Τέλος στην ταλαιπωρία των εργαζομένων με τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία χορήγησης επιδόματος ασθενείας – ατυχήματος

Τέλος στην ταλαιπωρία των εργαζομένων με την νέα ηλεκτρονικά διαδικασία χορήγησης επιδόματος ασθενείας - ατυχήματος
Τέλος στην ταλαιπωρία των εργαζομένων με την νέα ηλεκτρονικά διαδικασία χορήγησης επιδόματος ασθενείας – ατυχήματος

Τέλος στην ταλαιπωρία πολλών εργαζόμενων βάζει η αυτοματοποίηση της διαδικασίας χορήγησης του επιδόματος ασθενείας – ατυχήματος που αποφάσισαν μετά από στενή συνεργασία ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση επιδομάτων ασθενείας-ατυχήματος, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονικά την αίτηση για τη λήψη επιδόματος, χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί ο ίδιος στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.
Η βεβαίωση ανικανότητας εργασίας λόγω ασθενείας θα καταχωρείται από τον θεράποντα ιατρό απευθείας στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφισης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ., και παράλληλα θα ενημερώνεται από το σύστημα ο εργοδότης που θα πρέπει με τη σειρά του να εισέλθει στο σύστημα και να βεβαιώσει τα στοιχεία και την περίοδο αποχής του ασφαλισμένου από την εργασία του.
Εφόσον επαληθευτούν όλα τα στοιχεία από το σύστημα, η κατάθεση του επιδόματος θα γίνεται αυτόματα στον τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου.
Σας παραθέτουμε το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Γ. Βρούτσης: Ανακούφιση για χιλιάδες εργαζομένους καθώς για πρώτη φορά θα λαμβάνουν χωρίς ταλαιπωρία, κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης, το επίδομα ασθένειαςατυχήματος από το e-ΕΦΚΑ

Την ηλεκτρονική χορήγηση του επιδόματος ασθένειας-ατυχήματος αποφάσισαν μετά από στενή συνεργασία, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Συγκεκριμένα, δημιουργείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ) ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθένειας-ατυχήματος και πλέον καθίσταται δυνατή η ηλεκτρονική αίτηση των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ για την λήψη του επιδόματος.
Αναλυτικότερα, καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και αυτοματοποιείται όλη η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης και για τα τρία μέρη που εμπλέκονται στη χορήγηση του επιδόματος: Ασφαλισμένο, εργοδότη και e-ΕΦΚΑ.
Πλέον, ο θεράπων ιατρός θα στέλνει ηλεκτρονικά την βεβαίωση ανικανότητας εργασίας λόγω ασθένειας του ασφαλισμένου στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ. Ο ασφαλισμένος θα μπαίνει στην προαναφερθείσα ηλεκτρονική υπηρεσία και θα υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση για την χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας. Την ίδια στιγμή θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας και ο εργοδότης του ασφαλισμένου προκειμένου να εισέλθει σε αυτή και να βεβαιώσει τα στοιχεία και τη περίοδο αποχής του ασφαλισμένου από την εργασία του.
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται από το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ καθώς αυτό θα δύναται να επαληθεύσει την ορθότητα όλων των στοιχείων μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ) της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χωρίς την παρουσία του ασφαλισμένου στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ακολούθως θα εκδίδεται η εγκριτική απόφαση της ηλεκτρονικής αίτησης και θα πραγματοποιείται η καταβολή των επιδομάτων ασθένειας-ατυχήματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αιτούντων.
Με την νέα ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται ακόμα ένα καθοριστικό βήμα για την γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών, ειδικότερα αυτή την εποχή των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των εργαζομένων και των ασφαλισμένων. Καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες και εξαλείφεται η πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία ενώ διεκπεραιώνονται αιτήματα πληρωμών των επιδομάτων γρηγορότερα στους δικαιούχους. Τέλος, απελευθερώνονται χιλιάδες ανθρωποώρες και αφαιρείται ένα τεράστιο διοικητικό βάρος για τις υπηρεσίες.
Glykouli.gr

Total
44
Shares
Σχετικά άρθρα
Gika-travelling diabetes
Περισσότερα

Ταξιδεύοντας στη χώρα του διαβήτη

Ο διαβήτης όταν πρωτοεμφανίζεται στη ζωή ενός παιδιού, αποτελεί για ολόκληρη την οικογένεια ένα αναπάντεχο ταξίδι. Η "χώρα" του διαβήτη είναι άγνωστη και φαντάζει τρομακτική και απειλητική.