Νέες κατευθυντήριες από την ADA και την EASD για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2 – Έμφαση στην καρδιά και τα νεφρά.

Νέες κατευθυντήριες από την ADA και την EASD για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2 - Έμφαση στην καρδιά και τα νεφρά.
Νέες κατευθυντήριες από την ADA και την EASD για τη διαχείριση του Διαβήτη τύπου 2 – Έμφαση στην καρδιά και τα νεφρά.

Πρόσφατα, η Αμερικανική Ομοσπονδία Διαβήτη (ADA) και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Μελέτη του Διαβήτη (EASD) δημοσίευσαν νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την διαχείριση της υπεργλυκαιμίας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι κατευθυντήριες αυτές είναι οι εξής:
1. Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο (άσχετα με τα επίπεδα της A1C), προτείνεται να ακολουθούν θεραπεία με αγωνιστές GLP-1 και αναστολείς SGLT-2 ώστε:

  • Να μειωθεί ο κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού και άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών έκτακτων περιστατικών.
  • Να μειωθεί ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου λόγω έκτακτου καρδιακού περιστατικού.
  • Να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Τι σημαίνουν όμως αυτά; Ότι το 30% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και πάσχουν από κάποια καρδιακή νόσο ή από προβλήματα στα νεφρά, ασχέτως με τα επίπεδα της A1C θα πρέπει να ξεκινήσουν θεραπεία είτε με SGLT-2, είτε με GLP-1.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Diatribe, Dr. John Buse, οι κατευθυντήριες αυτές προτείνονται λόγω “επιτακτικών ενδείξεων” και δεν χαρακτηρίζουν τα φάρμακα ως πρώτης ή δεύτερης γραμμής, όροι που συχνά χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των φαρμάκων του διαβήτη τύπου 2. Η καρδιακή και η νεφρική νόσος είναι συχνές επιπλοκές του διαβήτη.
2. Προτείνεται άτομα με διαβήτη τύπου 2 που δεν πάσχουν από καρδιακή νόσο αλλά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνισή της, να ακολουθούν θεραπεία με αγωνιστές GLP-1.
3. Προτείνεται οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική νόσο να ακολουθούν θεραπεία με αναστολείς SGLT-2.
Η μετφορμίνη σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ακόμη η πρώτη προτεινόμενη θεραπεία. Οι παραπάνω θεραπείες προτείνονται λόγω των ισχυρών ενδείξεων, καθώς ο κόσμος του διαβήτη αλλάζει και στο επίκεντρο δεν βρίσκεται μόνο η τιμή της γλυκοζηλιωμένης αλλά και η καρδιακή και νεφρική νόσος. Σίγουρα καλό είναι να αν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές.
Οι προτάσεις της ADA και της EASD βασίζονται σε στοιχεία από μεγάλες δοκιμές που έγιναν το 2019 και έδειξαν τα οφέλη των αγωνιστών GLP-1 και των αναστολέων SGLT-2.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ SGLT-2 ΛΑΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ GLP-1 ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΦΡΑ

Αναστολείς SGLT-2 και υγεία της καρδιάς:

Η έρευνα DAPA-HF επικεντρώθηκε στα οφέλη του αναστολέα SGLT-1 Farxiga (Forxiga στην Ευρώπη) στην υγεία της καρδιάς σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 και χωρίς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με τη χορήγηση του Farxiga μειώθηκαν οι θάνατοι λόγω καρδιακών παθήσεων, αλλά και η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας κατά 26%, σε σχέση με ένα εικονικό φάρμακο. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα αποτελέσματα παρέμειναν ίδια, σε ανθρώπους που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2, και σε ανθρώπους που δεν έπασχαν. Το Farxiga είναι ο πρώτος αναστολέας SGLT-2 που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια.
Η έρευνα DECLARE έδειξε ότι το Farxiga, μπορεί να αποτρέψει την νοσηλεία λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο, το Farxiga μείωσε τον κίνδυνο θανάτου ή εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω καρδιακής ανεπάρκειας κατά 17%. Το όφελος ήταν ίδιο και σε ανθρώπους που έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια και σε αυτούς που παρουσίαζαν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερίνη ή τους καπνίζοντες.

Αναστολείς SGLT-2 και υγεία των νεφρών:

Η έρευνα CREDENCE έδειξε ότι άνθρωποι στους οποίους χορηγήθηκε ο αναστολέας SGLT-2 Invokana, παρουσίαζαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου τελικού σταδίου, ή επιδείνωσης της λειτουργίας των νεφρών ή θανάτου λόγω προβλημάτων στα νεφρά ή την καρδιά. Η έρευνα σύγκρινε το Invokana με εικονικό φάρμακο σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο. Λόγω των πολλών θετικών στοιχείων, η έρευνα διακόπηκε νωρίς γιατί κρίθηκε ανήθικο να συνεχίζει η χορήγηση του εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς τη στιγμή που είχαν γίνει ξεκάθαρα τα οφέλη του Invokana στα νεφρά. Το Invokana είναι το πρώτο φάρμακο για το διαβήτη που εγκρίθηκε για την θεραπεία της νεφρικής νόσου και για τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας λόγω καρδιακής ανεπάρκειας σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 και νεφρική νόσο.

Αγωνιστές GLP-1 και υγεία της καρδιάς:

Η έρευνα REWIND μελέτησε τα οφέλη του Trulicity, ενός αγωνιστή GLP-1 που χορηγείται ενδοφλέβια μια φορά την εβδομάδα σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. Με τη χορήγησή του μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου λόγω του συνδυασμού μη θανάσιμου εγκεφαλικού, μη θανάσιμου εμφράγματος ή κάποιας καρδιακής πάθησης, συγκριτικά με εικονικό φάρμακο. Το όφελος αυτό ήταν το ίδιο σε ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα και έπασχαν από καρδιακή νόσο και σε αυτούς που παρουσίαζαν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου. Η REWIND έδωσε τις πρώτες ενδείξεις ότι οι αγωνιστές GLP-1 ενδέχεται να μπορούν να αποτρέψουν εγκεφαλικό και έμφραγμα σε ανθρώπους χωρίς διαγνωσμένη καρδιακή νόσο.
Η PIONEER 6 έδειξε ότι το Rybelsus, ένα χάπι παρόμοιο με το Ozempic, που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το 2019, μείωσε κατά 51% τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιακής πάθησης και μείωσε την A1C κατά 1,0% (σε άτομα που η αρχική τους A1C ήταν 8,2%), και επέφερε μείωση βάρους κατά 4,2 κιλά (σε άτομα με αρχικό βάρος 91 κιλά).
Πηγή: Diatribe

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
Εμβόλιο για το διαβήτη αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε συγκεκριμένη ομάδα νεοδιαγνωσθέντων ασθενών
Περισσότερα

Εμβόλιο για το διαβήτη αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε συγκεκριμένη ομάδα νεοδιαγνωσθέντων ασθενών

Μια κλινική δοκιμή του Πανεπιστημίου Linkoping στη Σουηδία, που χρηματοδοτείται από την φαρμακευτική εταιρία Diamyd Medical έχει διερευνήσει…

Αυξητικές τάσεις για το διαβήτη σε όλο τον κόσμο

Τον τρόπο με τον οποίο απορροφάται η ινσουλίνη από τα κύτταρα, διαπίστωσαν Αυστραλιανοί επιστήμονες, γεγονός που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την παρασκευή νέων φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη που θα χορηγούνται χωρίς ένεση.