Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει τον διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά νωρίτερα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Καλά νέα έρχονται από την Αγγλία, όπου ένα εργαλείο πρόβλεψης με τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται σε πρώιμη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά

Ένα εργαλείο πρόβλεψης που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δώσει ελπίδα για πρώιμη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η πρώιμη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Diabetes UK Professional Conference 2022 αποκάλυψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει τον κίνδυνο δυνητικά θανατηφόρου διαβήτη κετοξέωσης (DKA) στα παιδιά.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια σοβαρή αυτοάνοση κατάσταση που δεν μπορεί ακόμη να προληφθεί και η σταδιακή καταστροφή των βήτα κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη μπορεί να ξεκινήσει μήνες ή και χρόνια πριν διαγνωστεί.

Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται πολύ πιο κοντά στη διάγνωση. Η έγκαιρη διάγνωση και η επίγνωση των σημείων και συμπτωμάτων του διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες που τον αναπτύσσουν δεν θα νοσήσουν βαριά.

Το ένα τέταρτο των παιδιών και των νέων δεν διαγιγνώσκεται με διαβήτη τύπου 1 έως ότου πέσουν σε DKA, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα ή ακόμα και θάνατο.

Με χρηματοδότηση από το Diabetes UK, η Dr Julia Townson, Senior Research Fellow στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και η ομάδα της χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη και ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για να αναπτύξουν ένα εργαλείο πρόβλεψης. Το εργαλείο εκπαιδεύτηκε σε δεδομένα από ένα εκατομμύριο παιδιά για να ανιχνεύσει μοτίβα στα αρχεία του γιατρού τους που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ότι έχουν αδιάγνωστο διαβήτη τύπου 1.

Η ομάδα εξέτασε διαφορετικούς συνδυασμούς παραγόντων από τα αρχεία του GP (γενικού γιατρού) για να ανακαλύψει ποιοι θα μπορούσαν να προβλέψουν καλύτερα τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1, συμπεριλαμβανομένων των ουρολοιμώξεων ή της ενούρησης, του οικογενειακού ιστορικού διαβήτη τύπου 1 και της συνταγογράφησης αντιβιοτικών.

Για να δουν εάν το εργαλείο πρόβλεψης θα μπορούσε να εντοπίσει σωστά παιδιά που είχαν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1, οι ερευνητές αξιολόγησαν στη συνέχεια πόσο καλά λειτούργησε χρησιμοποιώντας τα αρχεία γιατρού και νοσοκομείων από άλλα 1,5 εκατομμύρια παιδιά.

Όταν οι ερευνητές έθεσαν το επίπεδο στο 10% (που σημαίνει ότι 1 στα 10 παιδιά κάτω των 15 ετών εάν συμβουλευόταν έναν γιατρό θα προειδοποιούσε), το εργαλείο εντόπισε επιτυχώς το 75% των παιδιών που θα συνέχιζαν να αναπτύσσουν τύπο 1 τις επόμενες 90 ημέρες. Κατά μέσο όρο, θα επέτρεπε στα παιδιά να διαγνωστούν –και να ξεκινήσουν θεραπεία με ινσουλίνη που σώζει ζωές– 11 ημέρες νωρίτερα από ό,τι ίσχυε, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για κάποιον.

Η Dr Lucy Chambers, Επικεφαλής Επικοινωνιών Ερευνών στο Diabetes UK, δήλωσε: «Ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί επί του παρόντος και είναι μια εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση. Εάν αφεθεί αδιάγνωστη, μπορεί να εξελιχθεί και να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές πολύ γρήγορα, οπότε η εύρεση ενός τρόπου αντιμετώπισης της πάθησης και έγκαιρης διάγνωσής της θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή επείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης και να σώσει ζωές».

Πρόσθεσε: «Αυτή η έρευνα, που χρηματοδοτείται από το Diabetes UK, θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί από το NHS για να βοηθήσει τους γιατρούς να ανακαλύψουν την πιθανότητα ένα παιδί να αναπτύξει διαβήτη τύπου 1, βοηθώντας περισσότερα παιδιά να κάνουν ακριβή και γρήγορη διάγνωση και να έχουν την καλύτερη πιθανή έναρξη της ζωής με διαβήτη τύπου 1».

