Ο ΠΟΥ προσπαθεί να καθιερώσει την ινσουλίνη ως προεπιλεγμένη θεραπεία για το διαβήτη σε όλο τον κόσμο

Ο ΠΟΥ προσπαθεί να καθιερώσει την ινσουλίνη ως προεπιλεγμένη θεραπεία για το διαβήτη σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Ο ΠΟΥ προσπαθεί να καθιερώσει την ινσουλίνη ως προεπιλεγμένη θεραπεία για το διαβήτη σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσε την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος ώστε να αναγνωριστεί η ινσουλίνη ως προεπιλεγμένη θεραπεία για τον διαβήτη σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη, αποτελεί μέρος μιας σειράς δράσεων που θα ξεκινήσει ο Οργανισμός για να αντιμετωπίσει την ραγδαία αύξηση του αριθμού διαβητικών ατόμων σε όλα τα μέρη του κόσμου. Περίπου 65 εκατομμύρια διαβητικοί τύπου 2 ανά τον κόσμο χρειάζονται ινσουλίνη, όμως μόνο οι μισοί από αυτούς έχουν πρόσβαση σε αυτήν, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών. Όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται ινσουλίνη για να επιβιώσουν.
“Ο διαβήτης βρίσκεται παγκοσμίως σε έξαρση και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα,” λέει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται ινσουλίνη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα προκειμένου να την προμηθευτούν, ή αποφεύγουν να την λαμβάνουν βάζοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Η πρωτοβουλία αυτή του ΠΟΥ είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να διασφαλίσουμε ότι όσοι χρειάζονται αυτό το σωτήριο φάρμακο, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό.”

Η προεπιλογή της ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές

Με την καθιέρωση της ινσουλίνης ως προεπιλεγμένο φάρμακο για το διαβήτη, αναμένεται να αυξηθεί η προσβασιμότητα σε αυτήν, καθώς θα αυξηθούν στην παγκόσμια αγορά τα σχετικά ποιοτικά προϊόντα, προσφέροντας έτσι στους ασθενείς περισσότερες επιλογές σε καλύτερες τιμές.
Η ινσουλίνη ανακαλύφθηκε ως θεραπεία για το διαβήτη πριν από έναν αιώνα και βρίσκεται στη λίστα των Απαραίτητων Φαρμάκων του ΠΟΥ εξ’ αρχής, δηλαδή από το 1977.
Παρά την αφθονία σε αποθέματα, η τιμή της ινσουλίνης αυτή τη στιγμή αποτελεί εμπόδιο σε πολλές χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Την παγκόσμια αγορά ινσουλίνης ελέγχουν τρεις φαρμακευτικές εταιρίες θέτοντας τιμές που είναι απαγορευτικές για πολλούς ανθρώπους.

Η πρόσβαση στην ινσουλίνη αποτελεί πρόβλημα για πολλές χώρες

Σύμφωνα με στοιχεία που σύλλεξε ο ΠΟΥ από 24 χώρες σε 4 ηπείρους μεταξύ του 2016 και του 2019, η ανθρώπινη ινσουλίνη ήταν διαθέσιμη μόνο στο 61% των υποδομών υγείας, ενώ οι αναλογικές ινσουλίνες στο 13%. Επιπλέον η ινσουλίνη για έναν εργάτη στην Accra κοστίζει το ανάλογο 5,5 ημερών δουλειάς ανά μήνα, ή το 22% του εισοδήματός του.
Σε εύπορες χώρες, οι άνθρωποι συχνά χρειάζεται να “μεριδοποιούν” την ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο σε ανθρώπους που δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες δόσεις για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.
“Ελπίζουμε ότι η καθιέρωση προϊόντων από περισσότερες εταιρίες ως προεπιλεγμένα, θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της αγοράς και θα εξασφαλίσει μια πιο σταθερή παροχή ποιοτικής ινσουλίνης σε όλες τις χώρες,” λέει η Βοηθός Διευθυντή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας, Dr. Mariangela Simao.
Περισσότεροι από 420 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη, που είναι η 7η κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο.

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα