Συχνές επισκέψεις στο μπάνιο. Μια συνεχής επείγουσα ανάγκη για ούρηση. Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να έχετε μια πάθηση που ονομάζεται διάμεση κυστίτιδα. Τι είναι η διάμεση κυστίτιδα και θα μπορούσε ο διαβήτης να είναι ένοχος;
Προσδιορισμός της διάμεσης κυστίτιδας
Η διάμεση κυστίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί επώδυνα συμπτώματα στο ουροποιητικό. Είναι μια πάθηση που είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες, αν και επηρεάζει άνδρες και γυναίκες όλων των φυλετικών και εθνοτικών καταβολών και ηλικιών, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μπορεί να επηρεάσει μεταξύ 3 και 8 εκατομμύρια γυναίκες και μεταξύ 1 εκατομμυρίου και 4 εκατομμυρίων ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επίσης έχει κι άλλα ονόματα, όπως το σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης, το σύνδρομο της υπερευαίσθητης κύστης και χρόνιος πυελικός πόνος.
Μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής. Εκτός από το ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν επώδυνα, επίμονα συμπτώματα, τα άτομα με αυτήν την πάθηση μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους, να ασκηθούν ή να έχουν ουσιαστικές σχέσεις. Η επαγγελματική ζωή μπορεί επίσης να επηρεαστεί.
Τύποι διάμεσης κυστίτιδας
Μη ελκώδης: Το 90% των ατόμων με ΔΚ έχουν αυτή τη μορφή, η οποία εμφανίζεται με ακριβείς αιμορραγίες στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης.
Ελκώδης: 5% έως 10% των ατόμων με ΔΚ έχουν αυτή τη μορφή – συνήθως έχουν κόκκινες, αιμορραγικές περιοχές στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, που ονομάζονται έλκη ή μπαλώματα του Hunner.
Μια άλλη μορφή ΔΚ είναι η του τελικού σταδίου, ή σοβαρή, που επηρεάζει το 5% των ατόμων με αυτή την πάθηση. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν επίμονα συμπτώματα για περισσότερα από δύο χρόνια και μπορεί να έχουν «πολύ σκληρές κύστες με χαμηλή χωρητικότητα και τρομερό πόνο.
Συμπτώματα διάμεσης κυστίτιδας
Ενώ τα σημεία και τα συμπτώματα της ΔΚ μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, τα πιο κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Αίσθημα Επείγουσα ανάγκη
ότι πρέπει να ουρήσετε αμέσως, καθώς και πόνος ή κάψιμο μαζί με επείγουσα ανάγκη για ούρηση, ακόμα κι αν η κύστη σας δεν είναι γεμάτη.
Συχνότητα
Να ουρείτε πιο συχνά από ό,τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε, ανάλογα με το πόσα υγρά πίνετε. Μπορεί να έχετε μια επιθυμία να ουρήσετε πολλές φορές την ημέρα.
Πόνος
Καθώς η κύστη γεμίζει, μπορεί να έχετε πόνο που επιδεινώνεται μέχρι να ουρήσετε. Μόλις αδειάσετε την κύστη σας, ο πόνος συνήθως βελτιώνεται. Μπορεί να μην έχετε πόνο για εβδομάδες ή μήνες και μετά μπορεί να επιστρέψει. Ο χρόνιος πυελικός πόνος είναι ένα άλλο σύμπτωμα, όπως και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ.
Τα συμπτώματα της ΔΚ μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά μιας ουρολοίμωξης. Ωστόσο, συνήθως δεν υπάρχει μόλυνση με ουρολοίμωξη. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν εάν έχετε ΔΚ και πάθετε ουρολοίμωξη.
Αιτίες διάμεσης κυστίτιδας
Η ακριβής αιτία ή τα αίτια της ΔΚ δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, ορισμένα γεγονότα, παράγοντες ή αιίες ενεργοποίησης μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων, όπως:
Ψυχικό ή συναισθηματικό στρες
σεξ
Εμμηνορροϊκοί κύκλοι
ουρολοίμωξη
Κρατώντας τα ούρα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα
αλλεργίες
Αλλαγές εποχών ή καιρού
Παράλειψη γευμάτων
Αφυδάτωση
Στενό παντελόνι ή εσώρουχο
Ορισμένοι τύποι απορρυπαντικού πλυντηρίου ή χαρτιού υγείας
Ορισμένα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, φάρμακα παραρρινίων κόλπων ή αναλγητικά
Άλλοι παράγοντες που προκαλούν βλάβη στην ουροδόχο κύστη ή στην επένδυση της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι:
Χειρουργική πυέλου
Δυσλειτουργία των μυών της πυέλου
Αυτοάνοσες διαταραχές
Πρωτοπαθής νευρογενής φλεγμονή (φλεγμονή των πυελικών νεύρων)
Τραύμα νωτιαίου μυελού
Τροφές και διάμεση κυστίτιδα
Μερικοί άνθρωποι με ΔΚ διαπιστώνουν ότι ορισμένες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:
Εσπεριδοειδή
Ντομάτες
καυτερές πιπεριές
Πικάντικα τρόφιμα
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο
Σοκολάτα
Καφές
Ροφήματα με καφεΐνη
Αλκοολούχα ποτά
Μη θρεπτικά γλυκαντικά
Ποιος παθαίνει διάμεση κυστίτιδα;
Τα άτομα με IC μπορεί επίσης να έχουν άλλες χρόνιες παθήσεις:
αλλεργίες
Άσθμα
ενδομητρίωση
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Vulvodynia
Ινομυαλγία
Λύκος
κοιλιοκάκη
Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη μπορεί επίσης να είναι επιρρεπή σε ΔΚ, μαζί με άλλα προβλήματα της ουροδόχου κύστης, όπως συχνές ουρολοιμώξεις και μια κατάσταση που ονομάζεται νευρογενής κύστη, μια κατάσταση στην οποία το άτομο στερείται ελέγχου της κύστης λόγω πάθησης εγκεφάλου, νωτιαίου μυελού ή νεύρων.
