Μελέτη – ορόσημο προσδιορίζει τα γενετικά αίτια του διαβήτη τύπου 1

https://glykouli.gr/19669/chapi-anastrefei-to-diaviti-typoy-1-se-nearo-atomo-tha-diarkesei-arage-i-therapeia/
https://glykouli.gr/19669/chapi-anastrefei-to-diaviti-typoy-1-se-nearo-atomo-tha-diarkesei-arage-i-therapeia/

Πορίσματα από έρευνα-ορόσημο, αποκάλυψαν σημαντικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους ειδικούς να καταλάβουν καλύτερα τον διαβήτη τύπου 1.
Ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή San Diego του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, ισχυρίζονται ότι έχουν προσδιορίσει τα γενετικά αίτια του διαβήτη τύπου 1.
Αυτή η ανακάλυψη σημαίνει ότι τώρα μπορούν να προβλέπουν το ρόλο που παίζουν συγκεκριμένα είδη κυττάρων στην εμφάνιση της αυτοάνοσης ασθένειας.
Η διαδικασία του τρόπου με τον οποίο προκαλείται ο διαβήτης είναι κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη καλά κατανοητό.
Οι ειδικοί γνωρίζουν ήδη από προηγούμενες έρευνες ότι η ασθένεια συνδέεται σε μεγάλο μέρος με την γενετική. Έχει διεξαχθεί πλήθος ερευνών που εστιάζουν στην σύγκριση του γονιδιώματος ανθρώπων που πάσχουν από την ίδια ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι ερευνητές έχουν καταφέρει να ψάξουν τυχόν διαφορές στον γενετικό κώδικα. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 έχουν βρεθεί σε μεγάλο μέρος στις μη κωδικοποιητικές περιοχές του γονιδιώματος.
Σε αυτή τη νέα έρευνα, οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από μελέτες συσχέτισης ολόκληρου του γονιδιώματος, με επιγενετικούς χάρτες τύπων κυττάρων στο περιφερικό αίμα και στο πάγκρεας. Αυτό τους επέτρεψε να δουν πως και πότε συγκεκριμένα γονίδια ενεργοποιούνταν και απενεργοποιούνταν μέσα στα κύτταρα. Έτσι, μπρόρεσαν να δουν την παραγωγή πρωτεϊνών που επιτελούν συγκεκριμένες σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες.
Χρησιμοποίησαν αυτήν την προσέγγιση ενσωματώνοντας τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για το γονιδίωμα του διαβήτη τύπου 1 με 520.580 δείγματα γονιδιώματος, ώστε να αναγνωρίσουν 69 νέα σήματα συσχέτισης.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Καθηγητής Kyle Gaulton, PhD, από το Τμήμα Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή San Diego είπε ότι: «Συδυάζοντας αυτές τις δύο μεθοδολογίες καταφέραμε να αναγνωρίσουμε λειτουργίες που αφορούν τους τύπους κυττάρων παραλλαγών της ασθένειας και να ανακαλύψουν έναν προγνωστικό αιτιώδη ρόλο για τα εξωκρινή κύτταρα του παγκρέατος στον διαβήτη τύπου 1, που μπορέσαμε να επικυρώσουμε πειραματικά.»
Ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας, ο Καθηγητής Maike Sander από τα τμήματα Παιδιατρικής και Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή San Diego, και διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Παιδιατρικού Διαβήτη, περιέγραψε τη δουλειά τους ως «μελέτη ορόσημο».
Ο Joshua Chiou, PhD που πρόσφατα αποφοίτησε από το πρόγραμμα Βιοιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο San Diego, και εργάστηκε επίσης στην έρευνα συμπλήρωσε ότι: «Αν κατανοήσουμε από που προέρχεται ο διαβήτης σε κυτταρικό επίπεδο, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ώστε να βρούμε θεραπείες που θα αναστρέψουν την πορεία του, και που, μελλοντικά, θα προλαμβάνουν την ασθένεια».
Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature.
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
45
Shares
Σχετικά άρθρα