Έφηβος από τη Γερμανία πιστεύεται ότι είναι το πρώτο άτομο που διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 εφόσον προσβλήθηκε από τον covid-19 Έφηβος από τη Γερμανία πιστεύεται ότι είναι το πρώτο άτομο που διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 εφόσον προσβλήθηκε από τον covid-19
Ένας έφηβος από τη Γερμανία πιστεύεται ότι είναι το πρώτο άτομο που διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 εφόσον προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό COVID–19. Ο... Έφηβος από τη Γερμανία πιστεύεται ότι είναι το πρώτο άτομο που διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 εφόσον προσβλήθηκε από τον covid-19

Ένας έφηβος από τη Γερμανία πιστεύεται ότι είναι το πρώτο άτομο που διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 εφόσον προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό COVID–19.

Ο 19 χρονος πιθανά «κόλλησε» από τους γονείς του όταν αυτοί επέστρεψαν από τις διακοπές. Έξι εβδομάδες αργότερα διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1. Αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά γιατί συνέβη αυτό, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του covid-19 και του διαβήτη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ιός προσκολλάται στην πρωτεΐνη ACE2 που βρίσκεται στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος. Ο καθηγητής Matthias Laudes του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Schlewsig-Holstein στο Κίελο της Γερμανίας είπε ότι: «Η αναφορά μας δεν μπορεί να αποδείξει ότι ο COVID-19 προκάλεσε την εμφάνιση διαβήτη σε αυτόν τον ασθενή. Όμως, οι υποδοχείς εισόδου του ιού – συμπεριλαμβανομένης της ACE2 – εκφράζονται στα παγκρεατικά κύτταρα. Δεδομένων των περιστάσεων, πιστεύουμε ότι ο COVID-19 επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία του παγκρέατος, ίσως επηρεάζοντας άμεσα τα βήτα κύτταρα.»

Τα ευρήματα του καθηγητή υποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός επιτίθεται και σκοτώνει τα βήτα κύτταρα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή ινσουλίνης.

Ο έφηβος, που είχε χάσει αρκετό βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα, μπήκε στο νοσοκομείο όταν άρχισε να έχει συμπτώματα όπως κόπωση, εξουθένωση, υπερβολική δίψα και συχνουρία.

Εκεί του έγινε τεστ για κορωνοϊό, στο οποίο βγήκε θετικός. Ο νεαρός δεν γνώριζε ότι είχε μολυνθεί αφού δεν παρουσίαζε κανένα από τα συνήθη συμπτώματα όπως πυρετό και βήχα.

Πηγή: Diabetes.co.uk

Shares
Αποδοχή
Η ιστοσελίδα glykouli.gr χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Shares