Όλα όσα θες να ξέρεις για την ανθεκτική υπέρταση

Τι είναι, πώς γίνεται η διάγνωση και πώς αντιμετωπίζεται η ανθεκτική υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, που ονομάζεται επίσης υπέρταση, είναι κοινή σε άτομα που έχουν διαβήτη. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά αν παρατηρήσετε ότι, παρά τη λήψη δύο ή περισσότερων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, την υγιεινή διατροφή και την πιστή εφαρμογή στη σωματική δραστηριότητα, η αρτηριακή σας πίεση εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο σας, μπορεί να έχετε ονομάζεται ανθεκτική υπέρταση.

Τι είναι η ανθεκτική υπέρταση;

Μια κατάσταση όπου η αρτηριακή σας πίεση παραμένει υψηλή ή ανεξέλεγκτη παρά τα φάρμακα που παίρνετε για να τη μειώσετε. Με άλλα λόγια, πρόκειται για υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία.

Συγκεκριμένα, μπορεί να έχετε ανθεκτική υπέρταση εάν πληροίτε όλα αυτά τα κριτήρια:

Παίρνετε τρία διαφορετικά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση στις μέγιστες δόσεις τους

Ένα από αυτά τα φάρμακα είναι ένα διουρητικό («χάπι νερού»)

Η αρτηριακή σας πίεση παραμένει πάνω από τον στόχο σας (συνήθως 130/80 mmHg)

Χρειάζεστε τέσσερα ή περισσότερα φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης

Η ανθεκτική υπέρταση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και νεφρικής ανεπάρκειας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανθεκτικής υπέρτασης;

Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να μην έχουν συμπτώματα. Αυτό ισχύει, επίσης, εάν έχετε «κανονική» υψηλή αρτηριακή πίεση και είναι επίσης ο λόγος που η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι γνωστή ως «σιωπηλός δολοφόνος». Ο έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης στο σπίτι είναι σημαντικό να γίνεται, ειδικά καθώς μεγαλώνετε. Ακριβείς και φθηνές οικιακές συσκευές παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης είναι διαθέσιμες στο φαρμακείο σας ή στο διαδίκτυο.

Τα συμπτώματα της επικίνδυνα υψηλής αρτηριακής πίεσης (που ονομάζεται υπερτασική κρίση) περιλαμβάνουν:

Πόνο στο στήθος

ρινορραγία

δυσκολία στην αναπνοή

Φυσικά, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από άλλες παθήσεις, οπότε αν εμφανιστούν, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τι προκαλεί την ανθεκτική υπέρταση;

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε ανθεκτική υπέρταση, όπως:

άπνοια ύπνου

Χρόνια νεφρική νόσος

Νεφρική στένωση, η οποία είναι συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία που υποστηρίζουν τα νεφρά

ευσαρκία

Πρωτοπαθής αλδοστερονισμός (η αλδοστερόνη είναι μια ορμόνη που βοηθά το σώμα να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση)

Υπερ- ή υποθυρεοειδισμός

Νόσος Cushing

Διαβήτης

Μεγάλη πρόσληψη αλκοόλ

Ορισμένα φάρμακα, όπως ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη), ρινικά αποσυμφορητικά, αντισυλληπτικά χάπια, ορισμένα φυτικά συμπληρώματα (τζίνσενγκ, γλυκόριζα)

Αυτοί οι παραπάνω παράγοντες θεωρούνται δευτερεύουσες αιτίες υπέρτασης. Ωστόσο, στην πλειοψηφία των ατόμων με ανθεκτική υπέρταση, δεν υπάρχει αναγνωρίσιμη αιτία. Αυτό ονομάζεται πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής υπέρταση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ανθεκτικής υπέρτασης;

Για να προσδιορίσετε εάν έχετε ανθεκτική υπέρταση, ο γιατρός σας πιθανότατα θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα επανεξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας και τα φάρμακα που παίρνετε, για αρχή. Μπορείτε επίσης:

Να ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση.

Προτείνετε οικιακή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας και 24ωρη περιπατητική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.

Ελέγξτε για δευτερεύουσες αιτίες.

Πραγματοποιήστε άλλες εξετάσεις, εάν ενδείκνυται, όπως EKG, ακτινογραφία θώρακος, οφθαλμολογική εξέταση, ανάλυση ούρων και εξέταση αίματος. Μπορούν να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις, για παράδειγμα, για τον αποκλεισμό απόφραξης στις αρτηρίες της καρδιάς ή των νεφρών.

Προτείνετε μια μελέτη ύπνου για να ελέγξετε για υπνική άπνοια.

Πώς αντιμετωπίζεται η ανθεκτική υπέρταση;

Τα αποτελέσματα των παραπάνω εξετάσεων μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη για ορισμένους τύπους θεραπείας, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Για παράδειγμα, εάν τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών είναι χαμηλά, θα χρειαστείτε θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό. Ομοίως, εάν διαγνωστείτε με άπνοια ύπνου, η θεραπεία για αυτήν την πάθηση μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης.

Παράγοντες του τρόπου ζωής που είναι σημαντικοί για τη θεραπεία αυτής της πάθησης, όπως:

Ακολουθώντας ένα διατροφικό πρόγραμμα που να περιλαμβάνει τη μείωση της πρόσληψης νατρίου

Περιορισμός αλκοόλ

Τακτική σωματική δραστηριότητα

Διατήρηση υγιούς βάρους

Διαχείριση του άγχους

Λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση σύμφωνα με τις οδηγίες

Αποφυγή ή περιορισμός φαρμάκων και συμπληρωμάτων που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένων χαπιών αδυνατίσματος, ΜΣΑΦ και φυσικής γλυκόριζας

Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αρκετούς διαφορετικούς τύπους φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση για να βοηθήσετε στη θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων ΜΕΑ ή των ARB, των αναστολέων των διαύλων ασβεστίου ή/και ενός διουρητικού. Η λήψη του φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση σύμφωνα με τις οδηγίες είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς περίπου το 40% των περιπτώσεων ανθεκτικής υπέρτασης συμβαίνει επειδή τα φάρμακα δεν λαμβάνονται σωστά. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε:

Πότε (ώρα της ημέρας) για να πάρετε το φάρμακό σας

Πόσο συχνά να παίρνετε τα φάρμακά σας

Πόση φαρμακευτική αγωγή να πάρετε

Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν δυσκολεύεστε να πάρετε φάρμακα λόγω παρενεργειών ή ξεχάσατε να τα πάρετε ή αν δεν μπορείτε να τα αντέξετε οικονομικά. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα μαζί σας και να βρουν τη σωστή θεραπεία n που λειτουργεί για εσάς.

Διαβάστε ακόμα: Η κατάχρηση του αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά όσο η υπέρταση, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Τα παντζάρια προστατεύουν από υπέρταση και διαβήτη – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Χρόνια Νεφρική Νόσος- Αρτηριακή υπέρταση & σακχαρώδης διαβήτης – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Διαβήτης, υπέρταση και χοληστερίνη φαίνονται στα μάτια – Γλυκούλι (glykouli.gr)

Total
35
Shares
Σχετικά άρθρα
STRESS-EATING
Περισσότερα

Στρες και διατροφή

Το στρές μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό τη χημεία του οργανισμού και αυξάνει την πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Το δε χρόνιο στρες πλήττει την ισορροπία ψυχής και σώματος. Σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση του μπορεί να παράσχει η σωστή διατροφή.