Το Farxiga ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία της χρόνιας νεφροπάθειας, σταμάτησαν νωρίς οι δοκιμές

Το Farxiga ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία της χρόνιας νεφροπάθειας, σταμάτησαν νωρίς οι δοκιμές
Το Farxiga ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τη θεραπεία της χρόνιας νεφροπάθειας, σταμάτησαν νωρίς οι δοκιμές

Η Astra Zeneca ανακοίνωσε ότι η δοκιμή DAPA-CKD σταμάτησε αρκετούς μήνες νωρίτερα μιας και συγκέντρωσε μεγάλο όγκο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το Farxiga αποτρέπει την επιδείνωση της χρόνιας νεφροπάθειας. Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μια κοινή επιπλοκή του διαβήτη που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίπονη. Το γεγονός ότι βρέθηκε φάρμακο που μπορεί να την αποτρέπει ή να την θεραπεύει είναι εξαιρετικά ευχάριστο. Το Farxiga αποτελεί τον πρώτο αναστολέα SGLT-2 που δείχνει σημαντικά οφέλη για ανθρώπους με νεφροπάθεια, ασχέτως με το αν πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Η δοκιμή, στην οποία έλαβαν μέρος 4000 ασθενείς με χρόνια νεφροπάθεια, κάποιοι από αυτούς με διαβήτη τύπου 2, αρχικά αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2020. Όμως, η τακτική αξιολόγηση ανέδειξε τα εξαιρετικά θετικά οφέλη του Farxiga.
Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική τόσο για το Farxiga, όσο και για ολόκληρη την κατηγορία των φαρμάκων που βασίζονται στους αναστολείς SGLT-2. Η παλαιότερη έρευνα CREDENCE, είχε δείξει ότι ο αναστολέας SGLT-2 Invokana προστατεύει ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 από τη νεφροπάθεια. Βάσει αυτών των στοιχείων, ο FDA ενέκρινε το Invokana ως θεραπεία για την νεφροπάθεια σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Το Farxiga αναμένεται να λάβει έγκριση για πιο ευρεία χρήση μιας και τα οφέλη του φαρμάκου αφορούσαν τόσο ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, όσο και χωρίς. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην θεραπεία της χρόνιας νεφροπάθειας, μιας και πέρασαν σχεδόν είκοσι χρόνια για να εγκριθεί κάποιο φάρμακο για τη χρόνια νεφροπάθεια. Το γεγονός ότι τώρα υπάρχει εναλλακτική θεραπεία που να μπορεί να εφαρμόζεται σε ευρύτερη ομάδα ασθενών αποτελεί τεράστια νίκη.
Αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα και η δοκιμή EMPA-KINDEY που αφορά άλλο ένα φάρμακο με βάση αναστολείς SGLT-2, το Jardiance, και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022. Στη δοκιμή λαμβάνουν μέρος άνθρωποι με ή χωρίς διαβήτη τύπου 2 αλλά και άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1. Επιστήμονες, ιατροί και άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 αναμένουν να δουν αν τα οφέλη των αναστολέων SGLT-2 στη χρόνια νεφροπάθεια θα αφορούν και ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1.
Πηγή: Diatribe

Total
3
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Νέα μελέτη εξέτασε το τεχνητό πάγκρεας σε σχέση με αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης ή τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη στον εμμηνορροϊκό κύκλο

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Technology & Therapeutics ρίχνει φως στη σχέση των επιπέδων γλυκόζης και του εμμηνορροϊκού κύκλου