Έρευνα αναδεικνύει τους λόγους για τους οποίους ασθενείς δεν ακολουθούν τη φαρμακευτική τους αγωγή

Έρευνα αναδεικνύει τους λόγους για τους οποίους ασθενείς δεν ακολουθούν τη φαρμακευτική τους αγωγή
Έρευνα αναδεικνύει τους λόγους για τους οποίους ασθενείς δεν ακολουθούν τη φαρμακευτική τους αγωγή

Έχουμε μεταφέρει το σημερινό άρθρο μεταφρασμένο από το έγκυρο site Medical Xpress. Η έρευνα αναφέρεται στον πλυθησμό της Νέας Ζηλανδίας με τις όποιες επόμενες ιδιαιτερότητες, ωστόσο τα περισσότερα από τα θέματα που αναφέρονται μπορούν να αφορούν ανθρώπους οποιασδήποτε εθνικότητας.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια προοδευτική νόσος που ακολουθείται από διάφορες επιπλοκές. Η έκγαιρη διάγνωση και ο έγκαιρος έλεγχος του σακχάρου μπορούν να προστατεύσουν τους ασθενείς σε μεγάλο βαθμό, γι’ αυτό η επικοινωνία με τον ιατρό και η συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή είναι ζωτικής σημασίας. Σε έρευνα που δημοσιεύσαμε προ διετίας αναδείχθηκε το γεγονός ότι στη χώρα μας οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 παραμένουν αρρύθμιστοι τους 3 πρώτους μήνες
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Otago στη Νέα Ζηλανδία σχετικά με το τι βοηθά και τι εμποδίζει τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 να λαμβάνουν σωστά και με συνέπεια μετφορμίνη, δημοσιεύτηκε στο New Zealand Medical Journal.
Η μετφορμίνη αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για τον διαβήτη τύπου 2. Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου του Otago εξερεύνησε εθνικά δεδομένα σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων και ανακάλυψε ότι υπήρχε διαφορά ως προς τη συμμόρφωση των ασθενών με τη χορηγούμενη θεραπεία μετφορμίνης, που εξαρτήθηκε από παράγοντες όπως η ηλικία και η εθνικότητα των ασθενών.
Ωστόσο, οι ερευνητές θέλησαν να καλύψουν ένα κενό στην πληροφόρηση σχετικά με την οπτική των Νεοζηλανδών ασθενών ως προς το τι είναι αυτό που τους βοηθά ή που τους εμποδίζει να συμμορφώνονται με τη θεραπεία.
Συνομίλησαν με 10 άτομα από τη φυλή των Μαόρι, 10 άτομα με εθνικότητα από τα νησιά του Ειρηνικού, και με 10 άτομα που δεν ανήκαν σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες, τα οποία είχαν ξεκινήσει θεραπεία με μετφορμίνη τα προηγούμενα 2 χρόνια και παρουσίαζαν εμπόδια στη συμμόρφωση με τη θεραπεία τους. Στα εμπόδια αυτά συμπεριλαμβάνεται η καθυστέρηση στην αποδοχή της διάγνωσης του διαβήτη τύπου 2, το υψηλό κόστος επίσκεψης στο γιατρό και συνταγογράφησης, επιβαρυμένο καθημερινό πρόγραμμα, αίσθημα ενοχής και ντροπής.
Τα σχόλια των συμμετεχόντων υπογράμμισαν τη σημασία μιας καλής σχέσης μεταξύ ασθενούς και γιατρού και της προσαρμογής της επικοινωνιακής προσέγγισης στις προτιμήσεις των ασθενών.
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες που ανήκαν στη φυλή των Μαόρι και κάποιοι που ανήκαν στις φυλές των νησιών του Ειρηνικού, υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της ύπαρξης ειδικών της υγείας που να ανήκουν στις αντίστοιχες φυλές και έχουν παρόμοια πολιτιστική ταυτότητα και γλώσσα.
Η επικεφαλής συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγήτρια Lianne Parkin, από το Τμήμα Πρόληψης και Κοινωνικής Ιατρικής και του Φαρμακοεπιδημιολογικού Ερευνητικού Δικτύου, λέει ότι ήταν σημαντικό να γίνει η έρευνα μιας και διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι αν και ασθενείς και γιατροί έχουν παρόμοιες απόψεις σχετικά με το τι αποτελεί εμπόδιο για τη συμμόρφωση στη θεραπεία, ωστόσο υπάρχουν και διαφορές.
«Για παράδειγμα, οι ειδικοί της υγείας μπορεί να αποδίδουν την μη βέλτιστη συμμόρφωση των ασθενών σε έλλειψη κινήτρων και ανεπαρκή κατανόηση των βιολογικών και βιοϊατρικών παραμέτρων του διαβήτη τύπου 2, ενώ για τους ασθενείς συνήθως παίζουν ρόλο θέματα που σχετίζονται με το ευρύτερο προσωπικό, κοινωνικό, και πρακτικό κομμάτι. Τέτοιου είδους διαφορές έχουν προφανείς επιπτώσεις για την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων που θα αυξήσουν τη συμμόρφση των ασθενών με τη θεραπεία.»

