Ο διαβήτης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας σε νεαρούς ενήλικες Ο διαβήτης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας σε νεαρούς ενήλικες
Ο διαβήτης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας σε νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σύμφωνα με τα... Ο διαβήτης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας σε νεαρούς ενήλικες

Ο διαβήτης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας σε νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Σύμφωνα με τα πορίσματα, ο κίνδυνος είναι έκδηλος για παιδιά των οποίων η μητέρα είχε διαβήτη τύπου 2 πριν την εγκυμοσύνη, και για παιδιά που η μητέρα τους εμφάνισε διαβήτη εγκυμοσύνης.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό CMAJ, συμπεριέλαβε 293,546 ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Manitoba μεταξύ του 1979 και 2005. Περίπου 3% είχαν μητέρα που εμφάνισε διαβήτη κύησης, ενώ το 1,1% είχαν μητέρα που έπασχε από διαβήτη τύπου 2 πριν την εγκυμοσύνη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία των παιδιών μέχρι την ηλικία των 35 ετών.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι η έκθεση των παιδιών σε διαβήτη κύησης συνδέθηκε με 27% αύξηση κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακού επισοδείου – καρδιακής προσβολής, ανακοπής, στεφανιαίας νόσου, ή εγκεφαλικού. Τα άτομα αυτά επίσης είχαν αυξημένη πιθανότητα κατά 85% να εμφανίσουν κάποιον από τους παράγοντες κινδύνου που οδηγεί σε καρδιαγγειακό επισόδειο, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένη χοληστερίνη ή διαβήτη.

Στα άτομα που η μητέρα τους είχε διαβήτη τύπου 2 πριν από την εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος: 48% αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού επισοδείου, και τριπλάσιος  κίνδυνος εμφάνισης παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή ασθένεια, σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν διαβητική μητέρα.

«Τα άτομα που η μητέρα τους έχει διαβήτη κατά την κύηση δεν διατρέχουν μόνο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ασθένειας» είπε ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας Jonathan McGavok, αναπληρωτής καθηγητής παιδατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα, «αλλά εμφανίζουν παράγοντες κινδύνου 4 χρόνια νωρίτερα απ’ ότι τα άτομα που η μητέρα τους δεν πάσχει από διαβήτη.»

Πηγή: New York Times

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares