Ο διαβήτης τύπου 1, που συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα ινσουλινοπαραγωγά βήτα κύτταρα στο πάγκρεας. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1, δεν μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου τους και χρειάζεται να ακολουθούν αγωγή με ινσουλίνη για να επιβιώσουν. Τώρα, οι ερευνητές ανακοίνωσαν, ότι έχουν αναστρέψει τον νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 1 σε ποντίκια με πυραμιδοειδή μόρια DNA που ονομάζονται τετραεδρικά νουκλεϊκά οξέα πλαισίου (tFNAs).
Περίπου 64.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1 κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Έρευνα του Νεανικού Διαβήτη (JDRF). Δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, και για να διαχειριστούν τα συμπτώματα, οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να μετράνε τα επίπεδα σακχάρου τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, και να λαμβάνουν ινσουλίνη μέσω ένεσης ή αντλίας. Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τι ακριβώς είναι αυτό που αναγκάζει το σώμα να επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό και να επιτίθεται στα ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα, γνωρίζουν οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 διαθέτουν λιγότερα ρυθμιστικά Τ κύτταρα (Tregs) –ανοσοκύτταρα που καταστέλλουν την διαφοροποίηση και την ενεργοποίηση άλλων Τ κυττάρων που επιτίθενται στον οργανισμό. Σε πρόσφατη έρευνα, ο Yunfeng Lin και οι συνάδελφοί του, απέδειξαν ότι η αγωγή με tFNAS σε ποντίκια, θα μπορούσε να αποτρέπει τον διαβήτη τύπου 1, εν μέρει αυξάνοντας τα νούμερα των Treg. Αν και αρχικά, σχεδιάστηκαν ώστε να μεταφέρουν άλλα θεραπευτικά μόρια στα κύτταρα, τα tFNAS έχει πρόσφατα αποδειχτεί ότι διαμορφώνουν μόνα τους το ανοσοποιητικό σύστημα. Με τη νέα τους δοκιμή, οι ερευνητές ήθελαν να ανακαλύψουν αν αυτά τα μόρια θα μπορούσαν να αναστρέψουν τον νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 1, πριν την ολοκληρωτική καταστροφή των παγκρεατικών β κυττάρων.
Οι ερευνητές δημιούργησαν tFNAs από 4 μονοκλωνικά κομμάτια DNA που αυτοσυναρμολογήθηκαν σε σχήματα πυραμίδας τα οποία αποκαλούνται τετράεδρα. Όμως, ενώ η πυραμίδα είναι τετράγωγη στη βάση της, τα τετράεδρα είναι τρίγωνα. Στη συνέχεια, μέρα παρά μέρα για 4 εβδομάδες, χορήγησαν τα tFNAs ενέσιμα σε 10 ποντίκια με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 1, ενώ σε άλλα 10 ποντίκια χορήγησαν σκέτο διάλυμα. Στην ομάδα ελέγχου, τα επίπεδα γλυκόζης συνέχισαν να ανεβαίνουν, και 60% των ποντικιών πέθαναν κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων που ακολούθησαν. Αντίθετα, στα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με tFNAs, τα επίπεδα γλυκόζης έπεσαν σε φυσιολογικά επίπεδα, και κανένα τρωκτικό δεν πέθανε. Σε περεταίρω ανάλυση των ποντικιών που έλαβαν αγωγή με tFNA, η ομάδα ανακάλυψε ότι τα παγκρεατικά β κύτταρα ήταν προστατευμένα και τα Tregs και είχαν αποκατασταθεί σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ τα αυτο-αντιδραστικά Τ κύτταρα μειώθηκαν στο πάγκρεας. Αν και τα πορίσματα πρέπει να επαληθευτούν σε ανθρώπους, τα tFNAs αποτελούν την πιο πολλά υποσχόμενη υποψήφια ανοσοθεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1.
Πηγή: Medical Xpress
Σχετικά άρθρα
Διαβήτης & Κάπνισμα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για έναν επικίνδυνο συνδυασμό
Το κάπνισμα επιδεινώνει κατά πολύ τις επιπλοκές του διαβήτη, τόσο του τύπου 1 όσο και του 2
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη προειδοποιεί πως η μάχη χάνεται
Ο διαβήτης είναι ένα χρόνιο μεταβολικό νόσημα, που χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά γλυκόζης στο αίμα, τα οποία με…
Τα μοβ λαχανικά και οι κόνδυλοι έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες
Οι ανθοκυανίνες στα φυτά έχουν ιδιότητες που μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, δείχνει ένα νέο άρθρο ανασκόπησης
Ερευνητές στις ΗΠΑ κατασκεύασαν Τ κύτταρα που ελπίζουν ότι θα αποτρέπουν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στο πάγκρεας
Για το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας, ο Dr. David Rawlings, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ανοσίας και Ανοσοθεραπείας…