Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία του διαβήτη με βάση τα βλαστοκύτταρα παρουσιάστηκαν στο 81ο συνέδριο της ADA

Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία του διαβήτη με βάση τα βλαστοκύτταρα παρουσιάστηκαν στο 81ο συνέδριο της ADA
Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία του διαβήτη με βάση τα βλαστοκύτταρα παρουσιάστηκαν στο 81ο συνέδριο της ADA

Στο 81ο Συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Διαβήτη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα για θεραπεία του διαβήτη. 
Δύο ομιλητές συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα σχετικά με την αντικατάσταση παγκρεατικών βήτα κυττάρων σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1.
Η γνωστή Dr. Esther Latres του JDRF, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την παραγωγή βήτα κυττάρων από βλαστοκύτταρα, και ενθάρρυνε την συμμετοχή σε έρευνες και κλινικές δοκιμές, προκειμένου να δοκιμαστούν οι θεραπείες με βήτα κύτταρα. Η πρόοδος στην αντικατάσταση των βήτα κυττάρων είναι αρκετά ενθαρρυντική – πρώιμες έρευνες σε ανθρώπους είχαν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της διαχείρισης του διαβήτη.
Η Dr. Latres έχει επικεντρωθεί κυρίως στο στην εύρεση τρόπου προστασίας των βήτα κυττάρων από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος, αποφεύγοντας την χρήση βαριών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Κάποιες από τις στρατηγικές που έχουν χρησιμοποιηθεί για την προστασία τους, και που έχουμε παρουσιάσει παλιότερα στο Glykouli.gr, είναι η ενθυλάκωση των βήτα κυττάρων σε ένα φυσικό υλικό στο πάγκρεας, το οποίο επιτρέπει στα νεοεμφυτευμένα κύτταρα να έχουν αρκετό οξυγόνο για να επιβιώσουν.
Ο δεύτερος παρουσιαστής, Dr. Quinn Peterson μοιράστηκε τα τελευταία στοιχεία από τη δική του έρευνα στην Κλινική Mayo, σχετικά με την καλλιέργεια παγκρεατικών νησιδίων που προέρχονται από βλαστοκύτταρα. Τα παγκρεατικά νησίδια είναι μια συστάδα κυττάρων στο πάγκρεας, που περιέχουν ινσουλινοπαραγωγά βήτα κύτταρα, άλφα κύτταρα που παράγουν γλυκαγόνη, και άλλα είδη κυττάρων που είναι σημαντικά για την λειτουργία του νησιδίου ως σύνολο. Η προσέγγιση του Dr. Petersonβασίζεται στην καλλιέργεια βήτα και άλφα κυττάρων από βλαστοκύτταρα και στον συνδυασμό συστατικών, ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό παγκρεατικό νησίδιο. Σε έρευνα που διεξάχθηκε στο εργαστήριό του, ο Dr. Peterson απέδειξε ότι υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην παραγωγή ινσουλίνης όταν τα βήτα κύτταρα ομαδοποιήθηκαν μαζί με τα άλφα κύτταρα.
Και οι δύο ομιλητές ζήτησαν περισσότερες έρευνες σχετικά με την αύξηση του χρόνου ζωής των βήτα κυττάρων με μεθόδους όπως αυτή της ενθυλάκωσης, ώστε να αποφευχθεί η ανοσοκαταστολή. Έτσι θα μπορέσει να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στην έρευνα για θεραπείες με αντικατάσταση βήτα κυττάρων για τον διαβήτη τύπου 1.
Πηγή: Diatribe

Total
57
Shares
Σχετικά άρθρα
Νέα συνδυαστική θεραπεία για την επιβράδυνση του διαβήτη τύπου 1 βρίσκεται στη δεύτερη φάση δοκιμών
Περισσότερα

Νέα συνδυαστική θεραπεία για την επιβράδυνση της εξέλιξης του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά βρίσκεται στη δεύτερη φάση δοκιμών

Διάφορες έρευνες πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο που στοχεύουν στην πρόληψη και στην επιβράδυνση της…