Λεπτίνη και λεκτίνες: Ποια είναι η διαφορά;

Αναλύοντας δύο όρους που ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα

Αν σας αρέσει να παρακολουθείτε τις τελευταίες εξελίξεις στον κόσμο της υγείας, της διατροφής και της διατροφής, μπορεί να έχετε συναντήσει όρους που μοιάζουν κάπως: λεπτίνη και λεκτίνες. Είναι το ίδιο; Ή εντελώς διαφορετικές; Διαβάστε αν είστε περίεργοι να μάθετε!

Λεπτίνη

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από λιπώδη κύτταρα του σώματος. Ο κύριος ρόλος της λεπτίνης είναι να ρυθμίζει την αποθήκευση λίπους, δίνοντάς της τα ονόματα «ορμόνη παχυσαρκίας» ή «ορμόνη λίπους». Αυτή η ορμόνη ανακαλύφθηκε το 1994 με μεγάλες ελπίδες να είναι μια θεραπεία για την παχυσαρκία.

Η λεπτίνη λειτουργεί δίνοντας σήμα στον εγκέφαλο ότι το σώμα σας έχει αρκετή ενέργεια αποθηκευμένη στα λιπώδη κύτταρα σας. Εάν τα επίπεδα λεπτίνης πέσουν πέρα ​​από το κανονικό σας όριο, για παράδειγμα λόγω της λιγότερης κατανάλωσης και της απώλειας βάρους, ο εγκέφαλος κρούει έναν συναγερμό για να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων λεπτίνης προκειμένου να αποφευχθεί η ασιτία. Αυτό το κάνει διεγείροντας το πνευμονογαστρικό νεύρο που τρέχει μεταξύ του εγκεφάλου και του στομάχου. Μόλις διεγερθεί το πνευμονογαστρικό νεύρο, σας κάνει να πεινάτε και σας προκαλεί να φάτε. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αποθήκευση λίπους στα λιποκύτταρά σας και αποκαθιστά τα φυσιολογικά επίπεδα λεπτίνης.

Ένας λόγος που η λεπτίνη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τον τελευταίο καιρό είναι το βιβλίο «The Leptin Diet». Γράφτηκε από τον πιστοποιημένο κλινικό διατροφολόγο Byron J. Richards, η δίαιτα της λεπτίνης υποτίθεται ότι ρυθμίζει τα επίπεδα λεπτίνης, κρατώντας σας να νιώθετε χορτάτοι. Οι οδηγίες αυτής της δίαιτας είναι οι εξής:

Ποτέ μην τρώτε μετά το δείπνο ή μέσα σε τρεις ώρες πριν τον ύπνο.

Τρώτε τρία γεύματα την ημέρα, με πέντε έως έξι ώρες μεταξύ κάθε γεύματος.

Σταματήστε να τρώτε όταν είστε λίγο λιγότερο από χορτάτοι.

Καταναλώστε περίπου 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης στο πρωινό.

Μειώστε την πρόσληψη υδατανθράκων, αλλά μη σταματήσετε τελείως να τους τρώτε.

Η δίαιτα συνιστά επίσης την κατανάλωση 400-600 θερμίδων ανά γεύμα. τρώγοντας μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων – και αποφεύγοντας τα γλυκαντικά, τη σόδα διαίτης και τα προϊόντα σόγιας. Λειτουργεί αυτή η δίαιτα; Θα μπορούσε, αν την ακολουθήσετε. Από την άποψη της διατροφικής συνήθειας, είναι αρκετά λογικό. Ωστόσο, δεν διαφέρει πολύ από πολλές άλλες δίαιτες εκεί έξω. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε αυτό το πρόγραμμα διατροφής.

Λεκτίνες

Οι λεκτίνες ήρθαν επίσης στην επικαιρότητα. Οι λεκτίνες είναι πρωτεΐνες που συνδέονται με τους υδατάνθρακες. Όλα τα φυτά περιέχουν λεκτίνες, αλλά μερικά έχουν περισσότερες από άλλα, όπως:

Λαχανικά (φασόλια, αρακάς, φακές)

Φιστίκια

πατάτες

Μελιτζάνα

Ντομάτες

Φρούτα

Σιτηρά

Ορισμένες λεκτίνες είναι ασφαλείς για κατανάλωση, άλλες μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβείς, με αποτέλεσμα η λεκτίνη να ονομάζεται «αντιθρεπτικό». Και ένα τρόφιμο, το καστορέλαιο, περιέχει μια λεκτίνη που ονομάζεται ρικίνη και μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Οι πρωτεΐνες λεκτίνης μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν μια αυτοάνοση απόκριση που θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου 1, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Λόγω της πιθανής αρνητικής επίδρασης των λεκτινών στην υγεία, έχει τροφοδοτηθεί ένα κίνημα κατά της λεκτίνης. Συγκεκριμένα, ένα βιβλίο που επικαλείται τις λεκτίνες για την πρόκληση αύξησης βάρους και μια σειρά από χρόνιες παθήσεις είναι το «The Plant Paradox: The Hidden Dangers in ‘Healthy’ Foods that Cause Disease and Weight Gain,», του Δρ. Steven R. Gundry. Ο Δρ Gundry ισχυρίζεται ότι οι λεκτίνες είναι τοξικές και πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή, εντερική βλάβη και αύξηση βάρους.

Και πάλι, ενώ ορισμένες λεκτίνες μπορεί να είναι επιβλαβείς, δεν είναι όλες. Τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Επίσης, το μαγείρεμα και η επεξεργασία μπορούν να διασπάσουν τις λεκτίνες, λύνοντας έτσι τον πιθανό κίνδυνο να καταναλωθούν.

Ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λεκτίνη δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά, όπως τα φασόλια, η σόγια, οι πατάτες και τα δημητριακά ολικής αλέσεως (το πιθανότερο είναι ότι δεν θα καταναλώνατε αυτά τα τρόφιμα ωμά, ούτως ή άλλως).

Διαβάστε ακόμα: Ο ρόλος της λεπτίνης στο ανοσοποιητικό σύστημα – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Λεπτίνη: η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
26
Shares
Σχετικά άρθρα