάδα ανθρώπων με μεγαλύτερη, συνήθως, ευαισθησία στην εκδήλωση συμπτωμάτων μιας λοίμωξης, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό που δεν αντιμετωπίζει κάποιο χρόνιο νόσημα, επιθυμούμε την άμεση λήψη μέτρων και διαδικασιών προστασίας τους».
Glykouli.gr