Οι απότομες διακυμάνσεις σωματικού βάρους μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακά συμβάντα, ακόμα και θάνατο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Οι διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος -εκτός του πλαισίου ενός προγράμματος παρέμβασης στον τρόπο ζωής που στοχεύει στην απώλεια βάρους- συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και θανάτου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν τα πιθανά οφέλη της απώλειας βάρους (διαβάστε ακόμα: Η απώλεια βάρους βελτιώνει τη ζωή των διαβητικών – Γλυκούλι (glykouli.gr)) σε άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2. Η απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της λειτουργίας των βήτα κυττάρων του παγκρέατος, ανεξάρτητα από το αν είναι αποτέλεσμα διατροφικών αλλαγών ή βαριατρικής χειρουργικής (απώλειας βάρους). Σε άτομα με τύπου 2 που υποβάλλονται σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, η πιθανότητα ύφεσης του διαβήτη – έχοντας φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα χωρίς τη βοήθεια από του στόματος ή ενέσιμων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης – συνδέεται με την ποσότητα βάρους που χάνεται μετά την επέμβαση. Εκτός από τη βαριατρική χειρουργική, οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων και τα υποκατάστατα γευμάτων έχουν βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικά για την απώλεια βάρους και την ύφεση του διαβήτη. Και σε άτομα με διαβήτη που έχουν περιφερική νευροπάθεια, η απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως το μούδιασμα, το κάψιμο ή το μυρμήγκιασμα στα πόδια και τα πόδια.

Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη μεταβλητότητα του σωματικού βάρους σε 3.604 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που συμμετείχαν σε μια κλινική δοκιμή μιας εντατικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής – η οποία είχε ως στόχο την απώλεια βάρους και άλλες βελτιώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τον διαβήτη. Αλλά ενώ ορισμένοι συμμετέχοντες ανατέθηκαν να λάβουν μέρος σε αυτή την παρέμβαση, άλλοι ανατέθηκαν σε μια ομάδα ελέγχου (σύγκρισης).

Κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετήσιων επισκέψεων, όλοι οι συμμετέχοντες μέτρησαν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ, μια μέτρηση του σωματικού βάρους που λαμβάνει υπόψη το ύψος) και την περίμετρο της μέσης τους. Παρακολούθησαν επίσης διάφορα αποτελέσματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών, θανάτων από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό και θάνατο από όλες τις αιτίες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης της μελέτης -μέσος όρος 6,7 ετών για κάθε συμμετέχοντα- υπήρξαν 216 καρδιαγγειακά συμβάντα (καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά), 33 θάνατοι από καρδιαγγειακά συμβάντα και 166 συνολικά θάνατοι. Οι ερευνητές συνέκριναν τη μεταβλητότητα του ΔΜΣ κατά τη διάρκεια της μελέτης με αυτά τα αποτελέσματα ξεχωριστά στην ομάδα ελέγχου και στην ομάδα εντατικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής.

Στην ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες που ανήκαν στο ανώτερο όριο της μεταβλητότητας του ΔΜΣ – σε σύγκριση με εκείνους στο κατώτερο όριο, των οποίων ο ΔΜΣ δεν κυμαινόταν πολύ – είχαν 4,06 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από όλες τις αιτίες, 15,28 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, και 2,16 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Στην ομάδα παρέμβασης στον τρόπο ζωής, οι συμμετέχοντες που ανήκαν στο ανώτερο όριο της μεταβλητότητας του ΔΜΣ – σε σύγκριση με εκείνους στο κατώτερο όριο – είχαν 0,99 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από όλες τις αιτίες, 1,14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακό επεισόδιο και 0,77 φορές ως πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 που δεν είχαν ανατεθεί σε παρέμβαση στον τρόπο ζωής, το κυμαινόμενο σωματικό βάρος συνδέθηκε με σημαντικά μεγαλύτερους κινδύνους για καρδιαγγειακά επεισόδια και θάνατο – ειδικά θάνατο από καρδιαγγειακό επεισόδιο. Από την άλλη πλευρά, σε άτομα που ανατέθηκαν σε παρέμβαση στον τρόπο ζωής, οι αλλαγές σωματικού βάρους δεν συνδέονταν σημαντικά με αυτούς τους κινδύνους. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μεγάλες αλλαγές σωματικού βάρους που δεν είναι αποτέλεσμα συνεχών αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι επιβλαβείς, ενώ η απώλεια βάρους που προκύπτει από σταθερές αλλαγές υγιεινού τρόπου ζωής φαίνεται να είναι ουδέτερη ή δυνητικά ευεργετική όταν πρόκειται για καρδιαγγειακά συμβάντα και θάνατο.

Body Weight Swings Linked to Cardiovascular Events, Death in Type 2 – DSM (diabetesselfmanagement.com)

Διαβάστε ακόμα: Η δίαιτα πιο σημαντική από την άσκηση για την απώλεια βάρους – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι η vegan διατροφή επιδρά στο μικροβίωμα του εντέρου προκαλώντας απώλεια βάρους και μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Διαβήτης και απώλεια βάρους: Πόσα κιλά μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
18
Shares
Σχετικά άρθρα