Διάγνωση διάμεσης κυστίτιδας
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό προσεγγίσεων για τη διάγνωση της ΔΚ, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού ιστορικού σας, μιας φυσικής εξέτασης και εργαστηριακών εξετάσεων.
Η ΔΚ διαγιγνώσκεται με βάση:
Πόνος στην ουροδόχο κύστη, μαζί με συχνοουρία και επείγουσα ανάγκη
Απουσία άλλων καταστάσεων ή ασθενειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, όπως ουρολοίμωξη, καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ενδομητρίωση (στις γυναίκες) ή προβλήματα προστάτη (στους άνδρες)
Διάφορες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση IC περιλαμβάνουν:
Ανάλυση ούρων και καλλιέργεια ούρων για έλεγχο λοίμωξης.
Κυστεοσκόπηση, ο οποίος είναι ένας λεπτός σωλήνας με μια κάμερα που εισάγεται μέσω της ουρήθρας για να κοιτάξει την επένδυση της ουροδόχου κύστης.
Υδροδιάταση, κατά την οποία εγχέεται υγρό στην ουροδόχο κύστη για τη μέτρηση της χωρητικότητας.
Βιοψία ιστού από την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα
για έλεγχο για καρκίνο ή άλλες καταστάσεις.
Μια δοκιμή ευαισθησίας καλίου, στην οποία δύο διαλύματα (ένα νερό, ένα χλωριούχο κάλιο) ενσταλάσσονται στην ουροδόχο κύστη, ένα κάθε φορά. Εάν αισθάνεστε περισσότερο πόνο ή επείγουσα ανάγκη με το διάλυμα καλίου, μπορεί να έχετε IC.
Αντιμετώπιση της διάμεσης κυστίτιδας
Δεν υπάρχει μία θεραπεία για της ΔΚ που να λειτουργεί για όλους τους ασθενείς με αυτήν την πάθηση. Πιθανότατα θα χρειαστεί να πειραματιστείτε με διαφορετικές θεραπείες (ή συνδυασμό θεραπειών) για να βρείτε μια προσέγγιση που λειτουργεί για εσάς.
Προσεγγίσεις τρόπου ζωής
Η αλλαγή των διατροφικών σας επιλογών, η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του στρες και η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Εκπαίδευση ουροδόχου κύστης
Η τήρηση ημερολογίου για την ουροδόχο κύστη μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τη συχνότητα ούρησης και, στη συνέχεια, να παρατείνετε το χρόνο μεταξύ των ταξιδιών στο μπάνιο.
Φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη εάν έχετε μυϊκούς σπασμούς του πυελικού εδάφους ή μυϊκή ευαισθησία/πόνο.
Φαρμακευτική αγωγή
Ορισμένα από του στόματος φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, των αντικαταθλιπτικών, των αντιισταμινικών, της κυκλοσπορίνης ή της πολυθειικής πεντοζάνης. Μπορεί να συνταγογραφηθούν άλλα παυσίπονα, ανάλογα με την έκταση του πόνου.
Ενστάλαξη κύστης
Με αυτή τη διαδικασία, ένας γιατρός βάζει μια μικρή ποσότητα υγρού φαρμάκου στην κύστη και στη συνέχεια προσθέτει υγρό για να διευκολύνει τον ερεθισμό του τοιχώματος της κύστης.
Διέγερση των νεύρων
Η διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS) ή η διέγερση του ιερού νεύρου χρησιμοποιούν και τα δύο λεπτά σύρματα για να στείλουν ηλεκτρικά ερεθίσματα στην περιοχή της πυέλου ή στην ουροδόχο κύστη για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.
Χειρουργική επέμβαση
Εάν οι παραπάνω επιλογές δεν λειτουργούν, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για να μεγαλώσει η κύστη, να αφαιρεθεί η κύστη (κυστεκτομή) ή να επαναδρομολογηθεί η ροή των ούρων (εκτροπή ούρων). Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην ανακουφίσει τον πόνο σε όλες τις περιπτώσεις.
Η διάμεση κυστίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση, αλλά δεν είναι απειλητική για τη ζωή και δεν προκαλεί καρκίνο. Εάν έχετε ή πιστεύετε ότι έχετε ΔΚ, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και φροντίστε να βρείτε πηγές υποστήριξης.
Διαβάστε ακόμα: Πόσο συχνά πρέπει ένας άνθρωπος να ουρεί; – Γλυκούλι (glykouli.gr)
Καλοήθης υπερτροφία του προστάτη και διαβήτης – Γλυκούλι (glykouli.gr)
Διαβητική νεφροπάθεια: Συμπτώματα & παράγοντες κινδύνου – Γλυκούλι (glykouli.gr)