Μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Biological Chemistry, δείχνει ότι μία από τις πιθανές αιτίες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι η έλλειψη βιταμίνης Α στον οργανισμό του ασθενούς.
Ο διαβήτης 2 χαρακτηρίζεται από την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη. Συγκεκριμένα τα β-κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
Υπάρχουν δύο τύποι της βιταμίνης Α. Ο πρώτος είναι η προσχηματισμένη βιταμίνη Α, που είναι γνωστή ως ρετινόλη, και την βρίσκουμε στο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο δεύτερος είναι η προ-βιταμίνη Α, ή βήτα-καροτένιο, το οποίο βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Σε γενικές γραμμές η βιταμίνη Α βοηθάει την κυτταρική ανάπτυξη και συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και σε καλύτερη όραση.
Για τις ανάγκες της έρευνας η επικεφαλής δρ Lorraine Gudas και οι συνεργάτες της ανέλυσαν την ανάπτυξη των β-κυττάρων ανάμεσα σε δύο ομάδες ποντικών. Τα μέλη της μίας ομάδας είχαν τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να αδυνατούν να αποθηκεύουν διαιτητική βιταμίνη Α, ενώ τα μέλη της άλλης ομάδας ήταν σε θέση να αποθηκεύουν κανονικά τη βιταμίνη Α από τις τροφές, όπως είναι το φυσιολογικό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που αδυνατούσαν να αποθηκεύσουν τη βιταμίνη Α, έδειξαν αυξημένα ποσοστά απώλειας β-κυττάρων, που σημαίνει ότι αυτά τα ποντίκια δεν ήταν σε θέση να παράγουν ινσουλίνη.
Επίσης, όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν τη βιταμίνη Α από τη διατροφή των υγιών ποντικιών, διαπίστωσαν και πάλι σημαντική απώλεια των β-κυττάρων, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης και την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, βασικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.
Όταν οι ερευνητές αποκατέστησαν την πρόσληψη βιταμίνης Α στη διατροφή των πειραματόζωων, η παραγωγή των β-κυττάρων αυξήθηκε και μαζί της αυξήθηκε η παραγωγή ινσουλίνης, ενώ τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.
Πηγή: onmed.gr
Σχετικά άρθρα
Ενδείξεις για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 μπορεί να υπάρχουν από την ηλικία των 8 ετών σύμφωνα με νέα έρευνα.
Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (επονομαζόμενου και ως διαβήτη των ενηλίκων) δεκαετίες πριν τη διάγνωσή του,…
10+1 Πράγματα που Κάνουν την Εμφάνιση του Διαβήτη Τύπου 2 πιο Πιθανή
Η εμφάνιση του διαβήτη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η γενετική προδιάθεση παίζει ρόλο, αλλά ακόμα μεγαλύτερο ρόλο παίζει…
Πώς ο διαβήτης τύπου 1 επηρεάζει τον εγκέφαλο
Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο διαβήτης τύπου 1 επηρεάζει τον εγκέφαλο των εφήβων, προκαλώντας σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του κατά…
Ό,τι αγαπάς ΔΕΝ το πονάς: Πώς έμαθα να αγαπώ περισσότερο εμένα και μαζί και το διαβήτη μου
Μετά την ιστορία του μπαμπά Παντελή και της μικρής Μυρτούς, το GlykouliGr έλαβε ένα email με φωτογραφίες που…