Κύρια σημεία

  • Η κατανόηση του διαβήτη τύπου 2 και του σημαντικού ρόλου που παίζει η φαρμακευτική αγωγή στην διαχείρισή του, ήταν μια δυναμική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε με διαφορετική ταχύτητα για το κάθε άτομο. H καθυστέρηση στην αποδοχή της διάγνωσης είχε αρνητική επίδραση στην αρχική συμμόρφωση.
  • Τα σχόλια των συμμετεχόντων υπογράμμισαν τη σημασία της ανάπτυξης και διατήρησης μιας καλής σχέσης μεταξύ ασθενούς και θεραπευτή και της προσαρμογής του τρόπου επικοινωνίας στις προτιμήσεις των ασθενών. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες που ανήκαν στη φυλή των Μαόρι και κάποιοι που ανήκαν στις φυλές των νησιών του Ειρηνικού, υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της ύπαρξης ειδικών της υγείας που να ανήκουν στις αντίστοιχες φυλές και έχουν παρόμοια πολιτιστική ταυτότητα και γλώσσα.
  • Το κόστος της ιατρικής επίσκεψης και συνταγογράφησης αποτελούσαν εμπόδιο για κάποιους ασθενείς.
  • Κάποιοι συμμετέχοντες έχαναν συχνά τη δόση της μετφορμίνης, κι αυτό συνήθως ήταν ακούσιο, ενώ ήταν αποτέλεσμα ενός πολύπλοκου και γεμάτου προγράμματος.
  • Συνηθισμένο πρόβλημα ήταν η έλλειψη κατανόησης ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι προοδευτική νόσος και ότι η ανάγκη για εντατικοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής δεν συνεπάγεται λάθος από μέρους των ασθενών. Κάποιοι συμμετέχοντες είχαν έντονη τάση ενοχοποίησης του εαυτού τους για τη διάγνωση διαβήτη ή/και τον κακό έλεγχο του σακχάρου – συναισθήματα που κάποιες φορές τους εμπόδιζαν από την επίσκεψη στο γιατρό.
  • Οι συμμετέχοντες συζήτησαν το γεγονός ότι η μετφορμίνη τους αποτρέπει τις μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη, όπως βλάβες στα μάτια, ακρωτηριασμός των κάτω άκρων, και νεφρική ανεπάρκεια με κίνδυνο για ανάγκη αιμοκάθαρσης. Ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι δεν ανέφεραν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού. Αυτό υποδεικνύει ότι είτε υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρώτη αιτία κακής υγείας και θανάτου σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, είτε ότι η απώλεια της όρασης, των άκρων ή των νεφρών θεωρούνται σημαντικότερα προβλήματα.
  • Η πιο συχνή παρενέργεια που συζητήθηκε σε σχέση με τη μετφορμίνη ήταν οι γαστρεντερικές διαταραχές. Για κάποιους συμμετέχοντες, η ναυτία, η διάρροια και άλλα συμπτώματα ήταν σχετικά ήπια και διήρκεσαν μικρό χρονικό διάστημα, ενώ σε άλλους ήταν σοβαρότερα και είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή και την εργασία τους. Συμμετέχοντες με σοβαρά συμπτώματα συχνά μείωσαν τη δόση της μετφορμίνης (είτε με συμβουλή γιατρού, είτε από μόνοι τους), ή άλλαξαν την ώρα που έπαιρναν το φάρμακο, ενώ κάποιοι σταμάτησαν τελείως την αγωγή (είτε προσωρινά, είτε μόνιμα).
  • Πολλοί συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στο διαδίκτυο ως πηγή ενημέρωσης για θέματα που αφορούν τη μετφορμίνη, αν και λίγοι ασχολήθηκαν με την αξιοπιστία των ιστοχώρων που επισκέπτονταν. Επιπλέον, δεν είχαν όλοι οι συμμετέχοντες πρόσβαση σε υπολογιστή, ή σε κινητό τηλέφωνο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο το γεγονός ότι οι πηγές από το διαδίκτυο μπορούν να αφορούν όλους, αλλά ότι πρέπει να υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι ενημέρωσης.
  • Κάποιοι συμμετέχοντες που ανήκαν στη φυλή των Μαόρι είπαν ότι θα προτιμούσαν να χρησιμοποιήσουν παραδοσιακές θεραπείες και όχι μετφορμίνη.

Πηγή: Medical Xpress

Total
36
Shares
Σχετικά άρθρα