4 αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπείες για τη διαβητική νευροπάθεια 

4 αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπείες για την νευροπάθεια 

Η νευροπάθεια είναι μια κοινή επιπλοκή του διαβήτη που αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Η επίπονη, και συχνά επικίνδυνη, επιπλοκή μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα άκρα, προβλήματα στην καρδιά και την ουροδόχο κύστη, και μπορεί να καταλήξει σε ακρωτηριασμό 
Ως νευροπάθεια ορίζεται οποιασδήποτε δυσλειτουργία των νεύρων. Υπάρχουν όμως πολλοί τύποι νευροπάθειας που πλήττουν τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1. 
Πιο συχνή μορφή νευροπάθειας, από την οποία πάσχουν οι μισοί περίπου διαβητικοί, είναι η περιφερική νευροπάθεια. Τα περιφερικά νεύρα είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο των κινήσεων και της αίσθησης στα χέρια και τα πόδια. Όταν τα νεύρα αυτά πειραχτούν, προκαλείται μούδιασμα, πόνος, αδυναμία και αίσθηση μυρμηγκιάσματος στα χέρια ή τα πόδια.  
Η δεύτερη συχνότερη μορφή νευροπάθειας είναι η αυτόνομη νευροπάθεια και επηρεάζει τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τις αυτόματες λειτουργίες του οργανισμού, όπως η ρύθμιση του εντέρου, της ουροδόχου κύστης και της καρδιάς. Όταν πειραχτούν αυτά τα νεύρα, μπορεί να προκληθεί ακράτεια, δυσκοιλιότητα, ανικανότητα, αλλά και σοβαρά καρδιακά προβλήματα.  
Οι άνθρωποι που πάσχουν από νευροπάθεια, συχνά αναγκάζονται να λαμβάνουν διάφορα φάρμακα για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα, ωστόσο υπάρχουν ιδιαίτερα αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να δοκιμάσουν. Εδώ σας παρουσιάζουμε τέσσερις από αυτές, που θεωρούμε ότι είναι και οι πιο αποτελεσματικές.  
Καψαϊκίνη για τοπική εφαρμογή 

Καψαϊκίνη για τοπική εφαρμογή 

Η καψαϊκίνη είναι το χημικό στοιχείο που προσδίδει στις πιπεριές τσίλι την καυτερή τους ιδιότητα και συχνά προκαλεί δάκρυσμα των ματιών και πρήξιμο της γλώσσας. 
Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην αποτελεσματικότητα της τοπικής εφαρμογής αλοιφής με καψαϊκίνη στην ανακούφιση από τον πόνο της νευροπάθειας και από άλλα συμπτώματα. Τα αποτελέσματα ήταν μάλιστα τόσο θετικά, που μια εταιρία παρήγαγε ένα επίθεμα με καψαϊκίνη για την ανακούφιση από τον πόνο της περιφερικής νευροπάθειας για 12 εβδομάδες μετά τη θεραπεία.  
Το επίθεμα στην αρχή δοκιμάστηκε για νευροπάθεια που δεν είχε σχέση με το διαβήτη, κυρίως σε ασθενείς με νευροπάθεια που σχετίζεται με τον HIV και με νευρόπονο που προκαλείται από τον έρπητα ζωστήρα. Πρόσφατες έρευνες όμως, έχουν δείξει ότι το επίθεμα είναι αποτελεσματικό και στην περίπτωση της διαβητικής νευροπάθειας που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου. 
Στην αγορά υπάρχουν διάφορες αλοιφές και κρέμες που περιέχουν καψαϊκίνη και μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον πόνο.  
Βαθιές αναπνοές 

