Ελεγκτής του ΕΟΠΥΥ αρνείται να θεωρήσει συνταγή για αναλώσιμα αντλίας σε ανήλικη με ΣΔ 1

Ελεγκτής του ΕΟΠΥΥ αρνείται να θεωρήσει συνταγή για αναλώσιμα αντλίας σε ανήλικη με ΣΔ 1
Ελεγκτής του ΕΟΠΥΥ αρνείται να θεωρήσει συνταγή για αναλώσιμα αντλίας σε ανήλικη με ΣΔ 1

Το περιστατικό συνέβη στην Πρέβεζα, όταν η μητέρα τεσσάρων παιδιών, 2 από τα οποία πάσχουν από ΣΔ1, ζήτησε από τον ελεγκτή ιατρό της τοπικής υπηρεσίας να της θεωρήσει εξάμηνη συνταγή για τα αναλώσιμα της αντλίας της κόρης της.
Παρά το γεγονός ότι η μητέρα της κοπέλας έφερε μαζί της τις απαραίτητες γνωματεύσεις και την απόφαση απόδοσης ποσοστού αναπηρίας 50% λόγω ΣΔ 1, ο ιατρός αρνήθηκε να σφραγίσει το έντυπο χωρίς την ταυτόχρονη παρουσία της χειρόγραφης συνταγής στο βιβλιάριο της κοπέλας. Αυτό δεν ήταν εφικτό, μιας και τα βιβλιάρια υγείας έχουν καταργηθεί από τον Μάρτιο του 2019 με την υπ’ αριθμό 2022/49 6.3.2019 τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τα βιβλιάρια τότε αντικαταστάθηκαν από τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας στον οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Η γυναίκα διαμαρτυρήθηκε στον ιατρό τόσο για την επιμονή του στην επίδειξη του καταργημένου βιβλιαρίου, όσο και για το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2020 ακολουθείται η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης που επιτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση των συνταγών, στην άρνησή του όμως να θεωρήσει την συνταγή, η ίδια κατέφυγε στον διευθυντή της υπηρεσίας ο οποίος μπροστά στη γυναίκα ρώτησε το γιατρό για ποιο λόγο αρνείται τη θεώρηση.
Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος ιατρός ζητά να δει τα βιβλιάρια, μάλιστα στην καταγγελία περιέλαβε φωτογραφίες των βιβλιαρίων των περασμένων μηνών όταν ο ίδιος την εξανάγκασε να πάει πίσω στην θεράποντα ιατρό για να γράψει με το χέρι τα αναλώσιμα, τόσο για την εξάχρονη κοπέλα, όσο και για το δεύτερο παιδί που επίσης πάσχει από ΣΔ1 και κάνει χρήση αντλίας.
Η γυναίκα προχώρησε σε καταγγελία στον ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας με κοινοποιήσεις στον ιατρικό και οδοντιατρικό συλλόγους Πρέβεζας, την Ελληνική Εταιρία Διαβήτη, το Σύλλογο Ατόμων με Νεανικό διαβήτη και κοιλιοκάκη Πρέβεζας και το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Πρέβεζας «Η Ελπίδα».
Σε δήλωσή της στο onprevezanews.gr, είπε ότι «πρόκειται για την πολλοστή φορά την οποία ο ίδιος ο ελεγκτής ιατρός ζήτησε την προσκόμιση των βιβλιαρίων υγείας και μάλιστα την εγγραφή σε αυτά από την παιδίατρο όλων των αναλωσίμων για την συνεχόμενη παροχή αναλωσίμων για την αντλία ινσουλίνης. Σε αυτό προέβη κατ’ επανάληψη τόσο για το τέκνο μου ……………, όσο και για το τέκνο μου ………….. (ανήλικα και τα δύο) και τα δύο νοσούντα με ΣΔ1 και έχοντα αναπηρία 50% εφ’ όρου ζωής ως ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Σας επισυνάπτω φωτοτυπίες των βιβλιαρίων υγείας των τέκνων μου των προηγούμενων μηνών, οπότε και κατ’ επανάληψη ο ίδιος ελεγκτής γιατρός με παρέπεμψε πίσω στην παιδίατρο για την χειρόγραφη εγγραφή τους στο βιβλιάριο υγείας και κατόπιν στην χειρόγραφη έγκρισή τους και υπογραφή από τον ίδιο (χωρίς να λαμβάνει υπόψη καμμιά φορά τις διαμαρτυρίες μου για την ΜΗ υποχρέωσή μου να συνεχίζω να προβαίνω στην προσκόμιση των χειρόγραφων γνωματεύσεων και των επιδείξεων των εντύπων βιβλιαρίων)».
Glykouli.gr
 
 

Total
80
Shares
Σχετικά άρθρα

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα καθώς η συχνότητά του αυξάνεται διαρκώς εξαιτίας κυρίως του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η αποτελεσματική αντιμετώπισή του επιβάλλει την καλή γνώση της νόσου και από την πλευρά των ασθενών.