Νέα έρευνα καθορίζει τις βέλτιστες τιμές A1c για την μείωση της πιθανότητας δεύτερου εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής

Νέα έρευνα καθορίζει τις βέλτιστες τιμές A1c για την μείωση της πιθανότητας δεύτερου εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής
Νέα έρευνα καθορίζει τις βέλτιστες τιμές A1c για την μείωση της πιθανότητας δεύτερου εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής

Άνθρωποι με διαβήτη που έχουν επίπεδα Hb1c μεταξύ 6,8% και 7%, είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν δεύτερο εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή σε σχέση με ανθρώπους που έχουν διαφορετικά επίπεδα σακχάρου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου συχνά προκαλούν εγκεφαλικό και καρδιαγγειακές ασθένειες. Ωστόσο, μια νέα ανάλυση αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος αυτός μειώνεται όταν η τιμή της γλυκοζηλιωμένης ενός ανθρώπου είναι μεταξύ 6,8% και 7%.
Ο πρώτος εκ των συγγραφέων Dr. Moon-Ku Han είπε ότι: «Γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι υπάρχει ένα επίπεδο σακχάρου το οποίο μπορεί να μειώνει τις πιθανότητες να πάθει κανείς δεύτερο εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, ή άλλα αγγειακά προβλήματα. Τα επίπεδα αυτά αφορούν τιμές A1c μεταξύ 6,8% και 7%.»
Ακαδημαϊκοί από την Εθνική Ιατρική Σχολή της Σεούλ, εξέτασαν περισσότερους από 18000 άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας με διαβήτη, που είχαν νοσηλευτεί με εγκεφαλικό.
Οι επιστήμονες μετρούσαν τα επίπεδα της A1c για χρονικό διάστημα μέχρι 12 εβδομάδες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα άτομα που νοσηλεύονταν με γλυκοζυλιωμένη άνω του 7% είχαν 27% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρδιακή προσβολή, ή δεύτερο εγκεφαλικό, σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύονταν και είχαν επίπεδα γλυκοζυλιωμένης μικρότερα του 6,5%.
Το 8% των συμμετεχόντων στην συνέχεια έπαθαν καρδιακή προσβολή, και το 5% υπέστησαν δεύτερο εγκεφαλικό ένα χρόνο μετά την έρευνα.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της στενής παρακολούθησης του σακχάρου για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη και έχουν πάθει εγκεφαλικό» είπε ο Dr. Han.
Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Πηγή: Diabetes.co.uk

Total
6
Shares
Σχετικά άρθρα
Gluten free
Περισσότερα

Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης

Η δίαιτα αυτή προορίζεται για την αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιοκάκη (εντεροπάθεια από γλουτένη-sprue) ένα σύνδρομο δυσαπορρόφησης, το οποίο προκαλείται από την ευαισθησία ορισμένων ατόμων στη γλουτένη, μια ουσία που αποτελεί συστατικό των δημητριακών και περιέχεται σε όλα τα λευκά άλευρα, εκτός από το καλαμπόκι και το ρύζι.