Βαθιές αναπνοές 

Όσο επίπονη κι αν είναι η περιφερική νευρπάθεια, η αυτόνομη νευροπάθεια μπορεί να είναι πολύ πιο επικίνδυνη, ιδιαίτερα όταν επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία. 
Όταν πάθουν ζημιά τα νεύρα που ρυθμίζουν τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και άλλες λειτουργίες του καρδιαγγειακού συστήματος, μπορεί να προκληθούν μόνιμα προβλήματα στην λειτουργία της καρδιάς, ακόμη και οξέα προβλήματα, όπως η ασυμπτωματική ισχαιμία, που μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες και αιφνίδιο θάνατο. 
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης αυτού του είδους της νευροπάθειας: τις βαθιές αναπνοές. 
Οι ερευνητές αυτοί ανακάλυψαν ότι όταν οι ασθενείς λάμβαναν βαθιές αναπνοές, με ρυθμό 15 αναπνοών ανά λεπτό, σε περιβάλλον με καθαρό οξυγόνο, αυξήθηκαν τα σημεία αυτόνομης λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος κατά 21%. Επιπλέον, όταν ακολούθησαν ένα ρυθμό 6 αναπνοών το λεπτό στο καθημερινό περιβάλλον, αυξήθηκαν κατά 32%. 
Στην έρευνα έλαβαν μέρος άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με διαβήτη τύπου 1, που ζούσαν με την ασθένεια για ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους. 
Χορτοφαγική διατροφή 

Χορτοφαγική διατροφή 

Πολλές έρευνες έχουν εξετάσει την επίδραση της χαμηλής σε λιπαρά χορτοφαγικής διατροφής στην υγεία της καρδιάς και στον έλεγχο του σακχάρου σε άτομα που ζουν με διαβήτη, όμως φαίνεται ότι αυτά τα καταπληκτικά αποτελέσματα δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα σημεία της ασθένειας. 
Σε μια έρευνα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 21 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με διαβήτη τύπου 2 και περιφερική πολυνευροπάθεια, εφόσον τους εκπαίδευσαν να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή με χαμηλά λιπαρά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα.  
Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι 17 από τους 21 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ανακουφίστηκαν τελείως από τον πόνο της νευροπάθειας. 
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία τους σε βάθος τεσσάρων χρόνων και διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι συνέχιζαν να ζουν με τα ευεργετικά αποτελέσματα. 
έλαιο νυχτολούλουδου

Έλαιο νυχτολούλουδου 

Το έλαιο νυχτολούλουδου εξάγεται από τους σπόρους του ομώνυμου φυτού και είναι πλούσιο σε ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα σε γάμμα-λινολεϊκό οξύ. Μιας και τα δύο αυτά λιπαρά οξέα είναι βασικά συστατικά της κυτταρικής μεμβράνης και της μυελίνης των νευροκυττάρων, ήταν επόμενο οι επιστήμονες να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διατροφής ως πιθανή φυσική θεραπεία για τη νευροπάθεια.  
Διάφορες έρευνες σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 και διαγνωσμένη νευροπάθεια έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι το έλαιο νυχτολούλουδου έχει στατιστικά σημαντική επίδραση στην λειτουργία των νεύρων. 
Οι συμμετέχοντες στις περισσότερες έρευνες ανέφεραν ότι βελτιώθηκαν τα συμπτώματα και τα επίπεδα πόνου, κάτι που επιβεβαιώθηκε με εξετάσεις στη λειτουργία των νεύρων, όπως μετρήσεις του ορίου θερμότητας. 
Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία δεδομένης της ευρείας διαθεσιμότητας, του χαμηλού κόστους και των ελάχιστων παρενεργειών που προκαλεί αυτό το συμπλήρωμα διατροφής. 

Πάντα ρωτάμε το γιατρό μας 

Είναι σημαντικό να συζητάμε πρώτα με το γιατρό μας για οποιαδήποτε θεραπεία σκεφτόμαστε να ακολουθήσουμε, είτε πρόκειται για φυσικά έλαια, είτε για αλοιφή, είτε για αλλαγή στη διατροφή. 
Όσον αφορά στις βαθιές αναπνοές, πρόκειται για μια απλή πρακτική χαλάρωσης που θα ωφελούσε όλους μας λιγάκι.  
Πηγή: Insulin Nation
 

Total
102
Shares
Σχετικά άρθρα