Η Δρ Julia Townson, Senior Research Fellow at Cardiff University’s Centre for Trails Research, δήλωσε: «Πλέον ψάχνουμε να δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό το εργαλείο με συστήματα υπολογιστών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Εάν είναι δυνατόν, αυτό θα μας επέτρεπε να πραγματοποιήσουμε μια μελέτη σκοπιμότητας για να αξιολογήσουμε την αποδοχή του εργαλείου με τους γενικούς ιατρούς. Η χρήση του εργαλείου μπορεί να απέχει μερικά χρόνια ακόμα – αλλά ελπίζουμε ότι θα προσφέρει μια ζωτικής σημασίας νέα οδό για την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη που θα μπορούσε να σώσει ζωές».

Η Beth Baldwin έχασε τραγικά τον 13χρονο γιο της, Peter, από DKA το 2015. Ο Peter δεν είχε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 όταν πέθανε.

Η Baldwin είπε: «Η ζωή χωρίς τον Peter είναι απίστευτα δύσκολη, αλλά η δυνατότητα να επιταχυνθούν οι διαγνώσεις του διαβήτη τύπου 1 για άλλους στο μέλλον, και με αυτόν τον τρόπο να σωθούν ζωές στη μνήμη του, μας οδηγεί και μας κρατά στον αγώνα. Αν η δουλειά μας δεν σταματήσει και έστω μία οικογένεια δεν βιώσει την εμπειρία της απώλειας ενός παιδιού από διαβήτη τύπου 1, θα άξιζε τον κόπο».

Η Baldwin έχει αγωνιστεί ακούραστα για να ευαισθητοποιήσει για την ανενμ’ερωση σχετικά με τον διαβήτη τύπου 1 και τα συμπτώματά του στη μνήμη του γιου της.

Και πρόσθεσε: «Είναι τόσο σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τα 4 σημαντικά συμπτώματα –τουαλέτα, δίψα, κούραση, απώλεια βάρους– ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσουν συμπτώματα διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά τους όσο το δυνατόν νωρίτερα.

«Το να πηγαίνεις πολύ στην τουαλέτα, το να είσαι υπερβολικά κουρασμένος ή διψασμένος και η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι όλα κόκκινα σημάδια και αν τα εντοπίσεις, είναι πολύ σημαντικό να δράσεις γρήγορα και να ζητήσεις ιατρική βοήθεια».

Artificial intelligence spots type 1 diabetes in children earlier, research finds – The Diabetes Times

Διαβάστε ακόμα: Το τεχνητό πάγκρεας αποδεικνύεται ότι «αλλάζει τη ζωή» για τα πολύ μικρά παιδιά με διαβήτη τύπου 1 και τις οικογένειές τους – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Μεγαλώνοντας παιδιά που έχουν υγιή σχέση με τη διατροφή και το βάρος τους – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Η μόλυνση από τον κορωνοϊό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά, ενημερώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Πως μπορούν γονείς με νεοδιαγνωσθέντα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να τα μάθουν να φροντίζουν το διαβήτη τους – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1 που είναι επιλεκτικό στο φαγητό; – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Μη έγκαιρη διάγνωση διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά, αναφέρουν Σουηδοί ερευνητές – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Πως να μοιραστείτε τη φροντίδα του διαβήτη με το σύντροφό σας – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
2
Shares
Σχετικά άρθρα
Περισσότερα

Νέα έρευνα τονίζει ότι τα υψηλά επίπεδα ψυχολογικής ανθεκτικότητας βοηθάνε στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1

Η χαμηλή ψυχολογική ανθεκτικότητα προβλέπει μελλοντικά υψηλά σάκχαρα στο διαβήτη τύπου 1 σύμφωνα με νέα μελέτη
Συμμετοχή σε έρευνα σχετικά με τις «Απόψεις γονέων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1(ΣΔτ1) σχετικά με τη φροντίδα και ασφάλεια στο σχολικό περιβάλλον».
Περισσότερα

Συμμετοχή σε έρευνα σχετικά με τη φροντίδα και την ασφάλεια στο σχολικό περιβάλλον.

Η Παναγιώτα Μπεγνή, νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό της Κοινοτικής Νοσηλευτικής και Νοσηλευτικής…