Διάταγμα Τραμπ για μειώσεις τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων: Ουσιαστική κίνηση ή προεκλογική εκστρατεία;

Διάταγμα Τραμπ για μειώσεις τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων: Ουσιαστική κίνηση ή προεκλογική εκστρατεία;
Διάταγμα Τραμπ για μειώσεις τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων: Ουσιαστική κίνηση ή προεκλογική εκστρατεία;

Διχασμένη είναι η διαβητική κοινότητα στις ΗΠΑ με το διάταγμα που υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος Donald Trump, το οποίο υπόσχεται μεγάλες μειώσεις στην τιμή της ινσουλίνης.
Πρόκειται για ένα διάταγμα που επικεντρώνεται σε τέσσερα σημεία:

  1. Επιτρέπει την εισαγωγή φαρμάκων χαμηλότερου κόστους από τον Καναδά και από άλλες χώρες.
  2. Αναγκάζει τα εγκεκριμένα κέντρα υγείας που αγοράζουν την ινσουλίνη σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές της λιανικής, να την πωλούν σε εξίσου χαμηλές τιμές στους ασθενείς.
  3. Αναγκάζει τις εταιρίες να μεταφέρουν τις εκπτώσεις που λαμβάνουν μέσω rebate στους ασθενείς.
  4. Αναγκάζει το δημόσιο σύστημα παροχής φαρμάκων να αγοράζει από τις φαρμακευτικές εταιρίες τα φάρμακα σε τιμές που ισχύουν για άλλες χώρες (με πιο χαμηλές τιμές).

Ειδικά για το τελευταίο μέτρο, ο πρόεδρος έδωσε διορία ενός μηνός πριν από την έναρξη της ισχύος του, ώστε να δώσει στις φαρμακευτικές την ευκαιρία διαπραγματευτούν προσφέροντας εναλλακτικές προτάσεις.
Ενώ τα μέτρα αυτά φαίνονται ευεργετικά για τους ανθρώπους που ζουν στις ΗΠΑ και πάσχουν από διαβήτη, πολλοί είναι αυτοί που καταγγέλλουν την κίνηση του Τραμπ ως προεκλογικό ελιγμό.
Τα επιχειρήματά τους βασίζονται στο γεγονός ότι τα διατάγματα αυτά, αν και δεν χρειάζεται να ψηφιστούν από τη Γερουσία, μπορούν να απορριφθούν με κίνησή της. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές αναφέρουν ότι κανένας από τους παραπάνω κανονισμούς δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με σχόλια διαβητικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εκπτώσεις που υπόσχεται ο Τραμπ κρύβουν παγίδες. Μια από αυτές, είναι το γεγονός ότι στο διάταγμα υπάρχει μια παράγραφος που λέει ότι πριν μπορέσει να εκτελεστεί, πρέπει να μελετηθεί από το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (που διοικείται από πρώην εκπρόσωπο της Eli Lilly) ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν θα προκαλέσει αύξηση εξόδων στο κράτος, ή στους ίδιους τους ασθενείς.
Υπενθυμίζουμε ότι το σύστημα υγείας της Αμερικής είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, και χαμηλό κόστος σε ένα μέρος μπορεί να σημαίνει αύξηση εξόδων σε ένα άλλο. Έτσι οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να μελετάται με ιδιαίτερη προσοχή.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εδώ και χρόνια γίνονται συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης των υψηλών τιμών των φαρμάκων στην Αμερική, ωστόσο μέχρι τώρα λίγα πράγματα έχουν γίνει για να ανακουφίσουν τους πολίτες της χώρας. Είναι γνωστό ότι οι διαβητικοί στην Αμερική εδώ και καιρό βγάζουν κραυγή αγωνίας μιας και η ακρίβεια της ινσουλίνης μετρά θύματα, ενώ διάφορες πολιτείες έχουν αρχίσει να βάζουν ανώτατο όριο στην τιμή του φαρμάκου, με πρώτο το Colorado.
Glykouli.gr

Total
34
Shares
Σχετικά άρθρα

Κραυγή αγωνίας για τη χορήγηση φαρμάκων σε διαβητικούς!

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη κρούει η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να σταματήσει η χορήγηση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους με πίστωση, εξαιτίας των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς αυτούς.

Σημαντικές ανακοινώσεις στο Συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Στο πλαίσιο του 72ου Ετήσιου Συνεδρίου της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, η Sanofi ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα για την αξιολόγηση δύο φαρμάκων της, της ινσουλίνης glargine και της λιξισενατίδης.