10 προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1

10 προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1

Ένας άνθρωπος που ζει με διαβήτη τύπου 1 γνωρίζει καλά τις επιπλοκές που μπορεί να συνοδεύουν την ασθένεια. Οι πιο συχνές είναι η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νεφροπάθεια, και η νευροπάθεια και είναι πολύ πιο συχνές όταν δεν υπάρχει καλή διαχείριση του σακχάρου.
Εκτός όμως από αυτές τις πολυσυζητημένες επιπλοκές, υπάρχουν και άλλες, εξίσου συχνές, που συνδέονται ιδιαίτερα με τον διαβήτη τύπου 1.
καρδιαγγειακές παθήσεις

Καρδιαγγειακές Παθήσεις

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα επιπλοκή που παρουσιάζουν οι άνθρωποι που ζουν πολλά χρόνια με διαβήτη τύπου 1. Αυξημένο κίνδυνο παρουσιάζουν οι γυναίκες και άτομα που διαγνώστηκαν κατά την παιδική ηλικία.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο βλαβών στα αγγεία, εγκεφαλικού και ανακοπής στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου προκαλούν βλάβες στον ιστό των αγγείων, ενώ οι μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου και η έντονη χρήση εξωγενούς ινσουλίνης προκαλούν οξειδωτικό στρες στον καρδιακό ιστό.
Τα πιο σημαντικά βήματα για την προστασία της καρδιάς είναι ο αυστηρός έλεγχος του σακχάρου, η υγιής διατροφή και συχνή, μέτριας έντασης άσκηση.
Παθήσεις του Θυροειδούς 

Παθήσεις του Θυροειδούς

Σύμφωνα με την ADA, 30% των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη πάσχουν και από κάποια διαταραχή του θυροειδούς. Συχνότερη είναι η εμφάνιση υποθυροειδισμού. Πολλές ασθένειες του θυροειδή, όπως το Χασιμότο, προκαλούνται από κάποια αντίδραση του ανοσοποιητικού που καταστρέφει κύτταρα του θυροειδούς. Οι άνθρωποι που πάσχουν από ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπως ο διαβήτης τύπου 1, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.
Συμπτώματα του υποθυροειδισμού είναι το αίσθημα κόπωσης, ξηροδερμία, αύξηση βάρους και μυική ατονία. Οι περισσότεροι ενδοκρινολόγοι ζητούν εξέταση του θυροειδούς τουλάχιστον μια φορά το χρόνο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1. Ο υποθυροειδισμός συνήθως αντιμετωπίζεται με τη λήψη συνθετικής ορμόνης.
Κοιλιοκάκη

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση που συναντάται περίπου στο 8% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1.
Όταν ένα άτομο με κοιλιοκάκη καταναλώσει γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά και επιτίθεται στα κύτταρα του λεπτού εντέρου. Συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι διαταραχή και ευερεθιστότητα του πεπτικού συστήματος, συχνά όμως η ασθένεια εξελίσσεται και χωρίς συμπτώματα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του εντέρου και καρδιακά προβλήματα.

Νόσος του Addison

Αυτή η σπάνια πάθηση χαρακτηρίζεται από μειωμένη λειτουργία των επινεφριδίων που καταλήγει σε μείωση των επιπέδων των ορμονών όπως η κορτιζόλη
Νόσος του Addison
 και η αλδοστερόνη. Η νόσος του Addison συνήθως προκαλείται από αυτοάνοση καταστροφή των επινεφριδίων. Η ασθένεια αυτή συναντάται συχνότερα σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1.
Συμπτώματα της ασθένειας είναι η υπερβολική κόπωση, απώλεια βάρους, πόνος στην κοιλιακή χώρα και, στους διαβητικούς, οι συχνές υπογλυκαιμίες.
Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν ότι πάσχουν από την ασθένεια του Addison μέχρι να εμφανίσουν οξέα συμπτώματα κρίσης της ασθένειας όπου ξαφνικά αισθάνονται αδυναμία, σύγχυ
ση και παρουσιάζουν επικίνδυνα χαμηλή αρτηριακή πίεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται άμεση επέμβαση.
Σεξουαλική Δυσλειτουργία

