Στην Ευρώπη εγκρίθηκε το Zynquista ως συμπληρωματική θεραπεία για το διαβήτη τύπου 1, όχι όμως και στην Αμερική

διαβήτης τύπου 1
διαβήτης τύπου 1

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στην Ευρώπη έλαβε τελικά έγκριση το φάρμακο Zynquista, που αφορά ορισμένους ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι.
Η θεραπεία μπορεί να χορηγείται σε ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και δείκτη σωματικής μάζας άνω του 27, οι οποίοι δεν μπορούν να πετύχουν επαρκή γλυκαιμικό έλεγχο παρά τη βέλτιστη θεραπεία με ινσουλίνη.
Το φάρμακο αναπτύχθηκε σε συνεργασία της Sanofi με την Lexicon Pharmaceuticals. Είναι ένας διπλός αναστολέας των SGLT-1 και SGLT-2 – πρωτεΐνες που επηρεάζουν τον τρόπο επεξεργασίας του σακχάρου στο αίμα και χορηγείται με τη μορφή χαπιού, σε συνδυασμό με ινσουλίνη.
Η έγκριση βασίστηκε στις κλινικές μελέτες, που συμμετείχαν περίπου 3.000 ενήλικες με ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 1. Οι μελέτες έδειξαν ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση σε δείκτες, όπως το μέσο σάκχαρο αίματοςσωματικό βάρος, συστολική αρτηριακή πίεση σε 24 εβδομάδες, σε σύγκριση με την ινσουλίνη μόνο.
Στις ΗΠΑ, η αρμόδια υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων FDA απέρριψε το φάρμακο, κρίνοντας ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβητικής κετοξέωσης και πως ο κίνδυνος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα, όταν το φάρμακο χρησιμοποιηθεί στον πραγματικό κόσμο και όχι στα πλαίσια μίας καλά ελεγχόμενης μελέτης.

Πηγή: Virus

Total
0
Shares
Σχετικά άρθρα

Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ίσως προκαλούν έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να κάνουν καλό στη σιλουέτα, αλλά οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν σε καθημερινή βάση ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.