Οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα
Οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Endocrinology.
Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η έμμηνος ρύση μπορεί να επηρεαστεί από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά και μεταβολικά προβλήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 στο περιοδικό The BMJ, οι γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν ακανόνιστο έμμηνο κύκλο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακές ασθένειες και καρκίνο. Όμως, με εξαίρεση το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς ο συσχετισμός μεταξύ της κανονικότητας της εμμήνου ρύσης και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Είναι γνωστό ότι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και πολλές γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο λαμβάνουν μετφορμίνη προκειμένου να προλάβουν την εμφάνιση της ασθένειας. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη αντισυλληπτικών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Ο ακανόνιστος έμμηνος κύκλος συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Για την πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία, μελέτησαν στοιχεία από 13.714 γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ του 1946 και του 1951 και έλαβαν μέρος σε μια μελέτη γενικής υγείας, και η οποία ακολούθησε διάφορα στοιχεία της υγείας τους σε διάστημα 20 χρόνων. Οι ερευνητές ήθελαν να συγκρίνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακής νόσου μεταξύ γυναικών με κανονικό και ακανόνιστο έμμηνο κύκλο. Εφόσον έκαναν προσαρμογές ώστε να μη λαμβάνονται υπόψη διάφοροι γνωστοί παράγοντες κινδύνου διαβήτη και καρδιακής νόσου, όπως το σωματικό βάρος και διάφοροι παράγοντες τρόπου ζωής, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και 17% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Επιπλέον, οι γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο που δεν έκαναν θεραπεία με ορμόνες για την ρύθμιση του κύκλου τους, είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν σταθερό κύκλο.
Οι ερευνητές δεν πρότειναν νέες κατευθυντήριες για προληπτικές εξετάσεις βάσει των πορισμάτων τους. Αντίθετα, ανέφεραν ότι η έρευνά τους υποστηρίζει την ανάγκη ακολούθησης των κατευθυντήριων γραμμών που ήδη υπάρχουν, οι οποίες συστήνουν την παρακολούθηση των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και πρώιμη εμμηνόπαυση για την εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Όμως, τα πρόσφατα πορίσματα, επίσης υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη των ορμονικών θεραπειών για την ρύθμιση του έμμηνου κύκλου, όπου αυτό είναι αναγκαίο, καθώς και την ανάγκη να ανιχνευτούν και να αντιμετωπιστούν οποιεσδήποτε πιθανές υποκείμενες παθήσεις μπορεί να ευθύνονται για έναν ακανόνιστο έμμηνο κύκλο, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη και καρδιακής νόσου.
Πηγή: Diabetes Self Management

Total
66
Shares
Σχετικά άρθρα
diatrofi-paidi-diabitis-1200
Περισσότερα

Διατροφή για παιδιά που πάσχουν από διαβήτη

Ο προγραμματισμός των γευμάτων αποτελεί σημαντικό μέρος διατήρησης της υγείας για τα παιδιά που πάσχουν από Διαβήτη. Ένα καλό πρόγραμμα διατροφής μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να καθορίσουν ποια τρόφιμα να επιλέξουν και θα τους βοηθήσει να εκτιμήσουν ποια συστατικά και σε τι ποσότητα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.