Ο κορωνοϊός ένοχος για την εμφάνιση μιας σοβαρότερης εκδοχής του διαβήτη τύπου 1 σε ορισμένα άτομα που νόσησαν

Τι πρέπει να έχουν στο νου τους γιατροί και ασθενείς προκειμένου να κάνουν εγκαίρως τον συσχετισμό του κορωνοϊού με την εμφάνιση διαβήτη

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 νέας μορφής, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές που απειλούν τη ζωή των ατόμων που προσβάλλονται.

Ακαδημαϊκοί από την Εταιρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Διαβήτη (PCDS) της Αγγλίας διαπίστωσαν ότι ο νεοεμφανιζόμενος διαβήτης τύπου 1 επηρεάζει περίπου το 14% των ατόμων που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι έχει προκύψει ανησυχία σχετικά με τον παραγνωρισμένο διαβήτη τύπου 1 ως νέα εμφάνιση σε παιδιά και νέους που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δύσπνοια λόγω μεταβολικής οξέωσης (DKA) μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως σύμπτωμα του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη αντιμετώπιση και αυξανόμενους κινδύνους νοσηρότητας εξαιτίας του μη διαγνωσμένου διαβήτη.

Το PCDS ανέφερε: «Συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες καταστροφικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, με τόσους πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν από ασθένειες, προσωπικές απώλειες ή κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, καθώς και τον αντίκτυπο στις υπηρεσίες NHS. Αν και το πρόγραμμα εμβολιασμού προσφέρει ελπίδα, παραμένει σημαντικό να τονιστεί ότι τα άτομα με διαβήτη επηρεάζονται ιδιαίτερα. Από το πρώτο κύμα έχει αποκτηθεί σημαντική γνώση και κλινική τεχνογνωσία, ειδικά όσον αφορά τις συνέπειες του COVID-19 και τη θεραπεία του σε άτομα με διαβήτη ή σε κίνδυνο. Αυτό το έγγραφο παρέχει μια σημαντική ενημέρωση και συστάσεις για πρακτική άσκηση, με συνδέσμους σε σχετικούς πόρους.»

Το PCDS έχει τώρα συμβουλεύσει τους γενικούς ιατρούς να:

Παραμείνουν σε επαγρύπνηση για συμπτώματα νεοεμφανιζόμενου διαβήτη τύπου 1, ειδικά σε παιδιά και νέους που δεν είναι καλά.

Δώσουν προσοχή σε: Προβλήματα τουαλέτας (νεφρών), Δίψας (ενυδάτωση), Κούραση και απώλεια βάρους.

Ελέγχουν τα ούρα για τη γλυκόζη και τις κετόνες. Εάν η τυχαία μέτρηση γλυκόζης σημείου φροντίδας είναι >11,0 mmol/L, ελέγξτε περαιτέρω για συσχέτιση με διαβήτη.

Τα επίπεδα γλυκόζης των τριχοειδών και κετόνης στα ούρα θα πρέπει να ελέγχονται σε άτομα που παρουσιάζουν οξεία αδιαθεσία με υποψία COVID-19 ή πιθανή έκτακτη ανάγκη που σχετίζεται με διαβήτη.

New-onset type 1 diabetes triggered by COVID-19 infection, study reports – The Diabetes Times

Διαβάστε περισσότερα: Κορωνοϊός και διαβήτης: απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η άσκηση μπορεί να θεραπεύσει μακροχρόνιες επιπλοκές που προκαλούνται από τον κορωνοϊό, όπως ο διαβήτης ή η κατάθλιψη – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η μόλυνση από τον κορωνοϊό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά, ενημερώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Έφηβος από τη Γερμανία πιστεύεται ότι είναι το πρώτο άτομο που διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 εφόσον προσβλήθηκε από τον covid-19 – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
1
Shares
Σχετικά άρθρα
diabetes-kit2
Περισσότερα

Σακχαρώδης διαβήτης: Η νόσος του αναπτυγμένου κόσμου

Τα βασικά στοιχεία του σακχαρώδους διαβήτη, τους διαφορετικούς τύπους του, αλλά και το πώς εντοπίζεται και θεραπεύεται, εξηγεί η ενδοκρινολόγος Ευτυχία Γ. Κούκκου.

Υπογλυκαιμία
Περισσότερα

Υπογλυκαιμία: Πώς και γιατί συνδέεται με την Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Πώς συνδέονται η Υπογλυκαιμία με την Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια – Η σημασία της διατήρησης σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.…