14χρονη μαθήτρια ανακαλύπτει μόριο που θα μπορούσε να ανακόψει την μόλυνση από κορωνοϊό 14χρονη μαθήτρια ανακαλύπτει μόριο που θα μπορούσε να ανακόψει την μόλυνση από κορωνοϊό
Η 14 χρονη Anika Chebrolu, από το Texas των ΗΠΑ κέρδισε την περασμένη εβδομάδα το βραβείο των Καλύτερων Ανερχόμενων Νεαρών Επιστημόνων του 2020 γιατί... 14χρονη μαθήτρια ανακαλύπτει μόριο που θα μπορούσε να ανακόψει την μόλυνση από κορωνοϊό

Η 14 χρονη Anika Chebrolu, από το Texas των ΗΠΑ κέρδισε την περασμένη εβδομάδα το βραβείο των Καλύτερων Ανερχόμενων Νεαρών Επιστημόνων του 2020 γιατί ανακάλυψε ένα υποψήφιο φάρμακο κατά του covid-19. Πρόκειται για ένα μόριο που προσκολλάται επιλεκτικά στην πρωτεϊνη ακίδα του κορωνοϊού και μπορεί να την εξουδετερώνει. Για την ανακάλυψή της αυτή, έλαβε το χρηματικό ποσό των 25.000 δολαρίων.

Η ανακάλυψη έγινε στα πλαίσια εργασίας για το 3M Young Scientist Challenge, που είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός για μαθητές της 5ης με 8ης σχολικής τάξης (5η Δημοτικού με 3η Γυμνασίου), κατά τον οποίο οι μαθητές στέλνουν ένα σύντομο βίντεο στο οποίο παρουσιάζουν τη λύση που προτείνουν σε ένα καθημερινό πρόβλημα.

14χρονη μαθήτρια ανακαλύπτει μόριο που θα μπορούσε να ανακόψει την μόλυνση από κορωνοϊό

Για την εργασία της, η Anika χρησιμοποίησε προσομοίωση μέσω υπολογιστή, ώστε να ψάξει ανάμεσα σε εκατομμύρια μόρια που θα μπορούσαν να προσκολληθούν στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού. Η πρωτεΐνη αυτή βρίσκεται στην επιφάνεια του κορωνοΐού, καθώς και άλλων μολυσματικών ιών, και του επιτρέπει να διατρυπά τα κύτταρα και να τα μολύνει. Εάν κάτι εμποδίσει τον μηχανισμό αυτό, ο ιός δεν μπορεί να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και να αναπαραχθεί.

Η νεαρή επιστήμονας κατάφερε να αναγνωρίσει ένα φάρμακο που μπορεί να προσκολλάται επιλεκτικά στην πρωτεϊνη ακίδα του covid-19 και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Ο προσδιορισμός του ενεργού συστατικού αποτελεί μονάχα το πρώτο βήμα από μια μακρά σειρά διαδικασικών για την κατασκευή και δοκιμασία ενός φαρμάκου, όμως η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να είναι σημαντική στην εύρεση ενός φαρμάκου κατά του κορωνοϊού.

Πηγή: iflscience

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares