Μόλις 20 λεπτά διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει την ικανότητα ενός ατόμου να εντοπίσει ευκολότερα τα λάθη του σύμφωνα με νέα μελέτη.
Μια ομάδα ερευνητών από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Michigan στις ΗΠΑ, μελέτησαν την επίδραση του διαλογισμού ανοιχτής παρακολούθησης, κατά τη διάρκεια του οποίου το άτομο επικεντρώνεται στην αναγνώριση των συναισθημάτων και των αισθήσεων καθώς τις βιώνει.
Η ομάδα ανακάλυψε ότι η επίδραση του διαλογισμού μετέβαλε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου που συνδέεται με την ικανότητα να αναγνωρίζει λάθη.
Ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας, ο Jeff Lin, υποψήφιος διδακτορικού ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο, είπε ότι: «Τα ευρήματα αυτά δείχνουν τι μπορεί να κάνει 20 λεπτά διαλογισμός για να ενισχύσει την ικανότητα του εγκεφάλου να αναγνωρίζει και να δίνει σημασία στα λάθη που κάνουμε. Μας κάνει να νιώθουμε πιο σίγουροι για το τι μπορεί πραγματικά να είναι ικανός ο διαλογισμός επίγνωσης ως προς την καθημερινή μας απόδοση και την παρουσία στο παρόν.
«Το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το διαλογισμό και την πρακτική του mindfulness ξεπερνά την ταχύτητα με την οποία η επιστήμη μπορεί να αποδείξει τις επιδράσεις και τα οφέλη του. Είναι όμως καταπλητκικό το γεγονός ότι μπορούμε να δούμε πως μια συνεδρία καθοδηγούμενου διαλογισμού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε ανθρώπους που δεν κάνουν γενικά διαλογισμό».
Στην μεγαλύτερη τέτοιου είδους έρευνα, 200 συμμετέχοντες καθοδηγήθηκαν ώστε να πραγματοποιήσουν μια 20λεπτη άσκηση διαλογισμού. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχάνημα Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας για να μετρήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Η ομάδα είπε ότι «έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε», αλλά συμπλήρωσε ότι «είναι ώρα να κοιτάξουμε το διαλογισμό από κοντά.»
Επίσης, είπαν ότι θα πρέπει να γίνουν μελλοντικές έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι αλλαγές αυτές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεριφορικές αλλαγές σε ανθρώπους κάνουν χρόνια διαλογισμό.
Πηγή: Diabetes.co.uk
Σχετικά άρθρα
Οι 16 καλύτερες τροφές για έλεγχο του διαβήτη
Το να ανακαλύψει κανείς ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για τον διαβήτη του μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο.…
Διαβήτης, βότανα και συμπληρώματα διατροφής
Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη στρέφονται στα βότανα και στα συμπληρώματα διατροφής και βιταμινών ως λύση για να ελέγξουν…
Η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στην τσέπη μας
Της Μαρίας Καλυβιώτου Σημαντική πτώση στις πωλήσεις επεξεργασμένου κρέατος αποτυπώνεται στην πρώτη έρευνα που ακολούθησε τη δημοσίευση της πολύκροτης…
Ιστοί που μπορούν να αναγεννηθούν μέσω της διατροφής
Αναδημοσιεύουμε απόσπασμα από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της “Εναλλακτικής Δράσης“, για την αναγέννηση των ιστών του σώματος μέσα…