Διαδικτυακή εκδήλωση “Εφηβεία και Διαβήτης” από τον ΣΥΔΑ

Διαδικτυακή εκδήλωση “Εφηβεία & Διαβήτης” από τον ΣΥΔΑ
Διαδικτυακή εκδήλωση “Εφηβεία & Διαβήτης” από τον ΣΥΔΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας (ΣΥ.Δ.Α.) διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση αφιερωμένη στη σχέση της εφηβείας και του διαβήτη, που εδώ και δεκαετίες εξαπλώνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες παγκοσμίως. Η διαδικτυακή εκδήλωση θα λάβει χώρα την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 17:30 έως 20:15.
Η Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως ημέρα παγκόσμιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο. Η Παγκόσμια Οργάνωση για τον Διαβήτη (IDF) καθιέρωσε ως ημέρα εορτασμού την 14η Νοεμβρίου κάθε έτους, στοχεύοντας στο συντονισμό της ενημέρωσης του κοινού για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης.
Ο ΣΥ.Δ.Α., από την ίδρυσή του έως και σήμερα, διοργανώνει κάθε χρόνο δραστηριότητες για την ενημέρωση του κοινού καθώς και την ευαισθητοποίηση των φορέων της Πολιτείας για την λήψη θετικών μέτρων, τα οποία θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.
Η φετινή διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥ.Δ.Α. αφιερώνεται στη σχέση της εφηβείας και του διαβήτη που, όπως είναι γνωστό, απαιτεί συνεχή αυτοέλεγχο από τη μεριά του πάσχοντα και δημιουργεί ποικίλες δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες του και στις σχέσεις του με το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.
Η εφηβεία αποτελεί μια ηλικιακή περίοδο με αμέτρητες δυσκολίες από τη στιγμή που το παιδί καλείται να μεταβεί σταδιακά στην ενήλικη ζωή.
Εξ ορισμού, η Εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος με έντονες συναισθηματικές διαταραχές, πόσω μάλλον όταν ο έφηβος καλείται να διαχειριστεί την απαιτητική νόσο του διαβήτη.
Ο έφηβος προσπαθεί να κατανοήσει τις αλλαγές στο σώμα του, να διαχειριστεί την αυτοαναφορικότητά του, με ποικίλες αντιδράσεις απέναντι στο οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον του. Αναπόφευκτα λοιπόν η σχέση της εφηβείας με τον διαβήτη, είναι σχέση εκρηκτική που έχει απασχολήσει και θα απασχολεί την ιατρική και επιστημονική κοινότητα, του ίδιους τους πάσχοντες εφήβους και τις οικογένειές τους.
Για τις σημαντικές συνιστώσες της απαιτητικής και δύσκολης σχέσης του διαβήτη με την εφηβεία, έχουν προσκληθεί να μας μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες και μάχιμοι θεράποντες ιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο χώρο του Διαβήτη:

  • H Δρ. Χριστίνα Κανακά – Gantenbein MD, PhD, FMH(CH) Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής και Χωρεμείου Ερευνητικού Εργαστηρίου Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
  • H κα Βάϊα Λαμπαδιάρη Αναπ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη, Ενδοκρινολόγος, Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Μονάδα Έρευνας και Διαβητολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”
  • Η κα Ελίνα Γκίκα, Κλινική ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Παίδων/Ενηλίκων, Health Coach CCU/ AMA/ MDI, Εκπαιδεύτρια Διαβήτη, Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας της Γενικής Κλινικής «Μητέρα», Διδάκτωρ Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Συγγραφέας “Ταξιδεύοντας στη χώρα του διαβήτη” & DVD με την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων “Η γνωριμία και ευαισθητοποίηση για τον διαβήτη στο σχολικό περιβάλλον”.
  • Η κα Εύα Κωνσταντάκη, Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc, PhD. Product Specialist Menarini Diagnostics. Eξειδικευμένη Νοσηλεύτρια Διαβήτη King’s College of London

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για τη δική τους σχέση με τον διαβήτη, έφηβοι πάσχοντες και οι γονείς τους.
Πηγή: Diabeteslife.gr

Total
26
Shares
Σχετικά άρθρα
28 με 31 Ιανουαρίου το διαδικτυακο 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων του Διαβητικού Ποδιού
Περισσότερα

28 με 31 Ιανουαρίου το διαδικτυακο 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων του Διαβητικού Ποδιού

Το 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Εταιρίας Μελέτης Παθήσεων του Διαβητικού Ποδιού (ΕΜΕΔΙΠ), θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 28…