Τα οφέλη του καλαμποκιού στην υγεία

Τα οφέλη του καλαμποκιού στην υγεία
Τα οφέλη του καλαμποκιού στην υγεία

Το καλαμπόκι είναι δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Το καλαμπόκι άρχισε να καλλιεργείται σε περιοχές του Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής, περίπου πριν από 10,000 χρόνια. Το κίτρινο χρώμα του είναι αναγνωρίσιμο σε όλον τον κόσμο, όμως υπάρχουν ποικιλίες με άλλα χρώματα όπως κόκκινο, πορτοκαλί, μωβ, μπλε, άσπρο ή και μαύρο.
Η πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών περιέχονται στους πυρήνες του. Μπορεί να είναι πλούσιο σε σάκχαρα, αλλά διαθέτει διάφορες ιδιότητες που δεν πρέπει να παραβλέπονται.

Τα οφέλη του καλαμποκιού στην υγεία

1. Μειώνει τον κίνδυνο αναιμίας

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, φυλικό οξύ και σίδηρο, που βοηθά στην δημιουργία ερυθρών αιμοκυττάρων. Βοηθά στην μείωση του κινδύνου αναιμίας, παρέχοντας αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την παραγωγή νέων ερυθρών αιμοκυττάρων. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, 1 φλιτζάνι ωμού καλαμποκιού περιέχει 125 θερμίδες, 27 γρ. υδατάνθρακες, 4 γρ. πρωτεΐνη, 9 γρ. σάκχαρα, 2 γρ. λιπαρά και 75 mg σίδηρο.

2. Είναι πηγή ενέργειας

Το καλαμπόκι αποτελείται από σύνθετους υδατάνθρακες που αργούν να αφομοιωθούν, παρέχοντας ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα φλιτζάνι καλαμπόκι διαθέτει 29 γρ. υδατανθράκων που εκτός από ενέργεια για φυσικές δραστηριότητες, εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

3. Ένα θαύμα για όσους θέλουν να πάρουν βάρος

Εάν είστε λιποβαρείς και προσπαθείτε να πάρετε βάρος με υγιεινό τρόπο, το καλαμπόκι είναι σύμμαχός σας καθώς είναι μια υγιεινή προσθήκη στα γεύματά σας. Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μακροχρόνια ενέχει κινδύνους για την υγεία. Με το καλαμπόκι λαμβάνετε θερμίδες μαζί με βιταμίνες και φυτικές ίνες.

4. Ρίχνει το σάκχαρο και τη χοληστερίνη

Το γλυκό καλαμπόκι και το καλαμποκέλαιο αυξάνουν την ροή του αίματος, μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερίνης και ρυθμίζουν την ινσουλίνη. Σύμφωνα με την Dr. Sheela Krishnaswamy, Διαιτολόγο και Σύμβουλο Ευεξίας, το καλαμπόκι «είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ενέργειας. Διαθέτει θρεπτικά συστατικά, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β5, και C, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών και την παραγωγή νέων κυττάρων. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βοηθά στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, μειώνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των ανθρώπων με διαβήτη».

5. Είναι ωφέλιμο να καταναλώνεται κατά την εγκυμοσύνη

Είναι καλό να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιας και διαθέτει οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ και περιέχει ζεαξανθίνη και παντοθενικό οξύ, που μειώνουν τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Μπορεί να προστατεύσει το έμβρυο από εκφύλιση των μυών και προβλήματα στη φυσιολογία. Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα.

6. Για όμορφο δέρμα

Το καλαμπόκι περιέχει βιταμίνη C και λυκοπένιο (αντιοξειδωτικά) που αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου και αποτρέπουν την καταστροφή του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλεί η ακτινοβολία του ήλιου. Τα παράγωγά του, όπως το καλαμποκέλαιο και το άμυλο του καλαμποκιού, μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα και συχνά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καλλυντικών.
Πηγή: NDTV FOOD

Total
71
Shares
Σχετικά άρθρα