Με ποια σειρά να τρώτε το γεύμα σας για να μειώσετε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα κατά 75%, σύμφωνα με μια ειδικό

Το τι τρώτε πρώτο και τι τελευταίο σε ένα γεύμα φαίνεται να παίζει ρόλο στην εξισορρόπηση των αιχμών γλυκόζης

Εάν αισθάνεστε καταβεβλημένοι (ή περιορισμένοι) από την ιδέα να τρώτε μόνο τροφές που εξισορροπούν το σάκχαρο του αίματος, ξέρουμε πώς νιώθετε. Αλλά όταν πρόκειται για την αποφυγή περιττών αιχμών γλυκόζης, υπάρχουν περισσότερα από αυτά που καταναλώνετε. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια τεχνική που μπορείτε να κάνετε και η οποία απαιτεί μηδενικούς περιορισμούς στα τρόφιμα: Φάτε το γεύμα σας με μια συγκεκριμένη σειρά.

Η concept βιοχημικός Jessie Inchauspe, συγγραφέας του Glucose Revolution: The Life-Changing Power of Balancing Your Blood Sugar, αναλύει πώς ακριβώς γίνεται αυτό στην πράξη. Βρείτε την ακριβή σειρά φαγητού της παρακάτω.

Η καλύτερη σειρά για να φάτε το γεύμα σας για ισορροπία του σακχάρου στο αίμα

Πιθανότατα αναρωτιέστε: Το να τρώτε ένα γεύμα με μια συγκεκριμένη σειρά κάνει πραγματικά τόσο μεγάλη διαφορά; Λοιπόν, θα αφήσουμε την έρευνα να μιλήσει από μόνη της: «Η επιστήμη δείχνει ότι εάν τρώτε τα συστατικά ενός γεύματος με συγκεκριμένη σειρά, μπορείτε να μειώσετε την απότομη αύξηση της γλυκόζης του γεύματος κατά 75%,» λέει η Inchauspe. «Άρα τρώτε το ίδιο ακριβώς φαγητό, αλλά υπάρχουν πολύ λιγότερες συνέπειες στο σώμα σας». Ενδιαφέρον, σωστά;

Η ιδανική σειρά είναι η εξής:

Πρώτα τα λαχανικά

Πρωτεΐνες και λίπος δεύτερο

Τα άμυλα και τα σάκχαρα τελευταία

Αναρωτιέστε τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη; Ας υποθέσουμε ότι κάθεστε για ένα σπιτικό γεύμα και έχετε μια υγιεινή μερίδα σολομού, σπανάκι και καστανό ρύζι, με μια φέτα κέικ για επιδόρπιο. Σύμφωνα με τη θεωρία της Inchauspe, θα πρέπει να φάτε πρώτα το σπανάκι, μετά το σολομό, μετά το ρύζι και να το ολοκληρώσετε με επιδόρπιο.

Αν βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο, από την άλλη πλευρά, η Inchauspe συνιστά άλλη μια εισβολή σακχάρου στο αίμα: Μην τρώτε το δωρεάν ψωμί πριν καταναλώσετε ένα γεύμα. «Οι άνθρωποι [που] τρώνε το ψωμί με άδειο στομάχι δημιουργούν μια μεγάλη αιχμή γλυκόζης», εξηγεί. «Επομένως, όταν τελειώσουν το κύριο πιάτο τους, βρίσκονται εν μέσω μιας τεράστιας πτώσης γλυκόζης και αισθάνονται πραγματικά πεινασμένοι και δεν έχουν αίσθημα κορεσμού». Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραλείψετε εντελώς το καλάθι του ψωμιού – αλλά αν περιμένετε να το έχετε μαζί με την πρωτεΐνη, τα λίπη και τα λαχανικά σας, θα έχετε μια πολύ πιο σταθερή απόκριση γλυκόζης.

Μην ξεχνάτε: Τα ζαχαρούχα ποτά όπως το ζαχαρούχο τσάι μπορούν επίσης να επηρεάσουν το σάκχαρο στο αίμα σας. Επομένως, αν θέλετε να προσθέσετε ένα γλυκό ρόφημα στο γεύμα σας, φροντίστε να το κάνετε απόλαυση στο τέλος αντί να το πιείτε εκ των προτέρων (αυτό περιλαμβάνει και φυσικά γλυκαντικά).

Συμπέρασμα

Η στρατηγική διατροφή για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα δεν χρειάζεται να αφορά αποκλειστικά ποια τρόφιμα να τρώτε (αν και υπάρχουν μερικά τρόφιμα που εξισορροπούν το σάκχαρο του αίματος που αξίζει να σημειωθεί). Το να τρώτε το γεύμα σας με μια συγκεκριμένη σειρά είναι ένας χρήσιμος και χαμηλός τρόπος για να αποφύγετε την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, καθώς μπορείτε να το εφαρμόσετε σε οποιοδήποτε γεύμα. Επιπλέον, είναι εύκολο να το θυμάστε: πρώτα τα λαχανικά, μετά τις πρωτεΐνες και τα λίπη, τα άμυλα και τα σάκχαρα τελευταία.

Total
46
Shares
Σχετικά άρθρα