Σεξουαλική Δυσλειτουργία

Πρόκειται για μια επιπλοκή που είναι εξίσου συχνή στους άντρες και τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 1.
Οι άνδρες με διαβήτη έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία λόγω βλάβης στα αγγεία, και ανάδρομη εκσπερμάτιση λόγω βλάβης στα νεύρα. Οι βλάβες στα αγγεία και το νευρικό σύστημα είναι εξίσου συχνές στις γυναίκες με διαβήτη τύπου 1. Εκτιμάται ότι ένα τέταρτο των γυναικών που πάσχουν με διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως ξηρότητα του κόλπου, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, και δυσκολία στην διέγερση.
Ευτυχώς πολλά από αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν και να αναστραφούν με τον αυστηρό γλυκαιμικό έλεγχο.
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, όμως, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το σύνδρομο συναντάται πιο συχνά σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 απ’ ότι στον γενικό πληθυσμό.
Συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η μη τακτική έμμηνος ρήση, υπογονιμότητα, αύξηση βάρους και υπερβολική τριχοφυΐα. Για να διαπιστώσει αν κάποια γυναίκα πάσχει από το σύνδρομο αυτό, ο γυναικολόγος συνήθως εξετάζει τα επίπεδα των ανδρογόνων και το μέγεθος των ωοθηκών.
Η θεραπεία συνήθως συμπεριλαμβάνει απώλεια βάρους και φάρμακα όπως η μετφορμίνη και η κλομιφαίνη.
Ινοκυστική Μαστοπάθεια

Ινοκυστική Μαστοπάθεια

Η μαστοπάθεια που χαρακτηρίζεται από σκλήρυνση του ιστού των μαστών, είναι μια πάθηση που συναντάται συχνά σε γυναίκες με διαβήτη τύπου 1, ή σε ινσουλινοεξαρτώμενες γυναίκες με διαβήτη τύπου 2.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί αυτήν την ασθένεια, όμως φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την κακή διαχείριση του σακχάρου. Οι γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση και έχουν ζήσει πολλά χρόνια με διαβήτη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια.
Γενικά, τα σκληρά κυστίδια που προκαλεί η μαστοπάθεια δεν προκαλούν προβλήματα και δεν χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, οι κύστες θα πρέπει να παρακολουθούνται και να γίνει βιοψία ώστενα αποκλεισθεί ο καρκίνος. 
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση που προκαλεί μούδιασμα, πόνο και μυρμήγκιασμα στο χέρι. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που συναντάται συχνά στο γενικό πληθυσμού, ιδιαίτερα σε άτομα που εργάζονται με υπολογιστή. Ωστόσο, συναντάται συχνότερα σε διαβητικούς τύπου 1.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, και ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από διαβητική πολυνευροπάθεια, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου. Σύμφωνα με μία έρευνα, περίπου 2% του γενικού πληθυσμού πάσχει από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 14% για ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1, και στο 30% για ανθρώπους που πάσχουν από διαβητική νευροπάθεια.
Η πάθηση συνήθως αντιμετωπίζεται με τη χρήση νάρθηκα και με φυσιοθεραπείες, ωστόσο συχνά είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση, και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των ανθρώπων με διαβητική νευροπάθεια.
Δερματικές Παθήσεις

Δερματικές Παθήσεις

Τα δερματικά προβλήματα, όπως η βακτηριακή μόλυνση, η μυκητίαση, η ξηροδερμία και ο κνησμός, απασχολούν συχνά τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1.
Πέρα από αυτά, υπάρχουν διάφορες δερματικές παθήσεις που εμφανίζονται μόνο σε ανθρώπους με διαβήτη. Η διαβητική δερματοπάθεια προκαλεί την εμφάνιση κηλίδων στο δέρμα. Συχνά, στα χέρια και στα πόδια, παρουσιάζονται φουσκάλες, όπως αυτές του καψίματος, που σκάνε. Η λιποειδική νεκροβίωση προκαλεί βλάβες στο δέρμα. Όλες αυτές οι παθήσεις προκαλούνται από τις αλλαγές στα μικροαγγεία λόγω συνεχόμενων αυξημένων επιπέδων του σακχάρου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καλός έλεγχος του σακχάρου μειώνει ή και απαλείφει αυτές τις παθήσεις. Στην αγορά υπάρχουν διάφορα προϊόντα για την φροντίδα του δέρματος των ανθρώπων με διαβήτη.
Στοματικά Προβλήματα

Στοματικά Προβλήματα

Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν στοματικά προβλήματα. Ο συνδυασμός της ξηροστομίας λόγω των υψηλών επιπέδων σακχάρου, της νευροπάθειας και της μειωμένης αιμάτωσης των ούλων, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ουλίτιδας, στοματικών λοιμώξεων και ξηροστομίας.
Αν και το πιο σημαντικό στοιχείο στην πρόληψη των προβλημάτων αυτών είναι η καλή διαχείριση του σακχάρου, οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι εξίσου σημαντικές. Μια σωστή καθημερινή ρουτίνα στοματικής υγιεινής με συχνό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και θεραπεία για την ξηροστομία μπορούν να φανούν ωφέλιμες για την στοματική υγιεινή.
Πηγή: insulin nation

Total
117
Shares
Σχετικά άρθρα
Παιδική Παχυσαρκία
Περισσότερα

Τέσσερις διατροφικοί μύθοι για παιδιά καταρρίπτονται

Yπάρχουν μύθοι που συνδέονται με τη διατροφή και τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών, οι οποίοι είναι τόσο διαδεδομένοι, ώστε η εγκυρότητά τους θεωρείται αυτονόητη από πολλούς γονείς.